Oslo

Den nye skolen blir ikke oppkalt etter VIF

Vålerengas nye stadion skal også huse en videregående skole når den står klar høsten 2017. Den skal etter all sannsynlighet hete Valle Hovin vgs.

Slik blir det nye stadionet. Det skal kunne ta 18.000 tilskuere, og det skal også huse videregående skole.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Navnet på det nye stadionet er ikke bestemt, men én ting er sikkert: Skolen som skal ligge der, skal ikke kalles opp etter fotballklubben som spiller vegg i vegg.

I stedet går politikerne for et mer tradisjonelt navn, oppkalt etter området stadionet og skolen ligger.

Forslaget fra Rødt om å kalle skolen Enga vgs. fikk kun partiets egen stemme da spørsmålet var oppe i navnekomiteen i bydel Gamle Oslo.

Les også

Oslos prestisjeskoler kommer dårlig ut i ny rangering

Bydelen bestemmer navnet

I Oslo er det spørsmålet om navn på nye skoler, også videregående skoler, overlatt til de 15 bydelsutvalgene.

I navnekomiteen avgjorde et flertall av Ap, Høyre og Frp saken. De samme tre partiene har også flertall sammen i bydelsutvalget, som skal endelig vedta navnet på sitt neste møte.

Forslaget om å kalle skolen Enga vgs. kom opprinnelig fra Utdanningsetaten i kommunen og fikk tilslutning fra Rødt. Marit Danielsen, som sitter i bydelsutvalg for partiet, begrunnet forslaget slik:

– Skolen skal ligge i Vålerenga stadion. Navnet signaliserer stolthet i bydelen til Vålerenga idrettsforening. Ordet «Eng» har en symbolsk verdi, som et sted der det vokser og gror, og henspiller på elevenes vekst faglig og sosialt.

Helge Winsvold (Ap) synes ikke begrunnelsen var god nok. Partiet hans støtter derfor heller et tradisjonelt, stedsbasert skolenavn.

– Det er først og fremst fordi Valle Hovin er navnet som er knyttet til stedet der skolen skal ligge. Det er 50 år siden skøytestadionet der åpnet og fikk navnet sitt. Kanskje var det litt tilfeldig den gang, men navnet har satt seg og er hva vi forbinder med stedet, sier Winsvold.

Valle Hovin-navnet kom opprinnelig fra de to gårdene Valle og Hovin, som lå i området.

Les også

I denne idretten er Vålerenga seriemester

Får egen toppidrettslinje

Den nye videregående skolen får ca. 500 elever når den er fylt opp, inkludert ca. 75 elever på en egen toppidrettslinje.

Skolen bygges av fotballklubben, som har inngått en leieavtale på 25 år med kommunen. Avtalen er en sentral del av finansieringen av stadionet, i kombinasjon med at Selvaag får bygge boliger i området.

Les mer om

  1. Skole
  2. Vålerenga Fotball
  3. Oslo