Pål Enger tatt for nytt kunsttyveri

Pål Enger, som tidligere har stjålet Edvard Munchs «Vampyr» og «Skrik», er siktet for å ha stjålet 17 Pushwagner-bilder for halvannen uke siden.

Forsvarer Fridtjof Feydt forklarte at hans klinent, Pål Enger sliter med hjerteproblemer og derfor ikke kunne møte i fengslingsmøtet.

Enger (48) er siktet for grovt tyveri av kunst fra et galleri i Oslo en gang mellom 10. og 11. desember, og ble tirsdag ettermiddag varetektsfengslet for fire uker i Oslo tingrett.

Ifølge Dagbladet ble en lommebok med Engers legitimasjon funnet på galleriet. Enger erkjenner delvis straffskyld.

— Enger innrømmer å ha stjålet fem Pushwagner-bilder, og solgt fire av dem videre. Nå ønsker han å gjøre opp for seg. Ett av verkene er kommet til rette, sier Engers forsvarer, advokat Fridtjof Feydt.

Av siktelsen fremgår det at 17 bilder mangler.

Hvert av dem skal ha en verdi på ca. 50.000 kroner.

Enger ble pågrepet i en bil i Oslo sentrum natt til mandag ved 01.30-tiden. Han har de siste månedene bodd i en båt ved Bygdøy i Oslo.

Møter ikke

Politifullmektig Silje Anine Green under fengslingsmøtet hvor hun ba om fire ukers varetekt.

På grunn av Engers sykdom og situasjon hadde forsvareren på forhånd varslet Oslo tingrett om at hans klient ikke ville kunne møte i retten.-Det er kjent at min klient sliter med hjerteproblemer, og han har samtykket til et fengslingsmøtet kan gå uten ham, sa Feydt før rettsmøtet startet ti minutter forsinket i sal 128.

I sommer tilsto Enger at han hadde begått et innbrudd på 90-tallet – men han husket ikke hvilket:

Les også

Dette er «brekket» Pål Enger tilsto på TV

Politiet mener at tilsammen 17 bilder er på avveie, og ber derfor Oslo tingrett tirsdag om å varetektsfengsle kunsttyven på grunn av faren til bevisforspillelse.

De frykter at Enger eventuelt vil forsøke å påvirke heleren som skal ha kjøpt bildene, en mann Enger forøvrig nekter å navngi.

Bildet av stigen som viser hvordan Enger stjal «Skrik» fra Nasjonalgalleriet gikk verden over i 1994.

Tolv av bildene er laget av Hariton Pushwagner, eller Terje Brofos som han egentlig heter. De øvrige kunstverkene er laget av Vebjørn Sand og Bjarne Melgaard.

— Utløste ingen alarmer

Pushwagner-bildene ble stjålet fra galleriet Fineart ytterst på Aker brygge i Oslo, bekrefter daglig leder Rolf Stavnem overfor Aftenposten.

— Vi har alarmer i våre lokaler, men de skal ikke ha blitt utløst, sier Stavnem.

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor sikringen ikke fungerte. Bildene hang ikke på veggen.

— Vi har vært utsatt for simple tyverier tidligere, men aldri innbrudd av denne størrelsen, sier Stavnem.

Klatret inn gjennom vinduet og tok med seg «Skrik»

Pål Enger er tidligere dømt for flere kunsttyverier. I 1988 stjal han «Vampyr» av Edvard Munch og i 1994 stjal han «Skrik» av samme kunstner.

«Takk for dårlig sikring», hadde tyven skrevet på en lapp han la igjen på åstedet.

Innbruddet skjedde grytidlig en februar morgen. Enger skal ha knust et vindu, før han satte opp en over tre meter lang stige og klatret inn til skattene på Nasjonalgalleriet.

Under et minutt senere skal han ha klatret ut igjen med «Skrik» under armen, til en ventende fluktbil.

Innbruddet skapte enorm oppmerksomhet, også internasjonalt.

De siste årene skal Pål Enger selv ha forsøkt seg som kunstmaler.