Oslo

"Jeg måtte ha væpnede vakter for å male"

Utenriksdepartementet frarådet billedkunstner Tore Hogstvedt å reise til nordområdene i Pakistan, men han ville ikke la sjansen gå fra seg. I dag stiller han ut ni malerier fra fjellområdene nord i Pakistan.

Billedkunstner Tore Hogstvedt har vært i Nord-Pakistan, og blant annet malt fjelltoppene K2 og Rakaposhi. Torsdag kveld blir ni malerier fra Pakistan utstilt på Mona Lisa i Oslo sentrum. Foto: Wasim Riaz

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

— Jeg ble invitert av 14. august-komiteen Norge (arrangør av barnetoget på Pakistans nasjonaldag) til å være med til Pakistan i fjor. Leder av komiteen, Aamir Javed Sheikh, ønsket å vise meg en side av Pakistan få kjenner til. Det var et eventyr å være med på turen og male naturen, sier Tore Hogstvedt.

— For noen år siden ble Malala Yousafzai skutt av Taliban i samme området. Tenkte du ikke på sikkerheten da du takket ja til turen?

— Utenriksdepartementet frarådet reisen til nordområdene i Pakistan, men jeg ville ikke la sjansen gå fra meg. Aamir Javed Sheikh fikk til en avtale med hæren i Pakistan som fulgte oss tett. Vi hadde væpnede vakter under turen. De sto ved siden av meg da jeg malte. Jeg vil også takke den norske ambassaden i Islamabad som hadde lagt til rette for at vi fikk en fin tur. Vi følte oss veldig trygge under hele turen. Vi var også innom skolen til Malala og fikk hilst på onkelen hennes.

— Fikk du kontakt med lokalbefolkningen?

— Lokalbefolkningen i Gilgit-Baltistan åpnet dørene sine for meg, bokstavelig talt. Flere kom til stedet jeg sto og malte. Særlig barn som kanskje ikke hadde sett mange europeere der før. Jeg ble invitert på mat i en landsby oppe i Gilgit. Der ble det satt opp et langbord, og vi snakket sammen i flere timer. Befolkningen der lever av naturen, og har et nært forhold til den.

— Hvordan er naturen der sammenlignet med norsk natur?

— Det er to helt forskjellige verdener. Vi startet min maletur med å lande i Gilgit, som ligger 2000 meter over havet. Derfra dro vi videre til fjellområdene. Fargene og lysene i det området finnes ikke i Norge. Kontrasten i fargene og lyset er veldig annerledes. Jeg måtte selvsagt lage en skisse der, og ble stående ute i fem-seks timer. Jeg maler bare natur og har reist mye, men har aldri opplevd så vakker natur som i Nord-Pakistan. Jeg reiser gjerne tilbake.

— Hvordan startet karrièren din?

— Det var egentlig litt tilfeldig. Som barn ble jeg fortalt at jeg har stort talent for tegning og maling. Jeg er selvlært, og deltok i min første utstilling i 1995 etter oppfordring fra min kone. Jeg gikk i samme periode innom flere gallerier med mine malerier, og fikk bra respons. I 2015 startet jeg et samarbeid med Galleri Ramfjord i Oslo.

— Du har vist maleriene dine i mange utstillinger i utlandet. Hvilken av disse husker du best?

— I mai 2015 ble jeg invitert til den juryerte utstillingen «ART Revolution Taipei» i Taiwan. Hele 25.000 personer møtte opp på utstillingen. Jeg hadde utstilt syv malerier med norsk natur, og fikk solgt tre av disse. Jeg fikk gode tilbakemeldinger og mye publisitet.

Kunstneren serverte te med hjemmelagde kaker. Foto: Wasim Riaz

Tore Hogstvedt er glad i natur, og har mange planter og blomster i sitt atelier i loftsetasjen til boligen sin. Her er en noen av disse. Foto: Wasim Riaz

Tore Hogstvedt har god plass i sitt atelier over boligen i Rælingen. Maleriene krever sine tepauser. Foto: Wasim Riaz