I år blir det regnbueflagg på Oslo-trikkene
Arrangørene av Oslo Pride håper regnbueflagget blir å se over hele byen.
I fjor sa Ruter først nei til å plante regnbueflagg på trikkene, men i år har ordfører Fabian Stang innvilget tillatelse på forhånd. Dermed kan regnbuen vaie fritt under Oslo Pride, som arrangeres 19. — 28. juni.
— Det var jo helt smertefritt, vi søkte og fikk svaret du ser, sier informasjonsansvarlig for Oslo Pride Petter Ruud-Johansen.
I juni i fjor var det annerledes. Da var Oslo vertskap for Europride, en europeisk festival for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Ruter sa den gang først nei til flagging på busser og trikker, med henvisning til at det måtte en diskusjon til før selskapet åpnet for annen flagging enn norske flagg 1. og 17. mai.
Først da en rekke politikere og andre engasjerte seg i saken og det ble bevilget ekstra penger, ble det likevel gitt klarsignal til flagging - bare dager før festivalen startet.
Flagging for Oslo Pride
I år er det en lokal festival igjen, med Oslo Pride, men flaggingen fortsetter. I et kort brev skriver ordfører Fabian Stang at han har gleden av å informere om at saken ble behandlet i forretningsutvalget i Oslo bystyre, der tillatelse ble gitt:
«I fjor ble det flagget på en del av trikkene. Sånn blir det i år også.»
— Det er et kostnadsspørsmål. De trikkene som går i sentrum er veldig synlige, sier Ruud-Johansen.
Han mener regnbueflagget kommer til å sette sitt preg på byen i de ti junidagene festivalen pågår.
— Det flagges på Rådhuset og alle flaggstengene på Karl Johan, flytoget - det vaier jo flagg så å si over alt. Private boliger, bedrifter, ambassader og offentlige institusjoner. Regnbueflagget er veldig synlig under Priden, og det er veldig, veldig hyggelig, sier Ruud-Johansen.
20 000 mennesker i gatene
Årets festival er som normalt ti dager lang. På programmet i år er det 130 gratisarrangementer, alt fra debatt og foredrag til konserter og show og fest og moro.
Paraden lørdag 27. juni,på festivalens nest siste dag, er for mange det store høydepunktet. Målet er å sette ny deltagerrekord. I fjor var det 20.000 mennesker i gatene, og 80 paradevogner var påmeldt.
Programmet for Oslo Pride finner du på festivalens hjemmesider (ekstern lenke).