Oslo

Brunkrem, bikini og blodtrente kropper

Det henger en eim av brunkrem og riskjeks i rommet. I et hjørne står flere menn, en gjeng kroppsbyggere kliss nakne, mens de blir sprayet med brunfarge.

Line Marion Nielsen Kjøniksen fødte sitt barn nummer to for fem måneder siden.
  • Øystein Vik
Her er bikni fitness-klassen i gang i Olavshallen under Norway open 2012. Veronica Dalsnes (t.v.) og Nina Gjengaar.

Damer går forbi, beundrer mennene.

— Man tenker ikke på det en gang. Det er så mange som er kliss nakne, jeg tror mange som er her har et behov for å vise seg frem. Selv prøver jeg å være i garderoben når jeg skifter.

Les også

Han trener når du sover

Ordene kommer fra Line Marion Nielsen Kjøniksen. 30-åringen fra Oslo fødte sønnen Julian Evander for fem måneder siden. Nå deltar hun i Norges første konkurranse i bikini fitness. Hun sjekker at alt sitter. Bikinien, øyenvippene, neglene, hårfrisyren, sminken, smykkene og de høyhælte skoene. Djevelen ligger i detaljene.

Hard trening

De er ikke så verst trente gutta heller.

Klokken er 10.30. Det er lørdag. Bikinijentene står klare til å gå på scenen foran rundt 1000 tilskuere i Olavshallen i Trondheim. Fitness— og kroppsbyggerstevnet Norway Open er i gang. Kjøniksen er til slutt ikke blant de seks som går til finalen.

For meg handler det om å ha et mål med treningen. Andre trener for å konkurrere i Birken eller løpe maraton. Line Marion Nielsen Kjøniksen

- For meg er det en seier å være i god nok form til å stå på scenen fem måneder etter fødselen.

22 år gamle Linn Cesilie Tovås fra Sandnessjøen er én av dem som står sammen med Kjøniksen på scenen. Deltakerne i bikini fitness skal se ut som aktive jenter, men ikke være for muskuløse.

— Det handler om så mye mer enn bare det «å se best mulig ut», det handler om beinhard og målrettet trening, innsatsvilje, livsstil, kosthold, velvære og trivsel, sier Tovås.

Les også

Kaffe før trening kan virke «oppkvikkende»

Julian Evander er sulten. Kjøniksen går til hotellrommet for å amme. Brunkremen, som gjør musklene synlige i scenelyset, smitter over på babyen mens hun ammer i sengen. Doping er utbredt i fitness— og kroppsbyggermiljøer, men å amme eget barn er kanskje den optimale dopingtesten?

- I bikiniklassen tror jeg doping er ikke-eksisterende. Men i body fitness er det nok utbredt blant jentene. Uten dop blir du fort for liten. Og så tar det tid å bygge seg opp. Mange er utålmodige.

Kjøniksen har trent gjennom hele graviditeten. Fire-fem ganger i uken. 30-åringen som blogger om trening og som driver eget treningsfirma, ønsker å inspirere folk. Men noen lar seg kanskje provosere.

Bikini fitness er en ny gren i Norge.

— Noen synes ikke damer skal ha muskler, men jeg synes det er fint med en kropp som ser atletisk og trent ut. For meg handler det om å ha et mål med treningen. Andre trener for å konkurrere i Birken eller løpe maraton. Dette er en konkurranse jeg kan hevde meg i.

— Jeg blir sint når jeg hører folk si at de ikke har tid til å trene. Det har alle, men mange har vondt i viljen. Det handler bare om planlegging, tilrettelegging og prioritering.

- Synes du at du utstråler sunnhet når du står på scenen i bikini fitness?

— Det er ekstremt, men det viser at det går an å kombinere det å være mor og å se slik ut. Når jeg står på scenen fem måneder etter en fødsel, viser det at det er mulig. Det bør fortelle folk at de i alle fall kan greie to-tre ganger på trening i uken.

Les også

Sjekk den forvandlingen!

Det er ettermiddag og det nærmer seg finale i bikini fitness. Stemningen er høy i Olavshallen. Tovås blir nummer tre i konkurransen.

Nå er det tilbake til "normalen" etter mange kalorier, men en hard diett før konkurranse. Tovås ser på seg selv som et sunt forbilde for tenåringsjenter.

— Det tror og håper jeg at jeg er. Jeg har selv tre småsøstre, og har hele veien vært påpasselig med å poengtere at dette med konkurranseoppkjøring kun er for en liten periode. Nå etter konkurransen har jeg vendt tilbake til den "vanlige" hverdagen min, med både jobb, trening og kosthold som jeg alltid har gjort tidligere.