Oslo

De rike blir rikere i Oslo, men de fattige blir også fattigere

Det er en klar forskjell mellom øst og vest i Oslo når det gjelder gjennomsnittsinntekt.

Lars Berge (til venstre) har vokst opp i Hønefoss og spilt ishockey for Vålerenga. Han mener det er fint å bo på Vettakollen. Johnny Lisødegaard (78) var blant de første som flyttet til Stovner for 50 år siden. Foto: Ingar Storfjell

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

For to år siden skrev Aften om de rikeste og fattigste nabolagene i Oslo. Ved å se på gjennomsnittsinntektene i postnumrene i Oslo, får man et bilde av en delt by.

I store blokker ved Stovner-senteret bor de som i gjennomsnitt har minst å rutte med. På den andre siden av byen, i store hus langs snirklete og trange veier i Holmenkollåsen, bor de som tjener mest. Kjente navn som Holmenkollen, Bygdøy, Frogner og Slemdal topper listene, slik de har gjort tidligere år.

På Oslobys toppliste over de 10 rikeste nabolagene er det ingen steder der snittinntekten er under 690 000 kroner. Den laveste gjennomsnittsformuen ligger på over 4 millioner kroner.

Blant dem med lavest gjennomsnittsinntekt er det øst som dominerer, med Stovner, Holmlia, Furuset, Grønland og Tøyen. De aller fleste har hatt en viss økning i inntekten de siste to årene, men slett ikke alle.

Slik er Oslo delt på inntekt. Trykk på bildet for å forstørre grafikken.

Ved postnummer 0985 på Stovner senter, nabolaget som hadde lavest gjennomsnittsinntekt i 2010, har inntekten sunket med 2000 kroner. Nabolaget ligger fremdeles på bunn. På Romsås, som også er blant dem med lavest inntekt, har gjennomsnittsinntekten falt med over 11 000 kroner på to år.

Forskningsleder Rolf Aaberge i Statistisk sentralbyrå, som blant annet jobber med analyser av fattigdom og fordeling av inntekt, mener ligningstallene som publiseres av avisene ikke gir et presist bilde av fordelingen av den økonomiske velferden i Norge.

Han påpeker at de i forskningen på feltet bruker andre inntektsbegreper, der en også tar hensyn til skattefrie overføringer og verdien av offentlige tjenester. Et annet viktig moment er at ligningstallene kun viser enkeltpersoners inntekt.

- Det er forskjell på folk som bor alene, og de som bor i en større husholdning. En person kan være registrert med null i inntekt, men kan likevel ha en god levestandard. Det er også store forskjeller blant dem som bor innenfor et postnummer. Derfor vil inntektsulikheten være større enn det gjennomsnittsforskjellene viser, sier Aaberge.

- Men det dere har sett på gir uansett interessant informasjon om inntektsforskjeller, sier han.

Innvandring

I 2010 jobbet han og Manudeep Bhuller med en rapport om vedvarende økonomisk fattigdom blant innvandrere. Der sammenlignet de andelen fattige innvandrere i Oslo, tettsteder og på landet over flere treårsperioder.

Les også

Joda, Oslo er en delt by

- I den første treårsperioden mellom 1993 og 1995 var det 27 prosent innvandrerne i Oslo registrert som fattige. Deretter har andelen gått nedover, og mellom 2005 og 2007 var den nede i 15 prosent i Oslo. Men blant den øvrige befolkningen i Oslo var 3 prosent fattige. I Oslo er det med økonomiske problemer i stor grad knyttet til innvandring, sier Aaberge.På landsbasis er det heller ikke slik. På 90-tallet økte de rikeste forspranget. Siden har det stabilisert seg.

- Hvis en ser på utviklingen for inntektsfordelingen i Norge de siste 20 årene, økte ulikheten betydelig på 90-tallet. Dette skyldes først og fremst en økning i inntektsandelen til de aller rikeste. I perioden etter har både inntektsandelene til de rikeste og ulikheten stabilisert seg på nivåene fra slutten av 90-tallet.

— Det er mange som har litt dårlig råd her

Da han flyttet til Stovner, var det én blokk, epletrær og gårder.

Johnny Lisødegaard (78) har bodd på Stovner i 50 år. Han har sett utviklingen fra den første blokken til det Stovner er i dag.

- Jeg var blant de første som kom hit i en stor høyblokk. Da fantes det ingenting annet enn epletrær og gårder, sier han. Den gang måtte man ta bussen et stykke for å få handlet.

Les også

Vestkantfruene lever lengst i verden

Senere har det kommet politistasjon, T-bane, senter og mange, mange boliger. — Det er veldig mye som er fint med å bo her. Men det er blitt litt for mange sosialboliger, det er blant annet mange narkomane som bor her, sier han, og forteller at det ikke alltid er like greit.

Postnummeret 0985, som inneholder flere blokker tilknyttet Stovner senter, toppet listen over Oslos nabolag med lavest inntekt for to år siden. Det gjør den også i år. Gjennomsnittsinntekten har faktisk sunket med 2000 kroner sammenlignet med 2010.

— Ja, man kan merke det. Det er mange som har litt dårlig råd her, sier Lisødegaard.

Lisødegaard mener Stovner er et svært sentralt sted å bo.

— Stovner er et sentralt sted. Vi har alt mulig. Senteret, leger, tannlege, frisør, skomaker. Vi har også Marka, det er veldig fint. Jeg stortrives her!

- Noen har både sportsbil og Range Rover

Vettakollen kan være et fint sted å bo for en ung mann med en inntekt under det høye gjennomsnittet til de andre som bor der.

Lars Berge er født i Sandvika, oppvokst i Hønefoss og bor nå i nabolaget til noen av dem som tjener best i Oslo, i postnummer 0779 i området Holmenkollen og Vettakollen. Før dette har han bodd i Nydalen mens han var student, og spilt ishockey på Vålerenga.

Det er forskjell på Nydalen og her. Det har nok noe med hvem som bor der å gjøre, i Nydalen er det mest studenter. Her er det nok flest familier. De hilser kanskje litt mer der jeg bor nå, sier Berge.

Han skulle ønske det var bedre offentlig transport opp dit. På T-banestasjonen i nærheten stopper banen kun i den ene retningen, og det går ikke noen buss.

Les også

Nesbø opp i lønnstoppen i Oslo

Men til tross for dette er han klar på at det er kjempefint å bo i et av Oslos rikeste nabolag. — Men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det. Det er stille og rolig, og nærme Marka. Når jeg skal jogge, går jeg bare ut av døren, det er ikke som i sentrum. Det er et fint område, hvor alle jeg har møtt er hyggelige.

Men det kan være enkelte som tar seg selv litt høytidelig av og til, forteller han. Man merker også at det er mer penger i omløp.

- Det ser man hovedsakelig på bilene som står utenfor. Noen hus, og de er store, har både sportsbil og Range Rover stående parkert utenfor.

— Jeg tror ikke det er mange hus under 250 kvm her. Men folkene er veldig hyggelige, og området er stille og rolig. Så for barnefamilier er det nok veldig bra. Men jeg trives her som ungdom, jeg.

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Slik er formuen delt i Oslo - sjekk ditt nabolag

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Nå er det flere nordmenn som tjener over én million, enn det er innbyggere i Stavanger.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Disse bildene avdekker en 140 år gammel sannhet om Norge.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Mens forskjellene skyter i været i USA, klarer Europa å holde igjen. Ikke alle tror det vil vare.

 5. DEBATT
  Publisert:

  Høyre vil gi mer til dem som har minst

 6. DEBATT
  Publisert:

  Bekymringen for ulikhet er underdrevet, ikke overdrevet