Ledet til siste seilas, seilte til historisk sølv

Oslogutten Mathias Berthet (15) seilte inn til VM-sølv i optimist-jolle. Det er den beste norske prestasjonen i den største seilklassen siden 1982.

Mathias Berthet seilte inn til en historisk sølvmedalje under VM i optimistjolle i Portugal.

Optimist er seilsporten rekrutteringsklasse, der konkurrerer talenter fra hele verden til og med det året de fyller 15. Når de blir eldre, må utøverne over i andre båttyper. Mathias seiler sin siste sesong i optimist, som ikke er en av OL-klassene.

Det betyr ikke at det er lett å hevde seg. Årets VM som arrangeres i Portugal, har samlet 250 seilere fra 59 nasjoner.

Beste norske siden 1982

I den individuelle konkurransen seilte Marhias Berthet fra KNS i Oslo inn til annenplass, bak sveitseren Max Wallenberg. Det er den beste norske prestasjonen i optimist-VM siden Njål Sletten vant VM i 1982. I fjor ble Mathias nummer tre.

I år kunne det gått enda bedre for Mathias som ledet VM helt til den siste av de 12 seilasen. Hadde han vært mindre enn tre plasser bak sveitsiske Wallenberg der, hadde han sikret VM-gullet. Men nervene spilte ham kanskje et puss da han ble litt for ivrig før start. Han gled over startlinjen for tidlig, og ble disket.

– Det er en del av gamet. I seiling er det vktig å å passere startlinjen tidlig og få en best mulig start, samtidig er det forbudt å passere startlinjen for tidlig. Det gjorde Mathias, dermed var det disk, sier pappa Glenn.

I optimist-klassen er bredden stor og nivået høyt.

Seilfamilie

Han har en fortid som OL-seiler og verdnesmester for Frankrike. Mor, Ida Andersen, har også seilt i OL, mens tante Linda har gull i OL (Europajolle 1992). Et par onkler har VM-gull for Frankrike.

– Du kan godt si vi er en seilfamilie, det går en del i seilig rundt middagsbordet. Det kan selvfølgelig være en fordel å vokse opp i et slikt miljø, men det hjelper ikke så mye når du er utpå vannet, da er du alene, sier Glenn Berthet.

Han er opptatt av at det ikke skal blir for mye seiling for sønnene, lillebror og stortalent Markus (13) seilte inn til 14. plass i Portugal.

Ski og bandy om vinteren

Brødrene Markus og Mathias Berthet hevder seg med bravur under VM i verdens største seilklasse, optimistjolle i Portugal. Selv om de gjør helt andre ting enn seiling om vinteren.

– Som seiler gjelder det å skynde seg langsomt, du når kanskje toppen når du er rundt 30 år. Da er det viktig ikke å ha gått lei i 16-års alderen. Det er en av grunnne til at Mathias og Markus går på ski og spiller bandy om vinteren, mens konkurrenter i sydligere strøk seiler hele året, sier pappa Glenn mens han venter spent på de innledende seilasene i lagmesterskapet som ble seilt lørdag ettermidag.

– Den seiles som cup, og det er helt umulig å si hvordan det går. Det kan gå veldig bra, men det norske laget kan også bli slått ut i lørdagens innledende runder. Dette er spennende! sier Glenn Berthet.