Oslo

Massiv vannlekkasje da rør fra 1800-tallet sprakk i Oslo

Lekkasje i en hundre år gammel vannledning førte til at det rant ut rundt 500 liter vann i sekundet i rundt en time. Det tilsvarer en tredjedel av normalvannføringen i Akerselva.

Nederst i Youngsgate lå sporene etter nattens vannlekkasje. Jord og stein var dratt nedover gaten.
  • NTB
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Det rant svært mye vann ned Youngs gate i Oslo før lekkasjen stengt onsdag morgen.

Driftsleder Kåre Pettersen ved Folkets Hus/Oslo kongressenter ble vekket grytidlig. En massiv vannlekkasje i krysset Møllergata/Youngs gate gjorde at vannet strømmet nedover Youngsgate ved Youngstorget. Det tok ca en time å få stoppet vannet.

– Jeg har funnet frem vannsugere og svabere som nå er på plass i kjelleren, sa Pettersen til Aftenposten grytidlig onsdag morgen.

Politiet meldte om lekkasjen ved 3-tiden i natt. Klokken 6 rant det ikke lenger i gatene, men inne i kjelleren i Folkets hus piplet fortsatt vann inn.

Driftsleder Kåre Pettersen ved Oslo kongressenter ble tilkalt da vannet strømmet nedover Youngs gate.

En tredel av Akerselva

Seksjonsleder Lars Wernskog i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune sa onsdag formiddag at de fortsatt jobbet på stedet.

Han beskriver vannrøret som omtrent hundre år gammelt.

– Denne vannledningen er av dårlig materialkvalitet. Det kalles grått støpejern og varer ikke i hundre år, sier Wernskog.

Han sier også at måten røret i sin tid ble lagt på, svekket robustheten.

– Selve vannlekkasjen gjør stor skade på veien i selve området. Det ser voldsomt ut. Jeg tror det rant 500 liter vann i sekundet i den ledningen. I Akerselva i normal vannføring renner det 1,5 kubikk i sekundet. Det er altså snakk om en tredel av det, sier Wernskog.

Han har ikke oversikt over hvor store skader dette har medført på hus.

Vannlekkasjen skjedde i krysset Møllergata og Youngsgate. Kollektivtrafikken ble varslet og trafikanter bedt velge andre ruter, mens politiet sperret av Lybekkergata, Pløens gate, Dronningens gate og Storgata da det skjedde.

Det ble jobbet intensivt med å stanse lekkasjen og begrense skader og omfang, og kvart på fire meldte politiet at lekkasjen var stengt og vannmengden sterkt avtagende. Det viste seg å være et sprukket vannrør fra 1800-tallet som forårsaket vannmengdene.

Vannlekkasjen skjedde trolig i krysset Møllergata/Youngs gate.

Så snart lekkasjen var tatt hånd, om kom neste utfordring: vannmassene.

Fortsatt er Youngsgate sperret. Sporene etter vannmassene er tydelig. Asfalten har krøllet seg i kantene og det er store hull rundt kumlokkene.

Foran en av inngangene til Kulturhuset ble det måket vekk jord og stein som hadde blitt dratt med vannmassene.

Rant inn i kjellere

Politiet fikk også meldinger om at flere bygninger har fått til dels mye vann i kjellerne.

– Vekterfirmaer vil forsøke å ivareta og følge opp dette inntil videre, opplyser politiet.

– Det er trolig fare for at vann kan renne ned i kjellere, garasjeanlegg og lignende, og vi oppfordrer derfor gårdeiere og andre om inntil videre, forsøke å ivareta egne interesser.

Les mer om

  1. Ulykker
  2. Oslo