Oslo

Tusenvis bor i brakker

Stillasarbeider Ib John Lund (47) har bodd snart seks år i Oslos største brakkeby på Alnabru. - Mange betaler dyrt for å bo trangt uten dusj og do, forteller han.

Ib John Lund har bodd i brakker og midlertidige boliger i hele sitt yrkesliv. Han er fornøyd så lenge han kan være litt alene av og til. Men han synes ikke arbeidere skal måtte betale for å bo i brakker.
  • Forf>knut Snare (foto)
  • <forf>thomas Olsen Bjørn Egil Halvorsen <

Dansken har vært løsarbeider hele sitt voksne liv. Han mistet begge foreldrene som 12-åring og tok jobb i et omreisende tivoli. Siden har han jobbet over hele Europa. De siste 11 årene som stillasarbeider rundt i Norge. På Alnabru har han bodd i snart seks år. — Brakker har vært en del av mitt liv siden jeg var liten. Så lenge jeg kan være litt for meg selv og lage litt mat, er jeg fornøyd. Jeg er god venn med alle her. Vi har grillpartyer og drikker pils sammen når været er fint, forteller Ib John Lund, som den siste tiden har vært med på å bygge et raffineri i Molde.

300 trange boliger

Hjemmet i Oslo er et soverom, bad og en kjøkkenkrok på rundt 13 kvadrat i Oslo største brakkeby. I Verkseier Furulunds vei er det satt opp rundt ti toetasjes brakkerigger med rundt 300 hybler. De ligger tett i tett mellom E6, Tvetenveien og Strømsveien på Alnabru, med godsterminaler og en kennel som nærmeste naboer. - Østeuropeerne her tjener rimelig godt. Men jeg vet om dem som betaler 4500 kroner for å bo her. Jeg synes det er feil at de må betale. Alle som er ansatt burde få bo gratis, sier Lund, som forteller at mange av østeuropeerne hadde besøk av koner og barn i sommer. Enkelte bodde på brakkene i flere uker. Nesten alle beboerne var på jobb da Aften besøkte brakkebyen en ettermiddag denne uken. Lund hadde akkurat begynt sin treukers ferie og skal snart på camping på grensen mellom Sverige og Norge. Hans "hytte" er nesten fire ganger så stor som hjemmet på Alnabru. - Der har jeg en ti meter lang campingvogn med yttertelt. Dejligt!Tilstrømningen av arbeidere fra EU-land til Oslos mange byggeprosjekter er så stor at markedet er tømt for brakker. Leverandører og produsenter har ventelister langt inn i 2007. - Jeg vil anslå at det finnes 2000-3000 brakker. Behovet er det dobbelte, sier daglig leder Torstein Engh i Uniteam. I Oslo leier de ut rundt 500 stålhybler, og de er på konstant jakt etter tomter. Snart åpnes nye brakkebyer på Ryen og Skullerud.

Gode penger

— Det er ikke noe problem å få leid ut. Enkelte konkurrenter leier ut gammelt materiell veldig dyrt. Det er snakk om 3000-4000 kroner for et soverom med fellesrom og -dusj. Det groveste jeg har sett er folk som har betalt 4500 kroener for å bo i brakker på 6-7 kvadrat fra 50- og 60-tallet, fulle av mugg og råte. Det gode penger å tjene på dette, sier Engh. Han opplyser at Uniteam leier ut brakkehyblene på Alnabru til firmaer for rundt 2000 kroner måneden. Hibas, som også leier ut brakkeløsninger, forteller om et brennhett marked. - Markedet for overnattingsplasser til arbeidere er stort. Som i alle bransjer finnes det useriøse aktører, men søkeprosessen for å sette opp midlertidige bygg er ukomplisert, sier prosjektansvarlig Per Kristian Paulsen. Han forteller at Hibas hver eneste dag blir kontaktet av firmaer som vil leie brakker. - Vi mener at brakker er komfortable og rimelige løsninger. Det er bedre enn at arbeiderne bor i overbefolkede leiligheter. Disse karene kommer hit for å arbeide, ikke kose seg.I Klaus Torgårds vei 3, rett ved siden av Sogn videregående skole, bygges det to brakkerigger. Byggingen skjedde ulovlig, men det er nå søkt om å føre opp brakker med tilsammen 960 kvm boareal. I Claus Borchs vei på Ullevål er det 99 boenheter som ble oppført midlertidig på 70-tallet. I dag eid av Pastoral Holding. Naboer mener det er mye bråk knyttet til leietagerne. Kommunen mener dagens bruk er ulovlig og må opphøre. Eier har klaget saken inn til Fylkesmannen. På Loenga er det reist to brakkerigger uten tillatelse. Bebodd av østeuropeiske arbeidere som ikke har tilknytning til byggeanlegg i nærheten. I Verkseier Furulunds vei på Alnabru ligger Oslos trolig største brakkeby, ti toetasjes brakkerigger med rundt 300 boliger. Her leier flere entreprenør- og byggeselskaper brakkemoduler. Blant annet Uniteam (som har satt opp flesteparten og leier ut), Jobzone, Brakkerigg og Bautas. Thyssen har søkt om tillatelse til å sette opp to brakkerigger, men har fått avslag fordi kommunen mener det allerede er for mange brakker her. Brakkene er etter det Aften erfarer allerede oppe og bebodd, men avslaget er anket til Fylkesmannen.

Les også

  1. Tviler på tallene

  2. De fleste drar hjem igjen

  3. - Stabilt med familie

  4. Lokket til Norge

  5. Utgjør tre prosent

  6. - 120.000 polakker i Norge

  7. - Helseskadelig