Oslo

«Rus er flukt fra vanskelige følelser»

Møtestedet Retretten er åpent i hele sommer. - Tilbudet gjelder for alle enten du sitter nedrullet bak en gardin på vestkanten eller går inn og ut av fengselet, sier Rita Nilsen.

En kopp kaffe med litt melk er daglig hygge.
  • Heidi Borud
    Heidi Borud
    Kulturjournalist
En kopp kaffe med litt melk er daglig hygge.

- Du beveger dine omgivelser og jobber døgnet rundt for at flere skal komme ut av rusmisbruk. Nå er stiftelsen aktuell med bok. Hva er det viktigste budskapet?

- Det sentrale er å formidle håp. Det er alltid håp om å komme seg videre og skape seg et nytt liv. Men det er viktig med støtte på veien.

- Hva er det viktigste Retretten tilbyr?

- Målrettede samtaler, kurs og akupunktur er noen av tilbudene, og ikke minst hjelp til å ringe Nav for å søke om bostøtte, hjelp til å skaffe bolig eller bare ta en kaffe og en prat. Å bryte ut av rus handler ikke bare om å bli rusfri, men om hvordan livet skal leves. Vi driver også undervisning i Oslo fengsel på Grønland.

- Sommerferien kan være en krevende tid for mange?

- Retretten er åpen i hele sommer. Rusmisbrukere finnes i alle samfunnslag og det er det viktig å si høyt. Og vi må ikke glemme alle pårørende. De kommer også til Retretten — både barn, ungdom og eldre mennesker søker hit.

- Mange ressurspersoner har bidratt med gratis innsats i boken. Fotografer og skribenter har delt tekst og bilder, og en rekke fagfolk tar tak i ulike problemstillinger knyttet til rusomsorg. Mange engasjerer seg frivillig?

- Ja, vi får støtte fra mange. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen skriver om hvordan Retrettens arbeid er bygget på en dyp respekt for den enkelte rusmisbruker og pårørende, ofte basert på våre egne dyrekjøpte erfaringer. Det er en kombinasjon av faglig innsikt og innlevelse som er grunnen til at Retretten virker. Det har også forskningsinstituttet IRIS dokumentert.

- I boken deler du egne erfaringer og skriver om rus som flukt?

- Ja, jeg tror på åpenhet. Det er viktig å vise at det finnes håp.

- Professor Jørg Mørland skriver om hvordan arv påvirker sjansen til å bli rusmiddelavhengig. Nylig advarte han i Aftenposten mot en mer liberal holdning til hasj. Hva mener du?

- Jeg er så enig med Mørland, jeg er sterkt imot legalisering. Barn av rusmisbrukere har en økende risiko for selv å bli avhengig av rusmidler. Legalisering av hasj fører ikke noe godt med seg. Jo større tilgjengelighet, dess større forbruk og veldig mange flere ulykkelige menneskeskjebner.

Over kaffekoppen på Grand Hotel forteller Rita Nilsen om innsatsen som ligger bak boken Rusomsorg i praksis.