Oslo

Ny føderekord i 2006

Mens rakettene smalt, kom 20 nyttårsbarn til verden i Oslo og Akershus.

Mamma Åshild Vik (t.h.) måtte i hui og hast avbryte middagsselskapet da lille Ane kom til verden nyttårsaften. Også Sairan Faraj Hussain (t.v.) og Martine Rørhus fikk hver sin nyttårsjente - Lira og Mayah.
 • Forf>olav Urdahl (foto)
 • <forf>anbjørg Bakken <

Fødeavdelingene i Oslo og Akershus tok imot over 1100 flere barn i 2006 enn året før. Det ble født 15 600 barn i Oslo og Akershus i fjor, over 9000 av dem i Oslo. Babyboomen fra 2005 ser dermed ut til å fortsette med uforminsket styrke inn i 2007. Ikke siden 1960-tallet er det blitt født så mange barn pr. kvinne i hovedstaden.

Travel nyttårsfeiring

Da mamma Åshild Vik (37) satt i familieselskap nyttårsaften, bestemte lille Ane seg plutselig for å komme til verden. Mens rakettene smalt var den lille jenta på vei ut av mors mage — litt under en time inn i det nye året var hun ute.- Vi hadde planlagt keisersnitt 15. januar, men så kom hun som et skudd, forteller Åshild.Hovedpersonen selv tar det hele med stor ro, der hun gjesper fornøyd på bestemor Anlaug Viks arm. Pappa Victor Boyachuk var i USA, og må smøre seg med tålmodighet før han får ta datteren i nærmere øyesyn. Like før og like etter midnatt nyttårsaften kom fire barn til verden på fødeavdelingen på Rikshospitalet. Når Aften er på visitt, sitter tre slitne, men fornøyde mødre med hver sin bylt på fanget. Alle er førstegangsfødende, og alle har de fått en liten utålmodig jente i nyttårspresang.- Vi hørte rakettene da hun kom, smiler pappa Soran Osman Salih. Like før midnatt fødte kona Sairan lille Lira på 2665 gram.Også på fødeavdelingene på Ullevål universitetssykehus, Sykehuset Asker og Bærum og Akershus universitetssykehus (Ahus) kom barna til verden på løpende bånd nyttårsaften. På Ullevål ble det født åtte barn, deriblant Norges offisielle nyttårsbarn, en jente som kom til verden fem minutter inn i det nye året. På Ahus ble det født fem barn de første timene i 2007, og på Sykehuset Asker og Bærum tok jordmødrene imot tre barn etter midnatt.

Sprengt kapasitet

De mange fødslene har forlengst sprengt kapasiteten både på Rikshospitalet og på Ullevål.- Vi må avvise veldig mange som ønsker å føde her. For å få plass her, må man søke mellom sjette og åttende svangerskapsuke, da er det mange som ikke vet at de er gravide engang, sier seksjonsoverlege Tore Henriksen på fødeavdelingen på Rikshospitalet.På Ullevål universitetssykehus må de hver uke avvise fødende kvinner og sende dem videre til andre sykehus. Det har medført at stadig flere Oslo-barn blir født på sykehus utenfor byen. - Vi får flere forespørsler hver uke, og tar jevnlig imot kvinner som blir avvist på Ullevål, sier informasjonssjef Jo Heldaas på Sykehuset Asker og Bærum.Han regner med at opp mot 200 barn som skulle blitt født på Ullevål i fjor, kom til verden på sykehuset i Bærum. - Vi ser også at stadig flere Oslo-kvinner velger å føde på Sykehuset Asker og Bærum. I 2006 sto Oslo-kvinner for 30 prosent av fødslene her, sier Heldaas.

Les også

 1. Babyboom i kinomørket

 2. Setter skoleplass på ønskelisten

 3. Oslo vokser i rakettfart

 4. Baby nr. 4000 på Ahus

 5. &laquo;Dobbel jobb, dobbel glede&raquo;

 6. Fødsler på Ullevål i år

 7. Oslo vokser mer enn ventet

 8. Kappløper med babyboomen

 9. - Mangler 10 00 fødeplasser

 10. Fødekaoset er over