Oslo

Kuppern er endelig på sokkel

Tidenes største idrettshelt her i byen skal til evig tid gå ut av svingen i Squaw Valley uten å komme av flekken. Onsdag ble Kuppern-statuen avduket.

Onsdag ble statuen av Kuppern avduket av byrådsleder og kulturminister utenfor Bislett stadion. Se flere bilder ved å trykke til høyre i bildekarusellen her! Foto: Ingar Storfjell

  • Stein Erik Kirkebøen

Kuppern, i kjøtt og blod og i bronse, utenfor Bislett stadion. Foto: Ingar Storfjell

En gullgutt vendte hjem, og det ville Oslo-folk feire. De strømmet til Kampen for å hylle skøytekongen i slike mengder at politiet måtte rykke ut og sørge for ro og orden. Foto: Storløkken, Aage

Kuppern fikk sin Anne-Lise, og det var nærmest gateopptøyer da alle ville ha en liten bit av helten. Foto: Scanpix

Det klassiske, todimensjonale skøytebildet som nå er blitt tredimensjonal statue Foto: Scanpix

— Du sa at sølv var et nederlag, men det gjaldt ikke bronse, sa Rune Gerhardsen da statuen av hovedstadens største idrettshelt gjennom alle tider, Knut "Kuppern" Johannesen, ble avduket på heltens 80 årsdag onsdag.

Det skjedde med hornmusikk, fra Kampen, med salg av pølser og buljong i god Bislett-stil og nærvær av notabiliteter, OL-vinnere og mange hundre voksne supportere.

Det var litt som den gang da skøyteløperne var nasjonens største helter. I hundre år kom skøytekongene på rekke og rad fra Axel Paulsen og Oscar Mathisen til Johann Olav Koss.

Kanskje var Hjalmar "Hjallis" Andersen, OL-helten fra Bislett 1952, den aller største. Kanskje var det "Kuppern".

Her i byen har det aldri vært tvil, her var Knut "Kuppern" Johannesen, fra ASK og Hertug Skules gate 10 på Kampen, ikke bare skøytekongen, men også Den Største Idrettshelten.

Hvor stor var egentlig Kuppern?

Han var så stor at han i tillegg til to OL-gull vant VM to ganger, EM to ganger og NM åtte ganger.

Kuppern fikk sin Anne-Lise, og det var nærmest gateopptøyer da alle ville ha en liten bit av helten. Foto: Scanpix

Han var så stor at han flyttet Hjallis' åtte år gamle verdensrekord på 10.000 meter fra 16.32,6 til utrolige 15.46,6 — gikk det an å gå fortere på skøyter? - under OL i Squaw Valley i 1960. Han var så stor at da han kom hjem fra California med gullet, måtte politiet rykke mannsterkt ut for å kontrollere 5000 glade tilhengere som møtte opp for å hylle ham.

Han var så stor at politiet måtte rykke ut på nytt 18. juni 1960 for å kontrollere folkemengden som møtte opp for feire skøytekongen og hans prinsesse, Anne-Lise, da de gifte seg i Kampen kirke.

En gullgutt vendte hjem, og det ville Oslo-folk feire. De strømmet til Kampen for å hylle skøytekongen i slike mengder at politiet måtte rykke ut og sørge for ro og orden. Foto: Storløkken, Aage

Han var så stor at han vant soleklart da "Norges største idrettsutøver gjennom tidene" ble kåret i en stor avstemning i 1964. Han fikk dobbelt så mange stemmer som toeren, Hjallis. Han var så stor at det er vel fortjent at gullgutten blir støpt i bronse og til evig tid skal gå ut av svingen i Squaw Valley.

Det er akkurat det siste øyeblikket billedhugger Nina Nesje har frosset og støpt i bronse på bakgrunn av bildet som ble tatt den gang da.

Onsdag ble statuen avduket utenfor Bislett stadion. Hvor lenge den skal stå der, er det ingen som vet. Tanken er at den skal få sin endelige plassering utenfor skøytehallen på Valle Hovin. Problemet er at det ikke er noen skøytehall på Valle Hovin, og ingen aner når den kommer.

Les også

  1. Bli med på besøk i «Ølhallene» under Gamle Aker kirke

  2. «Tutta» skal hjelpe Polet å snuse opp falsk legitimasjon

  3. Her er Oslos hemmelige togstasjon