Direktestudio: Gjenåpningen av Oslo

Onsdag 26. mai blir en merkedag i Oslo. Da kan utesteder, restauranter, treningssentre og kulturtilbud åpne igjen etter flere måneder med koronanedstenging.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet$1 Vi vil gjerne høre fra deg!
 • Vilde Bratland Hansen
  26. mai 202116:28

  Nå kan de endelig spise pasta og drikke Barolo igjen

  Foto: Stein J. Bjørge

  Ekteparet Eda og Sindre Ramok-Sollien er stamgjester på restauranten Trattoria Populare.

  Onsdag nøt de en treretters middag og delte en flaske Barolo for å feire at favorittspisestedet endelig har åpnet igjen.

  - De siste månedene har vi innsett hvor mye Trattoria Populare betyr for oss. Det er en helt spesiell stemning her, sier Sindre.

  Eda legger til:

  - Jeg føler meg nesten litt høy her jeg sitter! Jeg bryr meg så mye om dette stedet at jeg faktisk vurderte å telte utenfor her i natt, bare for å vise hvor mye jeg har gledet meg.

  Hovmester Erkan Sevin forteller at restauranten er fullbooket de neste to ukene.

  - Responsen har vært helt utrolig. Men vi har ikke reservasjon på uteserveringen, så det er bare å stikke innom når det blir fint vær i helgen, sier han.

 • Adriane Lilleskare Lunde
  26. mai 202115:19

  Snart klart for Oslos første teaterforestilling i år: – Den Hellige Ånd må ha grepet inn.

  På Oslos store gjenåpningsdag er det mye utepils i monitor, men det er også flere som endelig får stå i etterlengtet rampelys. På Schous plass er det straks generalprøve for det som trolig er Oslos første teaterforestilling på veldig mange måneder.

  Sittende på gulvet mellom sminkekoster og fargepaletter melder Hanna Marie Hatlem (21) og Johanna Hügle (22) om spent og god stemning.

  - Vi er ekstremt sultne på å vise folk teater igjen.

  Foto: Stein Bjørge

  De tror Oslo-borgerne lengter etter kultur, og regner med forestillingene blir utsolgt. I snart ett år har kullet deres gått på Kulturskolens forstudium i teater. Neste uke er de ferdige. Takket være gjenåpningen rekker de med et nødskrik å vise avgangsforestillingen for et publikum som er fysisk tilstede.

  Sjef for teater i Oslo Kulturskole, Anine Skou, sier de va

  Foto: Stein Bjørge
 • Adriane Lilleskare Lunde
  26. mai 202114:13

  Lorry: - Vi har nok øl til hele Oslo!

  Daglig leder Jan Olaf Andersson. Foto: Tomm W. Christiansen

  Utenfor Lorry stod ivrige kunder og ventet da dørene gikk opp etter 200 lange dager med nedstenging. Siden har det rent inn med folk, forteller daglig leder Jan Olof Andersson.

  I det tradisjonsrike lokalet sitter oppstemte mennesker i hver eneste bås. En av dem rakk Tove Rushfeldt, Anne Marie Hokholt og Tove Lill Schultz å kapre. 

  Tove Rushfeldt, Anne Marie Hokholt og Tove Lill Schultz hadde sikret seg bord på Lorry. Foto: Tomm W. Christiansen

  - Vi har gledet oss til denne dagen i mange måneder. Vi har ikke sett hverandre siden august, utbryter de tre venninnene. De er alle medlemmer i Oslo Bluesklubb, og er ikke i tvil om hva de har savnet mest: Mennesker og musikk. Nå teller de ned til første konsert.

  Men først: skravling, mat og drikke. I lokalet er det ikke mangel på sistnevnte. Daglig leder Andersson kan opplyse om at de har nok øl til hele Oslo.

 • Vilde Bratland Hansen
  26. mai 202113:27

  Domkirken åpnet for kirkegjengere igjen

  Miriam Binjiam (39) Foto: Vilde Bratland Hansen

  Ukentlige gudstjenester i Oslo Domkirke har i mange år vært et ankerpunkt i livet til Miriam Binjiam (39). Onsdag var hun på sin første fysiske gudstjeneste siden nedstengingen i november. 

  - Det var utrolig fint. Jeg har savnet å være i bønn og synge salmer sammen med andre. Å få brød og vin til nattverd, var spesielt, sier hun. 

  Domkirkeprest Valborg Stene forteller at Binijam ikke er den eneste som har kjent på savnet.

  - Folk har sagt at de savner kirkerommet i hele vinter. Det er så godt å være i gang igjen, sier hun. 

  Gudstjenesten startet med et langt orgelstykke spilt av Kåre Nordstoga. Han syntes det var fantastisk å ta plass på galleriet igjen.

  - Vi har hatt strømming av gudstjenester, men det er noe annet å spille for folk som er tilstede i kirkerommet, sier han.

 • Torgeir Knutsen
  26. mai 202112:53

  – Det er ikke bare å ta en øl, men å møte venner.

  Storestå ved Bislett åpner etter koronastegning. Monica Thoresen var en av de aller første gjestene som ble ønsket velkommen av Daglig leder Geir Pettersborg Foto: Jan T. Espedal

  En av dem som fikk være med på den store åpningsdagen på Store Stå var Monica Thoresen. Hun har gledet seg til å se kjente og fremmede ansikter igjen.

  – Bare det å se ansikter igjen og si hei til fremmede er en morsom opplevelse, sier Thoresen.

  For Thoresen er det ekstra hyggelig å ta turen til nettopp Store Stå.

  – Det er ikke bare å ta en øl, men å møte venner. Jeg har bodd på Bislett i mange år og har vanket her i lang tid. Man er venn med eierne og de som jobber her, så det er stas å se mennesker man ikke har sett på lang tid, sier hun videre.

 • Torgeir Knutsen
  26. mai 202112:17

  Startet skjenkingen med ett minutts stillhet for spilt øl

  For første gang siden november i fjor kunne Clarice Pettersen hos Store Stå tappe øl lovlig til kundene. Foto: Jan T. Espedal

  På fotballpuben Store Stå utenfor Bislett hadde eier og de ansatte pusset tappekranen for å ønske velkommen til øltørste kunder da klokken tikket 12.00.

  De startet riktig nok ikke dagen med å tappe øl. De starter dagen med ett minutts stillhet.

  – For å ære all øl som vi har helt ut, er det viktig å markere. Derfor starter vi åpningsdagen med ett minutts stillhet, sier Geir Pettersborg, eier og daglig leder av fotballpubben.

  – Det er en gledens dag, men det har vært veldig hektisk i dag. Det er alltid noe man kan gjøre bedre, så her har vi holdt på siden morgentimene, forteller han videre.

  Daglig leder Geir Pettersborg låser opp etter mange nedstengte måneder. Foto: Jan T. Espedal
 • Adriane Lilleskare Lunde
  26. mai 202112:15

  Første kafélunsj på månedsvis: – Helt fantastisk å kunne samles igjen

  For første gang på flere måneder serverer Lina Ramsli kaffen i porselen. Hun står bak bunker med bakverk og sjokoladebiter i stabler. Summingen er tilbake i lokalet. Daglig leder på Liebling gjør klart for lunsjrush på toppen av Markveien.

  - Det er hektisk. Vi har kastet oss rundt for å bli klare til åpning.

  Hun smører den siste av et tårn med sandwicher.

  - Nå er vi fryktelig spente. Det er helt fantastisk å endelig kunne samles igjen. Og i morgen kommer strålende sol!

  Foto: Morten Uglum

  Mai har vært lite samarbeidsvillig så langt. Studentene Aleksandra Pawelec (22) og Anne Prøven (29) har likevel trosset regnet. De har ikke sett hverandre på et halvt år. Kun én gang, ute på gaten. Der gjorde de en avtale; så snart byen åpner, skal vi møtes igjen. De tar begge bachelor i psykologi og forteller om mange ensomme skrivedager hjemme.

  –– Endelig kan vi se hverandre, sier Prøven.

  Pawelec sier at det hjelper veldig på humøret å komme seg ut. Begge har savnet å være rundt mennesker. Nå planlegger de å bli sittende noen timer mens cappuccino og acai-boller kommer løpende mellom bordene. Og om én uke er det levering. Da skal de feire.

  Foto: Morten Uglum
 • Arnhild Aass Kristiansen
  26. mai 202110:22

  – Deilig å komme i gang

  Foto: Morten Uglum

  – Det er veldig deilig å komme i gang igjen, og gjøre noe annet enn å løpe og gå på ski, få trent litt andre muskler. Det trengs, sier Wenche Evensen med et smil.

  Treningssentrene i Oslo åpner igjen fra i dag, riktig nok med strenge antallsbegreningninger og fortsatt forbud mot gruppetrening.

  Allerede klokken 8 første dag, treffer vi Wenche Evensen på Sats, sammen med personlig trener Fabian.

  Motivasjonen for å legge seg ned på gulvet og trene pushups og situp på egen hånd, har ikke vært til stede, røper Evensen, som likevel sier det er tilfeldig at hun er en av de første på studioet etter åpningen.

  -Jeg kommer nok til å kjenne det i morgen, men det viktigste er å være i gang, ler hun.

  For å unngå trengsel krever Sats at medlemmene bestiller time i forkant.

  Her kan du lese hva sentrene gjør for å unngå kaos.

 • Henning Carr Ekroll
  26. mai 202109:28

  Onsdag åpner Oslo - dette er de nye reglene

  Tankbilene med øl var tirsdag på vei ut til utestedene i Oslo. Foto: Jan T. Espedal

  God gjenåpningsdag! Etter nesten 200 dager med sosial nedstenging og skjenkestopp kan Oslo-folk i dag gå på restaurant, bar, treningssenter og oppsøke kulturtilbud. Flere av de sistnevnte åpner dog først mot helgen.

  Dette er de nye retningslinjene:

  • Kafeer, skjenkesteder og restauranter åpnes. Det tillates skjenking til klokken 22:00.

  • Treningssentre og svømmehaller åpnes. Det vil være strenge begrensninger på antall, strenge krav til avstand og blant annet forbud mot gruppetrening

  • Det åpnes for innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, i grupper på inntil 20 personer.

  • Museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder åpnes.

  • Arrangementer innendørs for inntil 20 personer tillates når det er faste, tilviste plasser.

 • Arnhild Aass Kristiansen
  26. mai 202109:25

  Johansen: Håper vi kan komme med nye lettelser etter 10. juni

  Foto: Morten Uglum

  – Jeg har ventet lenge på denne dagen. Det sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). Han startet den store åpningsdagen på treningssenteret Sats, som får åpne etter å ha vært stengt for normal trening siden november.

  Selv om han er glad, møter han også åpningen med en viss spenning.

  – Jeg tror vi skal regne med at det kommer til å være noe smitteøkning. Den totale mobiliteten øker jo og viruset trives blant folk, sier Johansen.

  Han understreker at det ikke er først og fremst treningssentrene som gjør ham bekymret.

  – Det er nok serveringsstedene som er den største utfordringen. Selv om bransjen er veldig skikkelig, så blir det mer bevegelse, folk står i taxikøer, og kan bli litt mer uforsiktige når de drikker. Men det er jaggu på tide. Jeg håper det går slik at vi kan ta ytterligere let