Oslo

Politiet reagerte da ambulansen dro

Her i Sofienbergparken ble Ali Farah slått ned for halvannen uke siden, og forlatt av ambulansen. Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, kaller ambulansetjenestens handlemåte som en "total feilvurdering". Nå tar han til motmæle mot politikere som har kritisert politiet: - Våre folk gjorde det de kunne for å hjelpe.
  • Forf>olav Olsen (foto)
  • <forf>reidun J. Samuelsen<
  • Burde dere ikke ta ham med? spurte politimannen idet ambulansepersonalet dro fra Sofienbergparken uten skadede Ali Farah. "Han står jo oppreist, han dør ikke", var svaret han fikk.
Les også

Dette sa politiet på radiosambandet


Politimester Anstein Gjengedal er forbannet på medier og politikere som kritiserer politiet for ikke å ha gjort jobben sin da Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken 6. august. — Jeg reagerer sterkt på at ledende autoritetspersoner, til og med medlemmer av Regjeringen, går ut med bastante oppfatninger om politiets handlemåte, uten å kjenne fakta. Våre folk forlot ikke fornærmede, slik det er blitt hevdet, sier Gjengedal. Både Bjarne Håkon Hansen, Sylvia Brustad og Kristin Halvorsen har uttalt seg om rasisme i førstelinjetjenesten i etterkant av det som skjedde i Sofienbergparken. Frem til i dag har politiet vært forsiktige med å uttale seg om saken. - Det ble tidlig klart at Spesialenheten for politisaker og Helsetilsynet skulle se på hendelsesforløpet, derfor ønsket ikke vi å gå ut med informasjon før saken var ferdiggransket. Men nå gjør vi et unntak, dette inntrykket av politiets handlemåte må ikke få feste seg, sier Gjengedal.

Politiets notat.

Aftenposten har fått utskrift fra politiets sambandslogg fra den aktuelle ettermiddagen. Den viser at polititjenestemennene som kom til åstedet, reagerte på at ambulansefolkene lot Ali Farah ligge igjen.

Senere samme kveld skrev politipatruljen følgende rapport om hendelsen: "Da vi kom til stedet var det fire eller fem personer rundt fornærmede. Fornærmede lå på bakken og hadde blod i ansiktet. Han skrek og ynket seg . . . Like etter kom ambulansen til stedet. Mens vi snakket med vitner ble det mye rop ved ambulansen. Ambulansepersonellet sa da høyt at han pisser på skoene mine og ambulansen. Vi snudde oss, og ser da at fornærmede står bak ambulansen og en person holder ham oppe, mens fornærmede pisser på asfalten og i nærheten av ambulansen. Ambulansepersonellet sa da at "han tar vi ikke med". Folk på stedet, som det var mange av etter hvert, reagerte på dette. Vi gikk bort for å snakke med ambulansepersonellet . . . *S snakket nærmere med en av ambulansepersonalet, og spurte om de ikke ønsket å se nærmere på fornærmede. Til dette svarte ambulansepersonellet at det ikke var behov for det. Ambulansen dro fra stedet . . . *L ringte 01 og ba om en bil til å transportere fornærmede til legevakten. Det var ingen biler ledige til å bistå oss. I mellomtiden hadde noen tilskuere bestilt drosje. Denne ankom stedet, og kjørte fornærmede til legevakten sammen med noen pårørende."

— Truende.

Ullevål sykehus hevder at ambulansepersonalet ba politipatruljen kjøre Ali Farah til legevakten. De ville ikke ta ham med i ambulansen fordi de følte seg truet. Gjengedal avfeier påstanden:- Det er ikke riktig. Det har ikke skjedd. Politipatruljen oppfattet ikke fornærmede som et ordensproblem. De mente han trengte medisinsk hjelp."Dette hadde ikke skjedd en hvit kvinne", er det hevdet etterpå. Gjengedal ser frem til en granskning av hendelsesforløpet, der alle fakta kommer frem.- Jeg skjønner at folk reagerer. En fredelig ettermiddag i parken, først blir en familiefar slått rett ned og så gjør ambulansetjenesten en total feilvurdering ved å forlate stedet uten mannen, sier politimester Anstein Gjengedal.

Ingen kommentar

. Aftenposten har forsøkt å få en kommentar fra Ullevål universitetssykehus. Ledelsen er informert om at artikkelen vil være preget av politiets uttalelser. Sykehusledelsen har likevel avslått å komme med sin versjon av hendelsen, før Helsetilsynet og politiet er ferdig med å granske saken.

Les også

Sjåførkollega: - Rutinene ble ikke fulgt