Han begynte å dope seg da han var 12 år gammel. Tirsdag dundret han gjennom Oslos gater med en kapret ambulanse.

Dop, skytevåpen, vold og ran. Dette vet vi om 32-åringen som er siktet etter ambulansekapringen.

Her fraktes den siktede 32-åringen vekk etter å ha blitt pågrepet tirsdag klokken 12.47.

En gjennomgang av straffehistorikken til den siktede 32-åringen tegner et bilde av en volds- og ruspreget oppvekst.

Aftenposten har gått gjennom en rekke av dommene mannen har fått de siste ti årene. De viser gjentatte lovbrudd. Rus, narkotika, trusler, ran og befatning med skytevåpen går igjen.

Ifølge en dom fra 2009 ble han for første gang domfelt i 2005. Da hadde han akkurat passert den kriminelle lavalderen.

Les også

Ambulansekapring i Oslo: – Han har ikke hatt noen intensjoner om å skade noen, sier 32-åringens forsvarer.

Begynte å ruse seg som 12-åring

I løpet av oppveksten bodde 32-åringen på flere institusjoner, og han var plassert i flere fosterhjem, forklarte mannens fosterfar i 2013.

I forbindelse med den samme rettssaken fortalte den nå 32 år gamle østlandsmannen at han begynte med narkotika da han var 12 år gammel.

Den siste dommen Aftenposten har fått tilgang til, er fra tidlig i 2018. Den handler om oppbevaring av heroin og tabletter som inneholder det narkotiske stoffet klonazepam. Han ble da dømt til betinget fengsel i seks måneder.

Her pågripes den 32 år gamle mannen fra østlandsområdet tirsdag, etter å ha kapret ambulansen til venstre i bildet.

Reiste med maskinpistol i sekken

Da han tirsdag ble pågrepet av politiet på Torshov, ble 32-åringen tatt med en avkappet hagle og det som så ut som en maskinpistol, men som i ettertid har vist seg å være en replika. Video av pågripelsen viser også at 32-åringen hadde på seg en skuddsikker vest.

I en dom fra 2013 kommer det frem at mannen er blitt tatt med våpen og skuddsikker vest flere ganger.

Sommeren 2013 satte han seg på toget for å besøke en bekjent på Østlandet. I sekken hadde han med seg en helautomatisk maskinpistol med magasin og ammunisjon, luftvåpen, machete, kamuflasjedrakt, skuddsikker vest, håndjern og en foldekniv.

I retten forklarte mannen at han hadde tatt med seg våpen fordi han var deprimert og hadde tanker om å ta sitt eget liv. Han forklarte at han hadde kjøpt vesten for å føle seg trygg, etter at han var blitt utsatt for vold og tortur da han var 15 år.

Forsvarer: – Beklager situasjonen sterkt

Mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, bekreftet overfor Aftenposten onsdag at han er kjent med 32-åringens tidligere domfellelser.

– Er det snakk om en judisiell observasjon?

– I denne typen saker vil slikt alltid bli et tema. Det blir håndtert på sedvanlig vis. Skulle det bli aktuelt, så er ikke det noe min klient motsetter seg, svarer Pedersen.

Judisiell observasjon vil si en rettspsykiatrisk undersøkelse der eksperter skal avklare om den som er siktet, er strafferettslig tilregnelig.

I avhør har 32-åringen forklart at han kapret ambulansen for å unnslippe politiet, ettersom det var narkotika i bilen han kjørte og som hadde kantret ved Rosenhoff. Pedersen avviser politiets påstand om at 32-åringen målrettet forsøkte å kjøre ned personer på gaten tirsdag.

– Han hadde som hensikt å unngå å bli pågrepet, han tok ambulansen for å unngå dette, sier Pedersen, og legger til:

– Han beklager det som har skjedd overfor de fornærmede. Han er lei seg.

Bilen som kantret ved Rosenhoff i Oslo tirsdag.

– Gjør hva vi sier, så går dette bra

– Vi kjenner ham godt fra før, sa politiinspektør Grete Lien Metlid fra Oslo-politiet tirsdag.

En av de groveste handlingene 32-åringen er dømt for, er et ran som fant sted i Oslo i 2009.

Det var en fredagskveld, og den da 21 år gamle mannen var på rømmen fra soning. I Oslo møtte han en bekjent fra fengselet. Sammen dro de til en leilighet på Torshov, hvor de røyket hasj og ruset seg på tabletter. Så la de ransplaner, kommer det frem av en dom fra Oslo tingrett.

Ikledd finlandshette og bevæpnet med hver sin softgun og en kniv tok de to unge mennene seg inn i en Kiwi-butikk i Oslo.

En av mennene gikk bort til en av de ansatte. Han satte softgun-pistolen i bakhodet hennes.

– Gjør hva vi sier, så går dette bra, sa mannen.

To ansatte ble så holdt igjen inne i butikken. Mennene forsøkte å få dem til å åpne safen, men på grunn av butikkens sikkerhetsrutiner lyktes de ikke med dette.

Bevæpnet politi utenfor Kiwi-butikken som de to mennene forsøkte å rane i 2008.

Truet ansatte med brødkniv

De to butikkmedarbeiderne forklarte i tingretten at de to mennene hadde opptrådt truende. På et tidspunkt hadde den nå 32 år gamle mannen tatt to brødkniver og holdt dem foran en av de to butikkmedarbeiderne.

Mens de to ranerne forsøkte å komme seg inn i safen, ringte en kunde politiet. Etter rundt 30 minutter valgte ranerne å forlate butikken, og de ble raskt pågrepet av politiet.

32-åringen ble i Oslo tingrett dømt til ett år og syv måneders fengsel for hendelsen.

Koblet til høyreekstreme miljøer, men avviser tilknytning

Flere medier, deriblant NRK og Dagbladet, meldte tirsdag at 32-åringen knyttes til et høyreekstremt miljø. Nettavisen Filter Nyheter, som følger det høyreekstreme miljøet i Norden tett, meldte på Twitter at han tidligere er blitt knyttet til spredning av propagandamateriale for den høyreekstreme organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM).

Hvorfor koblet flere medier 32-åringen til disse miljøene?

En Youtube-kanal i 32-åringens navn har blant annet likt videoer som er knyttet til høyreekstrem propaganda og DNM. Dette er aktivitet som strekker seg rundt ti år tilbake i tid.

Koblingen til det høyreekstreme miljøet blir kontant avvist av 32-åringens forsvarer:

– Han har ingen høyreekstreme tilknytninger eller tilbøyeligheter. Hverken saken eller han har noen kobling til et slikt miljø. Jeg vil på det sterkeste avvise slike anklager, sier advokat Øyvind Bergøy Pedersen.