Folket hyllet kongeparet – feiret med 5000 kroneis

Gjester fra hele Europa er tirsdag kveld på gallamiddag på Slottet. Utenfor hadde store og små samlet seg for å feire at kong Harald og dronning Sonja fyller 80 år.

Inger Kari Vanem og Julie Berg var blant de mange oppmøtte.

5000 kroneis, drilloppvisning av H.M. Kongens garde og bursdagssang på Slottsplassen.

Slik startet den to dagers lange offisielle feiringen av kong Harald og dronning Sonjas 80-årsdager tirsdag kveld. Blant dem som sto for underholdningen var Mathea Ridar-Eriksrud (10) fra Nysirkus Bjerke.

– Det var veldig spennende. Jeg var nervøs, men det var veldig gøy, kunne hun fortelle etter å ha vist frem sine kunstner på Slottsplassen.

Like ved er jevngamle Linus-Rasmussen-Hellebust, for anledningen kledd som en konge.

– Jeg er glad i kongen og dronningen. Jeg liker at de vinker til meg når jeg spiller med korpset, sier han.

Mathea Ridar Eriksrud fra Nysirkus Bjerke var veldig nervøs før hun skulle opptre på Slottsplassen. – Det var veldig gøy, kunne hun fortelle etterpå.
Linus Rasmussen-Hellebust (10) hadde kledd seg ut som en konge på Slottsplassen.

– Vi er stolte av dem

I tillegg til en halvfull slottsplass, var omtrent 40 kongelige fra hele Europa på gallamiddag i Store Festsal i Slottet for å hylle Norges kongepar.

Sist det var så mange prominente personer i Oslo var i forbindelse med kronprinsens bryllup i 2001.

Kongeparet med kongelige gjester hilser publikum fra slottsbalkongen i anledning sin 80-årsfeiring.
Kongelige fra hele Europa på Slottsbalkongen.

Fredrikke Meidell hadde møtt opp utenfor Slottet med flere bekjente. Hun er ikke i tvil om at det er på sin plass å feire kongeparet.

– Jeg synes de representerer oss på en god måte, sier hun.

– Vi er stolte av dem, legger 11 år gamle Sean Sedler til.

– Jeg synes det er en nøktern og ordentlig feiring. Jeg vil gjerne beholde Slottet og tradisjonene rundt det, sier Seans mor Christina.

Christina Sedler, Sean Sedler (11), Benedicte Meidell, Fredrikke Meidell, Unni Kjelen, Irene Saupstad og Unni Tandberg var tidlig ute for å sikre seg plass for å få med seg 80-årsmarkeringer
Tre år gamle Sølve Mikkelsen hadde krone på for anledningen og var blant dem som fikk en kroneis. Her er han sammen med mamma Vilde Mikkelsen.

Maleri i gave

Tidligere på dagen dro en rekke stortings- og regjeringsrepresentanter på Slottet for å gratulere kongeparet. Sametingspresident Vibeke Larsen var også til stede.

Der fikk kongeparet overrakt en av flere gaver de har mottatt gjennom dagen – et maleri av kong Olavs edsavleggelse i Stortinget i 1958, malt av kunstneren Kira Wager.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H), visepresident Marit Nybakk (AP) og visepresident Ingjerd Schou (H) forbindelse med feiringen av kong Harald og dronning Sonjas 80-årsdager får kongeparet et maleri med kong Olav som motiv i gave fra Stortinget.

– Maleriet fanger et svært spesielt øyeblikk i vårt lands historie. Kongearven føres her videre, og jeg synes maleriet på en svært god måte illustrerer det symboltunge ved begivenheten, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H) til NTB.

Tidenes kongelige kortesje

Onsdag vil feiringen av kongeparet fortsette. På formiddagen vil gjestene dra på lunsj på Kongeskipet med avreise fra Honnørbrygga ved Rådhuset.

Senere på kvelden blir det festmiddag i Operaen. Der har de jobbet i lang tid nå for at majesteter, hertuger, hertuginner, prinsesser og nærmere 300 andre skal kunne feire kongeparet.

Vindusvaskere i aksjon på Operaen i Oslo. Operaen gjøres klar for kongelig bursdagsfeiring onsdag.

De kongelige vil komme til festen i det som omtales som «tidenes kongelige kortesje».

Dette vil føre til en rekke stengte veier i sentrum av hovedstaden mellom 16 og 19, og politiet oppfordrer folk til å la bilen stå. Dette vil også berøre kollektivtrafikk.

Her er noen gratulasjoner til kong Harald og dronning Sonja:

Gratulerer to spreke 80-åringer i dag Dere imponerer stadig med kunst og taler Håper dagen blir fin <3 #kongeparet