Dette skjer i Oslo på 17. mai

Leikarring, barnetog og festkonsert. Dette er noe av det som skjer i hovedstaden på nasjonaldagen.

17. mai er vi så glad i, moro vi har fra morgen til kveld! Onsdag skinner solen for Oslos innbyggere.

Værgudene har forbarmet seg over nasjonaldagen og det kan se ut til at østlandet får en solskinnsdag med is, svette bunader (eller festdrakter) og utevær.

I Oslo er det lagt opp til et stort program. Med vårblomstringen i full gang og russen trippende rundt, er det nesten garantert at man vil få et bybilde i rødt, hvitt og blått. Men hva skjer på den store dagen?

På Oslo kommune sine hjemmesider kan du finne det komplette programmet i deres regi.

Her er noe av det som skjer på nasjonaldagen:

Barnetog

For mange er barnetoget en av hovedaktivitetene på nasjonaldagen. Barnetoget i Oslo stopper som kjent fremfor Slottet. Det har vært spenning knyttet til om barna i Oslo også i år får vinke til kongen, ettersom han har vært sykmeldt. Tirsdag kom derimot meldingen om at kongen var friskmeldt til å gjøre sin plikt på balkongen ved Slottet.

10.00: Barnetoget går fra Festningsplassen med Forsvarets stabsmusikkorps først. Barnetoget følger Kirkegata til Karl Johans gate.

10:30: Barnetoget ankommer Slottet og 17. maikomiteens leder hilser Hans Majestet Kongen og kongefamilien. Musikk og sang ved Forsvarets stabsmusikkorps og Oslo Håndverker Sangforening.

De aller fleste barneskoler har egne arrangementer etter at toget er ferdig. Sjekk hjemmesiden til din lokale skole for mer informasjon.

Kransnedleggelser

17. mai er også en dag for å markere mennesker som har hatt historisk betydning for Norge.

08:00: Nasjonalmonumentet på Akershus festning. Bekransning ved stortingspresident Masud Gharahkhani. Forsvarets stabsmusikkorps spiller. Æresavdeling fra Hans Majestet Kongens Garde.

08:00: Statuen av Camilla Collett i Slottsparken. Tale ved illustratør og animatør, Nora Dåsnes. Kvinnelige Studenters Sangforening synger.

08:15: Bjørnstjerne Bjørnsons grav i Vår Frelsers gravlund. Tale ved teatersjef, skuespiller og regissør, Kjetil Bang-Hansen. Akademisk Korforening og Peblingene synger.

08:45: Anna Rogstads grav i Vår Frelsers gravlund. Hun var første kvinne på Stortinget. Her blir det tale ved forfatter og miljøverner, Penelope Lea. Oslo Håndverker Sangforening synger.

Gardens opptreden på 17. mai er et av få fra militæret. Norges nasjonaldag skiller seg fra andre lands, da fokuset ligger på barnetog og ikke militærparade.

Dans og garden

09:15: Leikarring med Bondeungdomslaget i Oslo. Fra Egertorget til Slottet.

09:55: Gardedrill på Universitetsplassen. Gardistene byr opp til dans.

18:14: Brosteinsball og sang ved Bondeungdomslaget i Oslo. Universitetsplassen.

I fjor var det første gang Birkelunden Mannskor samlet folk til konsert på Grünerløkka siden 2019. Tusenvis var med på allsang under det feststemte arrangementet.

Kor og sang

14:00: Sang ved Den norske Studentersangforening. Aulatrappen på Universitetsplassen.

14:00: 17. mai-konsert med Birkelunden mannskor på Birkelunden.

15:00: Oslo domkirke. Konsert med Oslo Domkor og Kåre Nordstoga.

15:30: 17. mai-komiteens festkonsert. Karpedammen Scene, Akershus festning.

Bunadsklubb

Kunsten er å holde ut hele nasjonaldagen. Byen fylles opp av festglade mennesker, så det er ikke alltid lett å finne et ledig vannhull. Noen steder har derimot droppet bordbooking og holder dørene åpne for de som kommer først. Noen av de holder åpent til sent på kveld.

19:00: Etter 17 – Klubbkveld på Rockefeller. Billettene koster 250 kroner og det er 20 års grense for å komme inn.

11:00–23:30: 17. mai hos Prindsen Hage. Ingen booking. Bakgården lokker med mat, drikke og et vilt dansegulv.

13:00–01:00: Bakgårdsfest på Becco. Ingen booking. Bakgården på Tullinløkka fylles med musikk, drikke og snacks.

13:00–00:00: 17. mai på Byens Tak. Ingen booking. DJs hele dagen, grilling, drinker på takterrassen på Youngstorget.