I dag slo politiet til mot el-bilistene

Politiet slo kraftig ned på elbilistene som tok seg til rette i kollektivfeltet. 14 el-bilister ble bøtelagt, pluss to vanlige.

E18 vestfra inn mot Oslo er Norges kanskje mest trafikkerte vei. Det er gjort lite eller ingenting her siden 1970-tallet.

Onsdag delte politiet i Asker og Bærum ut vennlige advarsler til førerne av elbiler som ble vinket ut av kollektivfeltet. I dag slo politiet til igjen, men denne gangen var det alvor. 4200 kroner koster det å ta seg til rette i morgentimene fra 7 til 9 fra Sandvikatil Filipstad i retning innover mot Oslo.

To politipatruljer sto i havarilommen ved Høvik kirke og vinket inn bilister som kjørte ulovlig i kollektivfeltet.

– Vi sto der fra kvart på åtte til fem på ni og stoppet tilsammen 16 bilister i kollektivfeltet. 14 av disse var elbiler, opplyser operasjonsleder Magne Olsvoll i Asker og Bærum politidistrikt.

  1. juni ble elbiler uten passasjer sparket ut av kollektivfeltet, et tiltak som ble satt i verk for å bedre fremkommeligheten for kollektivtrafikken.Forbudet mot å kjøre alene i elbilen gjelder fra klokken 07 til 09 om morgenene og 14–18 om ettermiddagen.

I går sto politiet med en patrulje ved Blommenholm, og da fikk 30 el-bilister bare advarsel og informasjon om de nye reglene – men ingen bøter.

Mange av dem som ble tatt i går unnskyldte seg med at de ikke var klar over de nye reglene eller at de ikke skjønte på hvilken strekning forbudet gjelder. I dag kjøper ikke politiet denne forklaringen.

– Det er godt skiltet med underskilt ved Sandvika. Dessuten har det vært mye omtalt i media. Da vi hadde kontrollen i dag, så vi at elbilene kjørte ut av kollektivfeltet og forsøket å blande seg med den øvrige trafikken, så de var nok klar over at de ikke kjørte lovlig, opplyser Olsvoll.

— Kunne tatt flere

At det ble tatt halvparten så mange elbiler i dag som i går, trenger ikke å bety at folk med elbil er blitt mer lovlydige.

– Vi kunne vinket inn mange flere elbiler, men hadde ikke kapasitet. Å gi en advarsel tar et par-tre minutter, mens det er tidkrevende å skiver ut et forelegg, sier Olsvoll.

Politiet har ikke tall for hvor mange som fremdeles tar sjansen på å kjøre i kollektivfeltet. Men de lover å fortsette med kontrollene når de har kapasitet.

– Men vi har ikke fått noen føringer om å prioritere slike kontroller fremfor andre typer hendelser i vårt distrikt, sier Olsvoll.

Elbiler i kollektivfeltet

Bare elbiler med passasjerer får kjøre i kollektivfeltet på E18 strekningen Sandvika-Filipstad i perioden 07.00 – 09.00 østover mot Oslo sentrum, og i samme område 14.00 – 18.00 vestover fra Oslo sentrum mot Sandvika

Statens vegvesen har bestemt dette for å bedre fremkommeligheten for kollektivtrafikken i forbindelse med de omfattende tunnelarbeidene som skal pågå frem til 2020.

På andre tidspunkter kan man fint kjøre elbil i kollektivfeltet – selv om man er alene.