Her står ordkrigen etter Veireno-skandalen i Oslo

Hva betyr det når byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier at det forrige byrådet «la alle eggene i én kurv»? Hva mener opposisjonen med at Veireno fikk endret rutene fra første dag?

Mandag morgen var det søppel som vanlig. Fremover er det Oslo kommune som skal ha ansvaret for dette. Adam Tomana holdt høyt tempo på jobb i Vibes gate på Majorstuen mandag morgen.

I flere måneder har det haglet med kritikk av søppelproblemene i Oslo.

Søndag ble det klart at Oslo kommune selv skal ta over driften.

Men hvordan endte man her?

På begge sider understreker politikere Aftenposten har snakket med at det er gjort feil – av «de andre».

Her er en enkel guide til noen av de sentrale punktene som stadig dukker opp når politikerne skal forklare hvordan problemene tårnet seg opp.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og samferdsels- og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) slapp søndag nyheten om at Veireno ikke har råd til å betale lønn til sine ansatte. Kommunen rykker inn og overtar driften.

Kritikk mot de blå: «La alle eggene i én kurv»

– Et lite og uerfarent selskap fikk ansvaret for avfallshåndteringen i Oslo. Det forrige byrådet la alle eggene i én kurv, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen søndag.

Det er ikke første gang han har brukt nettopp det uttrykket.

Oslo er delt inn i fire områder, også kalt roder. Før 2015 drev fire selskap søppelhenting i disse områdene, inkludert Veireno, som var underleverandør for et av de andre selskapene.

Veireno leverte inn et tilbud på alle de fire rodene, og de skulle heller ikke bruke underleverandører. Det er første gang ett selskap har fått ansvaret for hele Oslo siden avfallshentingen ble privatisert.

Å hente avfallet i Oslo er en enorm jobb, og det finnes ingen andre som kan steppe inn på kort varsel dersom det skulle gå galt.

Kritikk mot de rødgrønne: «De hadde ett år på seg til å følge opp kontrakten»

– Byrådet hadde ett år på seg til å forberede leverandørskiftet og trekke i nødbremsen dersom det var nødvendig, skrev gruppeleder Eirik Lae Solberg i Høyre i en pressemelding kort tid etter pressekonferansen søndag.

Rundt ett år før de overtok kontrakten, startet Renovasjonsetaten og Veireno forberedelsene til overtagelsen. Det første møtet fant sted 23.09.2015, en drøy måned før Johansen-byrådet tok over. Veireno tok over selve driften 03.10.2016.

Det er i denne perioden Høyre og flere av partiene i opposisjon mener byrådet burde fanget opp at det kom til å gå galt.

De peker blant annet på Dagbladets avsløring om at Veireno varslet at de ville søke dispensasjon for ekstra overtid, uten at kommunen kontrollerte hvorvidt Veireno faktisk søkte om dette.

Høyre-byrådet økte betydningen av billigste tilbud

Prisen Veireno vant med var langt lavere enn konkurrentene. I tidligere anbud har man lagt mindre vekt på pris. Et annet vanlig kriterium i anbudskonkurranser er for eksempel oppdragsforståelse – altså hvordan de har tenkt til å løse oppgavene i praksis.

Forrige anbudsrunde var det femte renovasjonsanbudet i Oslo. I anbudet Veireno vant under det forrige byrådet, ble pris vektlagt med 75 prosent, oppdragsforståelse 15 prosent og miljø med 10 prosent.

Da arbeidet sist ble lyst ut på anbud, ble pris vektlagt langt lavere med 50 prosent.

De rødgrønne lot selskapet endre rutene fra dag én

I anbudsbeskrivelsen fra Renovasjonsetaten var det et krav om at leverandøren «i hovedsak» skal følge de gamle rutene de første månedene. Dette for å sikre en bedre overgang fra gammel til ny leverandør.

Det var imidlertid en åpning for å søke om å kjøre med nye ruter fra første dag. Dette gjorde Veireno 18. mai i fjor.

Fordi Veireno skulle drifte med et nytt system, der søppeltømmerne jobbet i to skift i stedet for ett, hadde de ikke nok biler til å kjøre med de gamle rutene.

Svaret kom 26.05, og søknaden ble godkjent.

De rødgrønne anklages for ikke å ha fulgt med

Søppel har vært et hett tema i bystyret siden november. Før politikerne i Oslo stemmer over forslag, har de en muntlig spørretime – ikke ulik den på Stortinget.

Først på antall klager og manglende henting av avfall, deretter på forholdene til de ansatte i Veireno og brudd på arbeidsmiljøloven.

Flere ganger har opposisjonen gitt uttrykk for at de er misfornøyd med svarene de har fått. Under bystyremøtet i februar måtte ordføreren be flere i opposisjonen om å roe seg ned, da de flere ga uttrykk for at de mente de ikke fikk svar på spørsmålene sine.

– Etter at Veireno overtok har byrådet holdt seg dårlig informert. Det er flere eksempler på at byråden ikke var kjent med brudd på arbeidsmiljøloven og omfanget av svikten i avfallshåndteringen. Byrådet har hatt en for passiv holdning til problemet, sier gruppeleder Eirik Lae Solberg (H) til Aftenposten.