Oslo

Oslo før: Klingenberg kino markerte slutten for Vika som nedslitt forlystelsesstrøk

6. oktober 1938 åpent Klingenberg kino, og lydfilm erstattet stumfilmens kinomusikere. Bygget ble også et symbol på fornyelsen av den gamle, lurvete forstaden Vika.

I 1928 ble nysgjerrige oslofolk for første gang invitert inn til en moderne luksus de knapt kunne tenke seg i det loslitte Klingenberg-strøket. Foto: Væring/Oslo byarkiv

  • Leif Gjerland
    Historieformidler

Det var forlystelsesområdet nær inntil selve Piperviken som ble kalt Klingenberg. På 1600-tallet lå det en tollstasjon med vertshuset «Klinckenberg» her.

Navnet var satt sammen av det lille «berget» vertshuset lå på og ordet «klincke», det vil si å skåle.

Vika var et rotete bygget fattigstrøk for fiskere allerede før Christiania ble til.

Etter at området ble en del av Christiania i 1859, ble både gatene og boforholdene bedre. Samtidig fikk man verdige og viktige institusjoner som offentlige bad, Vestbanestasjonen, Aker mekaniske verft, Christiania tivoli og en egen kirke. Ikke minst ruvet den 32 meter høye kuppelen på Cirkus Verdensteater opp med sin manesje omtrent der Klingenberg kino ligger i dag.

  • Les også: Forsvaret vil selge den fredede krigsskolebygningen i Tollbugata. Byggets fortid er minst like dramatisk.

Rundt 1935 lå fortsatt Cirkus Verdensteater med sin 32 meter høye kuppel der Klingenberg kino ligger i dag. Foto: Anders B. Wilse/Oslo museum

Arbeiderklassens Eldorado

Men hva hjalp vel det, når bordellene Dueslaget og Napoleons Slott fortsatt holdt til her?

For selv om Klingenberg bød på teaterforestillinger, konserter, folkefester og utstillinger, hang det dårlige ryktet stadig igjen, og borgerklassen ville ikke menge seg med stedets simple publikum.

For Klingenberg var arbeiderklassens Eldorado med et svartsvidd rykte, holdt i live av blant annet forfatteren Rudolf Muus: «Atmosfæren der er mer enn frygtelig, og damerne der er av en mer enn tvilsom art!»

En gammeldags blendende speilgang, lys og en lokkende sjokoladedisk formelig suger deg fortsatt inn når du ankommer Klingenberg kino. Foto: Leif Ørnelund/Oslo museum

Alt ble fjernet

Sterke krefter i Oslo ønsket det skammelige Klingenberg-strøket bort og fikk det fjernet totalt på 1930-tallet. Alle gamle gateløp ble erstattet av dagens nye gater, og Vika ble omgjort om til det store forretnings- og kontorområdet vi kjenner det som i dag.

Underholdningstilbudet ble likevel opprettholdt, for eksempel med Klingenberg kino, som fikk æren av å bære navnet på det gamle forlystelsesstrøket.

Med sin prangende fasade, en imponerende sal med drøyt 1200 sitteplasser og et meget smakfullt interiør tok den nye kinoen nesten pusten fra de mange som strømmet til de første forestillingene. Arkitektene Blakstad og Munthe-Kaas skapte for 80 år siden virkelig noe nytt, elegant og strålende. En fornyelse var på gang i den gamle lurvete forstaden Vika.

Så førstkommende lørdag er det fødselsdagsfest på Klingenberg!

Les mer om

  1. Oslo
  2. Oslo før