Oslo

Brasiliansk bikinivoksing tar av i Oslo. Lege og psykolog advarer.

Intimbehandlingen «brazilian» blir stadig mer populær blant unge jenter i hovedstaden. Det bekymrer psykologspesialist KariAnne Vrabel.

Tanja Jasmin Kvamsdahl eier og driver voksesalongen Waxing Palace og har venteliste ut sommeren på behandlingen «brazilian», som betyr å fjerne alt håret i intimsonen.
 • Thea Roll Rakeng

Voksebransjen har den siste tiden slått seg opp i hovedstaden som god butikk. Salongene Waxing Palace og Wax On Wax Off i Oslo spesialiserer seg på bikinivoks, og begge kan melde om lange ventelister og økt omsetning.

Spesielt i sommerhalvåret merker skjønnhetssalongene ekstra pågang fra unge jenter som vil bli hårfrie før ferien.

Forsker og psykologspesialist KariAnne Vrabel ved Modum Bad ser alvorlig på hvordan kroppspresset stadig blir matet av usunne trender.

– Bikinivoksning føyer seg inn i rekken av nok en trend som bidrar til ytterligere perfeksjonering av unge mennesker. I dette jaget er det mange som kommer i kontakt med sin egen utilstrekkelighet og mislykkethet, og det skaper holdninger som indirekte sier at du ikke er bra nok. Dette er svært problematisk, og jeg merker at jeg blir opprørt og matt, sier hun.

Ingen vil ha «bush»

Tanja Jasmin Kvamsdahl eier og driver Waxing Palace, og forteller at pågangen for hårfjerning er enorm akkurat nå, og at salongene er fullbooket ut juli måned.

– Nå er det høysesong og fullt trøkk, og da har vi ventelister. Kundene mine som vokser legger, lår eller armhuler, tar stor sett alltid en «brazilian», altså å fjerne alt håret i intimsonen, i tillegg. Folk er så opptatt av trening og velvære for tiden og vil hvert fall ikke ha «bush» der nede. Det merkes godt, sier Kvamsdahl.

Her vokser Kvamsdahl en ansatt ved salongen for å demonstrere behandlingen for Aftenposten. Hun bruker hardwax, som skal være mer skånsomt mot huden og mindre smertefullt enn strips.

Kvamsdahl forteller at det er unge kvinner mellom 20 og 45 år som hyppigst vokser. Kunden kan forvente å være hårfri opptil seks uker etter behandlingen.

Waxing Palace tilbyr til og med skånsom «brazilian»-behandling for gravide, og mannlige kunder har økt den siste tiden.

– Føler du at voksing bidrar til kroppspresset kvinner står overfor i dag?

– Slankepresset er nok større, og det man ser når du har klær på. At «alle» skal ha et hårfritt underliv, hjelper nok ikke på kroppspresset unge opplever i dag, men jeg tror ikke det er det største problemet hvis man først skal snakke om press, sier Kvamsdahl.

Les også: Nå er det nok snakk om kroppspress

Den hvite voksen kalles hardwax eller hotwax og påføres direkte på huden. Når voksen stivner, fjernes den med et rykk.

Åpner salong nummer syv

Marianne Farstad er daglig leder i Norwegian Beauty, holdingselskapet som eier Wax On Wax Off. Hun forteller at de er i gang med å åpne yttligere to salonger. Kjeden vil da ha totalt syv voksesalonger sentralt i Oslo.

– Intimvoksing har tatt helt av og eksplodert den siste tiden. Det virker som at ingen vil ha hår der nede lenger. Det er studenter og jenter i 20-årene som vokser mest. Den mest populære behandlingen er «brazilian», forteller Farstad.

Wax On Wax Off og Waxing Palace kan vise til markant økonomisk vekst det siste regnskapsåret. Førstnevnte åpner sin sjette og syvende salong etter sommeren.

Vokser seg i lunsjen

En runde «brazilian» tar ca. 20 minutter, og derfor er det vanlig at kvinner kommer i lunsjpausen på jobben eller skolen for en «quick fix», forteller hun.

– Jeg tror at spesielt unge kvinner synes at en hårete intimsone er uappetittlig og at flere føler seg renslige og pene uten hår.

Ifølge Farstad er det er stort sett kvinner som fjerner kroppshår, men det er flere mannlige kunder nå enn tidligere.

– Menn som kommer til salongen er mest interessert i å fjerne hår på overkroppen, spesielt ryggen. Men det hender at de mannlige kundene vil vokse nedentil også, og da kalles det en «manzilian», forteller hun.

Både Waxing Palace og Wax On Wax Off forteller at andelen mannlige kunder som tar «manzilian» og «boyzilian» har økt de siste årene.

Svært problematisk trend

 • Si ;D-innlegg: Jeg la meg under kniven da jeg var 16 år. Jeg skulle ønske jeg slapp å gjøre det.
Karianne Vrabel er forsker og psykologspesialist ved Modum Bad. Hun mener bikinivoksing er med på trykke ned selvbildet til unge jenter. - Det er enda et signal på at du ikke er bra nok, sier Vrabel.

Karianne Vrabel mener vi står overfor en samtid hvor små inngrep og skjønnhetsprosedyrer blir mer normalisert. Normene for «hva som gjelder» blir bare smalere, trangere, mer detaljert og rammer bredere for hvert år som går.

– I denne trommelen av utseendepress fra alle kanter er det lett å glemme at vi er mangfoldige mennesker. Vi har fått en kultur som fokuserer på og dyrker en bestemt type kropps- og skjønnhetsideal, som i dag er ønske om lite kroppsfett og et estetisk utseende. Men alle er ikke hvite, vestlige, tynne, høye, hårfrie jenter som er perfekte, og godt er det. Vi må finne en måte å stoppe, eller i det minste sinke, denne utviklingen på, sier Vrabel.

Øker omsetning

Wax On Wax Off og Waxing Palace har flest voksekunder, men tilbyr ansiktsbehandlinger, vippeextensions og manikyr i tilegg. Regnskapstallene hos begge firmaene viser markant vekst de siste årene.

Norwegian Beauty AS, holdingselskapet som eier Wax on Wax Off, omsatte for nesten 12,2 millioner kroner i 2014, og året før viste regnskapstallene 9,4 millioner kroner.

Waxing Palaces driftinntekter viser at firmaet har nesten doblet inntektene på ett år. I 2013 var omsetningen 2,9 millioner kroner, og i fjor omsattte selskapet for i overkant av 5 millioner kroner.

Kan gi infeksjoner og byller

Lege Wasim Zahid er skeptisk til den økende voksetrenden blant norske kvinner og forteller at stripsvoks som rives av kan skape sår og infeksjoner i huden.

– Når du fjerner håret, om det er med barbering eller voks, oppstår det mikroskopiske rifter, små sår, i huden. Dette kan bli en inngangsport for bakterier og føre til både infeksjoner og byller. Blir det ille nok, kan det bli behov for antibiotikabehandling, og i verste fall må legen skjære med skalpell for å tømme byller, sier han.

Lege Wasim Zahid forteller at voksing kan føre til infeksjoner og i verste fall antibiotikabehandling.

Zahid vil imidertid understreke at han ikke ønsker å skremme noen, og at hvis hårfjerningen utføres korrekt, skal det som regel gå bra.

– Det spørs hvor stort problemet egentlig er i praksis, og jeg ønsker ikke å skremme noen. Dersom man tar sine forholdsregler og utfører hårfjerningen korrekt, går det som regel bra. Ser du tegn på infeksjon, som hevelse, rødhet og smerter, kontakt legen, sier han.

Dette er brasiliansk voks:

 • Tradisjonell voks: Varmet opp, tykk voks påføres intimområdet litt etter litt med trespatel. Når voksen blir kald og fast, fjernes den med et rykk ved hjelp av tilpassede strips av tøy. Dette kan ta opptil 30 minutter.
 • Hotwax/hardwax: Dette er spesialvoks som fjernes uten stoffstriper og som skal være mindre smertefull og mer skånsom mot huden enn tradisjonell voks. Olje smøres på før varmvoksen påføres, og når voksen blir kald, fjernes den direkte med et rykk. Hotwax fester seg ikke til huden og er spesielt effektiv mot korte hår.
 • Sugaring: Sukkermassen som blir brukt fester seg ikke i huden og er ikke like varm som voks. Derfor er prosedyren mindre smertefull, og risikoen for inngrodde hår er mindre. En håndvarm og seig sukkermasse påføres nedentil for hånd, mot hårretningen. Sukkermassen fjernes rett etterpå. Samme sukkerklump gjenbrukes flere ganger.

Hør Aftenpodden Si ;D om kroppspress: – En måte å stå imot kroppspresset på, er å anerkjenne at det eksisterer

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5