Nytt regjeringskvartal vil koste et tosifret milliardbeløp

Det nye regjeringskvartalet vil runde et tosifret milliardbeløp når det står ferdig. Nå starter arkitektene med å forme det nye kvartalet.

146.000 kvadratmeter av dette skal bli nytt når det nye regjeringskvartalet står ferdig.
  • Arve Henriksen

– Dette blir spennende, og vi gleder oss til å se hva konkurransedeltagerne kommer opp med at forslag. Dette er den store plan- og designkonkurransen, eller arkitektkonkurransen som det gjerne kalles på folkemunne, sier Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Syv tverrfaglige gruppene bestående av 59 firmaer, derav 20 arkitektkontorer er allerede prekvalifisert til å delta i konkurransen. I går fikk de utdelt konkurransereglene. Om tre måneder skal forslagene foreligge, hvor to vinnere skal kåres. Da skal teamene ha kommet med forslag til fem nye bygg, som blant skal erstatte Y-blokken, S-blokken og R4. Ett av disse skal plasseres nord for høyblokken mot Hammersborg, mens de fire andre skal plasseres mellom Grubbegata og Møllergata.

Fremtiden for Fiskene

I tillegg skal konkuransedeltagerne komme med forslag til hvordan høyblokken skal kunne bygges på med fire nye etasjer, nytt 22. juli-senter, plassering av minnesmerke etter 22. juli, samt ny plassering for de to kunstverkene av Picasso som i dag er integrert i Y-blokken. På toppen av dette skal deltagerne skissere hvordan det nye regjeringskvartalet kan bli et åpent, inviterende og inluderende byrom, uten at det skal gå på bekostning av sikkerheten.

Y-blokken er vedtatt revet. I stedet skal det komme et nytt bygg i samme område.

– Konkurransen bygger på innholdet i den vedtatte statlige reguleringsplanen, samt rom- og funksjonsprogrammet, sier Morten Danielsen, prosjektleder for regjeringskvartalet i Statsbygg.

Store tillegg

Øvre arealramme for arkitektkonkurransen er på 146.000 kvadratmeter. Forventet prosjektkostnad anslås å ligge på et sted mellom 25.000 og 35.000 kroner per kvadratmeter pluss moms. Dette utgjør mellom 3,6 og 5 milliarder kroner pluss moms. I tillegg vil de to vinnerne blir premiert med 1,6 millioner kroner, foruten honoraret temaet som til slutt vinner, vil kreve.

– Dette er ikke endelig sum. Her kommer mye i tillegg, blant annet omfattende sikkerhetstiltak, senking av Ring 1, prosjekteringskostnader og kostnader til rehabilitering av de eksisterende byggene. Den endelige prislappen på det nye regjeringskvartalet vil derfor passer et tosifret milliardbeløp nå det står ferdig, sier Danielsen.

Flere av aktørene som er med i konkurransen, deltok også i parallelloppdraget i 2015. Statsbygg understreker at dette oppdraget var et mulighetsstudie.

Nøkterne bygg

– Parallelloppdraget gjorde at vi fikk skissert noen begrensninger på blant annet utnyttelse av område og høyde på bygninger, blant annet om vi ønsket markante signalbygg. Her ble det landet at det skulle vi ikke ha, sier assisterende prosjektdirektør i Statsbygg, Jo Ulltveit-Moe.

I konkurranseutkastet heter det derfor at det nye regjeringskvartalet skal fremstå med en representativ arkitektonisk kvalitet som speiler dets symbolfunksjon, nøkternhet og norske verdier.

– Juryen vil baserer seg på en rekke kriterier i sitt arbeid. Blant annet arkitektonisk utforming, kulturminner, økonomi, gjennomførbarhet, åpenhet, byliv, organisering av arbeidsplasser, miljø og sikkerhet, sier Morten Danielsen i Statsbygg.

Byggstart er satt til 2020.