For fulle sirener - i 20 km/t

Slipp utrykningsbilene frem, ber Oslo brann- og redningsetat. sekunder og minutter kan bety forskjellen på liv og død for den som er i nød.

Det er utrykning. Det haster. Det kan stå om liv og død. Men brannbilen kommer ikke frem i den tette trafikken.

For hvert sekund som går kan ilden få bedre fatt. Et trafikkoffer kan omkomme. Men brannbilen kommer ikke frem.

Brannmannen må ut og rydde vei

I en ny video på brannvesenets Facebook-side kan du se hvordan en brannmann må ut av bilen og forsøke å rydde plass i rushtrafikken. Imens raser brannen, eller et ulykkesoffer kan ligge hardt skadet. Det kan være hva som helst. Det kan stå om liv. Nesten alltid haster det. Det står om sekunder. Og brannbilen nærmer seg, i en fart av 20 km/t.

Det er krise! I Oslotrafikken.

Denne gangen handlet det for brannbil 6-1 om en trafikkulykke i Vålerengatunnelen. Det tok fire og et halvt minutt å kjøre 1,6 kilometer fra stasjonen på Bryn. Det hastet, og gjennomsnittsfarten var litt over 20 km/t i snitt.

Da de kom frem viste det seg at situasjonen ikke var alvorlig, ingen var hardt skadet. Det kunne noen ha vært.

— En lidelse

— Det er en lidelse hvor lang tid det tar å komme seg gjennom tett kø. Du blir litt stressa når du ser at bilene foran deg ikke beveger seg og du vet at det haster å komme frem, enten det er til branner, trafikkulykker eller andre alvorlige hendelser, sier vakthavende brannsjef Ståle Lindhardt i Oslo brann- og redningsetat.

Branner kan utvikle seg stygt, ofre i trafikkulykker kan bli liggende fastklemt og en som holder på å drukne kan gå under mens utrykningsbilene sliter med å komme seg gjennom køene.

Følg med, hold avstand, sving ut

— For bilistene i kø handler det om å følge med i trafikkbildet, å ha litt avstand til bilen foran, slik at det går an å svinge ut til siden når utrykningsbilene kommer, sier Lindhardt.

Spesielt utfordrende er det i sentrum, langs ringveiene, på E18 og Mosseveien.

Han ber bilistene følge disse rådene:

  • Følg med i speilet når du sitter i bilkø.
  • Trekk ut av veien - til begge sider - når du ser blålys eller hører sirener.
  • Sett på blinklys eller nødblink for å vise at du har sett utrykningsbilen.
  • Det kan komme flere brannbiler, ambulanser eller politibiler - ikke tett til køen med en gang.

Trenger hjelp

På sin Facebook-side understreker brannvesenet at videoen ikke er publisert for å henge ut noen bilister, men for å vise hvor vanskelig det kan være for dem å komme seg frem når de er på livsvikitge oppdrag.

— Vi skjønner at det ikke er så lett for alle å vite hvor de skal gjøre av seg når vi kommer, med biler, autovern og høye kantstein over alt. Framkommelighet er teamwork, der alle må hjelpe til. Et godt eksempel på hvordan man gjør oss en tjeneste, er bussen som man ser fra ca 00.40 sekunder ut i filmen. Bussjåføren ser tydeligvis at vi kommer, og holder igjen trafikken slik at vi får en liten luke når vi kommer ut på påkjøringsrampen. Det liker vi!