Her er markafiskernes hemmelige gromvann

Noen har tiet, andre har nektet. Men til slutt fikk vi 10 drevne fiskere til å liste opp sine gromvann i Oslomarka.

Ta med stekepanne, smør, rømme og litt salt ut i Marka – det er mye småørret som venter!

Sportsfiskere blåser sjelden sine beste fiskeplasser. Noen gjemmer seg når de hører folk i nærheten. Og enkelte deler ikke engang gromvann med sine nærmeste fiskekompiser.

Oslomarka har over 500 vann, elver, tjern og putter. Men hvor biter fisken?

Etter mye jobbing har vi fått en stim av sportsfiskere og markatravere til å røpe sine favorittvann.

Her er ekspertenes gromvann:

Kjell Grønningen

Veteran i både VIF – og fluefiskeklanen

Kjell Grønningen

– Stort sett er jeg innom et 30-talls vann i løpet av sesongen, som for mitt vedkommende starter så fort isen går og som ikke slutter før isen igjen gjør det umulig å fiske med flue.

Favorittvann er det blitt mange av, og de aller minste er man selvsagt svært så forsiktig med å røpe noe som helst om, men det er ofte disse små puttene som kan gi det morsomste fisket med lett utstyr.

– Finn frem kartet og gå på oppdagelsesferd! Skulle jeg velge et vann i Nordmarka må det nesten bli smått legendariske Katnosa, ikke fordi det er der jeg har fått mest fisk, men fordi naturen der oppe er helt fantastisk, sommer som vinter.

I Østmarka har jeg alltid hatt en forkjærlighet for Hauktjern, i gamle dager med dupp og mark og senere på jakt etter ørreten under myrdøgnflueklekkingene i mai. Tidvis litt mye folk kanskje, men vill og vakker natur nesten midt inne i hovedstaden.


Sverre M. Fjeldstad

Naturfotograf og Østmarka-beboer

Sverre M. Fjeldstad

– Skulle jeg velge noen fiskefavoritter må det bli Høgkolltjernene midt inne i Østmarka naturreservat. Der er det veldig fint.

Et annet vann med bra fiske er Nordre Krokvannet. Du kan nesten sykle 95 prosent av veien inn dit via Losby Gods. Et fantastisk sted, der jeg en gang lå og fisket med en stang jeg hadde spikket selv. Jeg brukte litt tid med denne hjemmespikkede stangen, men klarte å skaffe meg mat.

Et annet sted jeg vet det er fisk er i Svartkulp ved Dølerud. Der tok de før kjempestor ørret – latterlig lett.


Gjermund Andersen

Gjermund Andersen

Tidligere leder, nå rådgiver i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus

– I Nordmarka har jeg tre yndlingsvann: Spålen, Nordre Aurtjern (øst for Kalvsjøen ved Tømte) og Kalvtjerna (mellom Katnosa og Daltjuven).

Jeg har ikke fisket noe særlig i Østmarka, men jeg har sett folk fiske i Nøklevann i nærmarka og Krokvann inne i reservatet. Det siste er også vel verdt turen, rent naturopplevelsesmessig.


Magnus Nilsson

Sportsfisker og markakonsulent i Oslomarkas Fiskeadministrasjon

Magnus Nilsson

– I Østmarka holder jeg en knapp på Steinsjøen, flott vann med fine teltplasser. Her får man både abbor og ørret i fint stekefisk format, men det lurer også noen større individer der. I tillegg er det åpent for fiske fra flytering, som jo kan være en stor fordel for en fluefisker.

I Nordmarka tar jeg alltid en tur til Store Gørja: fint fiske etter fisk mellom 30–40 cm, finnes selvsagt større også. Det finnes marflo der, så fisken er ofte rød i kjøttet. Greit med flytering for å komme seg rundt, men det går fint uten også.

– Når det blir varmere drar jeg som regel vestover og oppover i høyden (Krokskogen), til Storflåtan og Vesleflåtan og området rundt har en stor fordel, relativ kort og slak vei fra parkeringen på Damtjern. Skal du ha med kano, er dette et supert område å utforske. Mye sik, men her finner du også stor ørret og abbor.

Fine teltplasser finner du i begge vannene og småvannene rundt kan by på overraskelser.


Kjetil Østli

Ivrig fisker, skribent og forfatter. Driver naturmagasinet Harvest.

Kjetil Østli

– Ta tog eller bil til Hakadal stasjon, ta sykkel oppover i 30 minutter, så åpenbarer mine favoritter seg til høyre og venstre for grusveien: Elvann og Langvann.

Elvann er praktfullt med små øyer her og der. Grunner og spennende partier. Fine leirsteder. Perfekt for kano, gummibåt eller bellyboat. Røye og ørret. Og akkurat nå, hvis det blåser og er møkkavær, er det vespertinaklekking som dekker vannet som et gråhvitt teppe.

– Langvann er rarere, mindre spektakulært, mindre fint, men veldig kult lell. Stor fisk her. Og røye. Men går det som det vanligvis går, at røya er vrang, så fisk abbor, som jo er enda bedre å spise. Stå på fjellknausen på venstre side av vannet når du kommer opp, og bruk dupp eller bly eller hva enn du vil.

Les også

Oslobys fiskeskole: Grunnkurs i Markafiske


Stig Werner

Forfatter og fiskeekspert som har fisket i alle Markas vann.

Stig Werner

– Et generelt bra vann i Nordmarka er Smalvann. Vannet ligger rett ved Måsjøene i Nordmarka øst og er et vann med mye fin ørret fra 300–800 gram. Kilosørreter finnes også.

I tillegg er det en fin abborbestand med mye abbor opp mot 300 gram. Her det både mulighet for fluefiske samt mark– og slukfiske. Det er drøye syv km på sykkel fra Hakadal togstasjon.

– I Østmarka kan Tappenbergvann anbefales. Hit kommer man enklest fra golfbanen på Losby. Vannet har mye fin ørret opp mot en kilo, og enkelte større, samt mye abbor som er enkel å få. Gode muligheter med både flue, sluk og mark.

  • Se Werner få fisk i mørket i Smalvann:
Les også

Slik overlister du høst-ørreten


Steinar Saghaug

Østmarka-veteran og tidligere leder i Østmarkas Venner.

Steinar Saghaug

– Mine favorittvann i Østmarka er Lauvtjern, ikke først og fremst fordi fangsten har vært så stor, men fordi vannet er en naturperle. Ingen steder er spenningen større OM en får fisk eller følelsen av frihet, stillhet og naturopplevelse større. Det er teltmulighet der og en “kan” få fisk.

Et familievennlig vann i Nordmarka som var fiske og rekreasjonsvannet vårt da ungene vokste opp og fikk fiskeinteresse, var Ørfiske. Her kan en “lære å bli glad i å fiske” og det er en kvalitet i seg selv. Heller ikke her de store fangstene, men fiske i kombinasjon med friluftsgleder som bading og bare å kose seg ute i naturen.

Lutvann i Østmarka er selvfølgelig selve dronningen av alle vann i Marka for meg ... også som fiskevann.

Les også

22-åring fikk sitt livs napp i Lutvann


Harald Oterholt

Fluefisker og styremedlem i Oslomarkas Fiskeadministrasjon.

Harald Oterholt

– I vest kan jeg røpe Skomakertjern ved Tryvann. Dette er et lite vann som er veldig lett tilgjengelig, men allikevel er det ikke hardt fisket. Her blir det tatt stor fisk hvert år – kun fem minutter fra nybakte skillingsboller.

Vannet er nok litt glemt, for grunnet stor nedtapping fra kunstsnøanlegget var fisket her en stund begredelig. Har virkelig blomstret opp. Ikke noe vann for matauk – vis gjerne måtehold med uttak. Store Tryvann er rett ved siden av, og er et flott matfisk-vann.

– I øst kan jeg anbefale Holmetjern. Dette er et rent ørretvann som klarer seg med egenproduksjon og får ikke settefisk. Her finnes fisk i alle størrelser. Normalt god kondisjon på fisken, og fin kjøttfarge. Utfordrende med flue, men absolutt mulig. Fint for sluk og markfiske.

Jeg fisker gjerne her om høsten, og det er sjelden jeg går tomhendt herfra. Fine vann i nærheten med tettere bestand av ørret dersom Holmetjern mot formodning skulle svikte.

  • Harald Oterholt lærer deg fluefiske:

Elisabeth Iversen

Fritidsfisker med master i fisk og ferskvannsøkologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Elisabeth Iversen

– Vi trenger folk som fisker! Hvorfor spise pelletsfora oppdrettslaks når vannene våre bugner av ørret og annen god matfisk? Og det er viktig for å få fin sportsfisk. De aller fleste vannene har for mange fisk som stagnerer i vekst ved 15–16 cm og maks omkring 250 g. Disse bør ikke slippes ut igjen. Det er fin stekefisk, så ha med panne, rømme og litt salt, så blir det en fin liten "snack".

– Selv fisker jeg mest på Hurumlandet. Der er det mange fine vann og enkelt å få tak i fiskekort med informasjon. Favoritten er Langvannet. Vannet er enkelt å komme til på fots, sykkel eller kano. Langvannet har både ørret og røye og abbor, noe som gjør det litt mer spennende enn rene ørret/abbor vann. Fisken biter best på mark, men jeg liker best slukfiske.

– I Oslomarka har jeg gode opplevelser fra Vesle Forfoten i Østmarka. Det er fint med nærliggende vann man kan ta en kvelds eller dagstur til. Fra Ytre Enebakk er det et lettgått terreng med noe våte partier.


Liv Landmark

Fluefisker

Liv Landmark

– Jeg fisker mange steder, som Island, New Zealand, Russland – men har like stor glede av fisket i Nordmarka!

Her er et av favorittstedene Ølja. Et ganske lite vann, men det pleier å være «tidlig» der; altså mulig å begynne å fiske ganske tidlig i sesongen. Det er et flott skogsvann, med både abbor, sik og ørret, og sånn sett er det godt egnet for forskjellig type fiske.

– Jeg er opptatt av at barn og ungdom skal lære å bli glad i å fiske, og på vann som Ølja og lignende skogsvann er det ganske lett å få fisk, både med mark, sluk og flue.

En annen favoritt er Søre Heggelivann. Et av vannene i Nordmarka som er en del besøkt. Det er litt lengre å gå for å komme dit, men fint å sykle inn. Typisk Nordmarksvann/skogsvann.


  • Lokaliser fiskevannene og les mer i kartet øverst i saken.

Ta et videokurs

Før du setter kursen ut i skogen, bør du ta en titt på Stig Werners fiskeskole – i form av seks videoer. Her finner du den første:

Les også

Folk og fisk som klikker på klekking: Derfor koker ørreten i Marka i juni