Her skal reklamen flomme

Oslos travleste områder tåler mer reklame, mener Plan- og bygningsetaten, og lemper på regelverket. Både Oslo Byes vel og aksjonister slakter forslaget.

Oslo S er ett av områdene som tåler mer reklame, mener Plan- og bygningsetaten.

Mindre eksponering og bedre utformet reklame. Det håper Plan— og bygningsetaten blir konsekvensene av en ny skilt- og reklameplan for Oslo, som Aften omtalte mandag. Men ved Oslo S, på Majorstuen, i Nydalen og på Carl Berners plass skal hele spekteret av skilt- og reklametyper tillates. Det omfatter blant annet storskjerm- og video- reklame.

Himmelreklame?

— Vi frykter dette vil føre til større og mer reklame, sier Håkon Wium Lie i stans!no. Aksjonsgruppen har markert seg som en kraftig opponent mot reklametårnene. Men selv om planforslaget fraråder flere slike tårn og andre såkalte reklamefinansierte gatemøbler, er ikke Wium Lie fornøyd.- Reklamen flytter nå fra tårn til vegg. Oslos innbyggere trenger en plan som er grunnleggende restriktiv til reklame. Denne har en positiv grunntone, sier han. Han viser blant annet til et avsnitt i planforslaget om muligheten til å benytte luftrommet som reklamearena: "Nå kan dette bli et nytt område for avansert reklameteknologi. Ved hjelp av laserteknikk kan for eksempel nattehimmelen brukes effektivt til reklameinnslag", heter det.- Helt horribelt. Man skal ikke kunne benytte Oslos nattehimmel til den slags, tordner Wium Lie.

Las Vegas

Leder Jan Sigurd Østberg i Oslo Byes vel er heller ikke begeistret.- De mest grelle Las Vegas-aktige tingene er det ingen grunn til å etterape, sier Østberg.Han tror heller ikke planen vil tone ned reklamefloraen i hovedstaden. - Om det blir en bedring i sårbare områder, så blir det verre i næringsdominerte områder. Totalen blir den samme, sier han. Informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig i Plan- og bygningsetaten innrømmer at reglene vil kunne føre til et tettere reklamebilde ved Oslo S og de øvrige tre stedene. - Men planforslaget vil også føre til at reklamen blir mindre dominerende i flere områder. Vi har uansett ikke noen målsetning om et reklamefritt samfunn, sier Gärtner Hovig.

Majorstuen kan få både storskjerm- og videoreklame.
I Nydalen skal hele spekteret av skilt- og reklametyper tillates.