Oslo

Over 20.000 i fargerik fest

Med regnbueflagg, dans og musikk deltok flere tusen personer i Oslo Pride Parade lørdag ettermiddag. Dagen fra ekstra spesiell for Henry Oguti og vennene hans fra Uganda.

Flere lastebiler med store musikkanlegg og danseløver lagte god stemning under Oslo Pride Parade lørdag ettermiddag.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
Tah Phacharapiroon markerer her at marsjen er i gang.
Deltagerne til årets parade ble ønsket velkommen med regnbueflagg på Grønland.
For disse deltagerne var lørdagens homotog veldig spesielt: De har flyktet fra sine hjemland i Afrika, og kan nå åpent snakke om sin legning. Fra venstre: Henry Oguti, Kavuma George, Christian Okah, Ssebina Charles og Mutebi Enoch.
Aldri før har så mange i kongens klær deltatt i Oslo Pride Parade.

— Jeg kom til Europa for seks måneder siden, og det er første gang jeg er med i en slik parade. I hjemlandet Uganda kunne man ikke forestille noe slikt. Der ble jeg fengslet i tre måneder fordi jeg er homofil, sier Henry Oguti.

Etter løslatelsen klarte han å flykte fra hjemlandet. Og lørdag ettermiddag var han en av flere med afrikansk bakgrunn som gikk i Oslo Pride Parade fra Grønland til Stortinget.

Henry Oguti er homofil og har fluktet fra Uganda. Lørdag var han en av ivrigste deltagerne under Oslo Pride Parade.

— Jeg tror at det vil ta minst 50 år før man kan gå i et slikt tog i Uganda, sier Oguti.Christian Okah har flyktet fra Nigeria på grunn sin legning som homofil. Lørdag kunne han danse fritt på Grønland.

- I mitt hjemland risikerer man fengsel for homofili. Jeg har venner som sitter i fengsel. Jeg er glad for at jeg klarte å flykte og endte opp her. For første gang kan jeg åpent vise frem hvem jeg er, sier Okah.

Også kjæresteparet Ssebina Charles og Kavuma George fra Uganda kunne gå med stoltheten i behold på Grønland.

— Vi har glemt fortiden. I dag skal vi bare feire og være glade, sier de to.

- USA er ikke Midtøsten

Kaltham Lie, som kom til Norge fra Irak, sto for noen år siden frem i Aftenposten som første homofil med muslimsk bakgrunn. Han gikk i toget med irakiske klær, og sier at ting har begynt å forandre seg.

Kaltham Lie fra Irak stilte opp i klær fra hjemlandet i paraden.

— Jeg får fremdeles negative og positive reaksjoner fra det muslimske miljøet, men situasjonen er litt bedre enn for ti år siden. Det hender ofte at jenter med hijab stopper for å hilse på meg fordi de har lest om meg i aviser, sier Lie.Han legger raskt til at det fremdeles er slik at veldig mange med muslimsk bakgrunn ikke tør å stå frem som homofile.

- Hva synes du om at høyesterett i USA har nå sagt ja til likekjønnede ekteskap?

- Dette burde ha kommet for lenge siden. USA er ikke Midtøsten. Derfor er jeg ikke imponert, svarer Lie.

Historisk av Forsvaret

Nærmere 20 offiserer og menige fra Forsvaret var også til stede i toget. For første gang har Forsvaret organisert deltagelsen for sine ansatte i paraden.

- Tidligere har enkeltpersoner gått i tog på eget initiativ. I år har Forsvaret organisert det hele. Vi har til og med fått lov til å ta med en av Forsvarets biler. Dette er veldig stas, og sender et klart signal utad, smiler Hanna Mikalsen som til daglig er fenrik på Ørlandet.

Fenrik Hanna Mikalsen kunne notere historisk fremmøte fra Forsvaret under årets parade. Det var over 20 i kongens klær under Oslo Pride Parade.

Hun sier at Forsvaret er veldig åpent og inkluderende, og har i sine fem år i Forsvaret aldri følt at det er noe problem å være homofil, men samtidig har det tradisjonelt vært få deltagere i toget iført kongens klær.— Jeg husker en gang vi bare var tre fra Forsvaret. I år er vi over 20, sier Mikalsen.

Politi i uniform

Også politiet stilte mannsterkt opp i toget. For ti år siden sa Politidirektoratet ja til at tjenestefolk kan bruke uniform i paraden.

— I år skal vi feire dette, sier Bård Stensli som til daglig er politioverbetjent i PST.

Han har vært åpen om sin legning siden 1992, og var sånn sett blant de første i politiet.

Sarah Abraham og Bård Stensli fra politiet under Oslo Pride Parade. Teksten på Abrahams T-skjorte forteller at politiet ønsker å inkludere alle.

— Det er helt greit å være åpen homofil i politiet i dag, men fortsatt kan det være litt vanskelig for enkelte. Dette henger sammen med hvordan den enkelte blir møtt av kollegene. Noen er redd for at de kan bli utestengt sosialt, men jeg tror at det stort sett går bra, sier Stensli.Sarah Abraham jobber med rekruttering på Politihøgskolen. Hun gikk i toget for å vise støtte til sine venner og kolleger.

— Det er viktig å signalisere at vi er en inkluderende etat, sier Abraham.

Rausere samfunn

Det er Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) som er arrangør av Oslo Pride som startet i forrige uke. Paraden er høydepunktet i festivalen.

- Jeg tror ikke at vi noen gang har hatt så mange personer langs paraderuten som i år. Og deltagelsen i år er helt vanvittig, sier Bård Nylund, leder i LLH.

Han tror at dette kommer av at Norge er blitt et mer åpent land.

— Norge blir et mer rausere samfunn for hver dag som går. Derfor er det flere og flere som tør å stå frem, sier Nylund.

Nærmere 20.000 deltok i paraden. Dette er nesten som i fjor, men da var Oslos også vertsby for EuroPride.

- Det er helt vanvittig deltagelse, sier Nylund.

Oslo Pride avsluttes søndag med regnbuemesse i Oslo domkirke.

Les også

  1. Fargerik feiring på twitter

  2. Ja til homofil vigsel i moskeer og kirker

  3. - Oslo skal bli en by for han, hun og hen