Oslo

Lillebjørn Nilsen får St. Hallvard-medaljen

St. Hallvard-medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse. Det blir ikke større i hovedstaden. I år får Lillebjørn Nilsen og Marianne Lind utmerkelsen.

Oslotrubadur Lillebjørn Nilsen St. Hallvard-medaljen.
  • Stein Erik Kirkebøen

En av byens fremste Oslo-trubadurer, Lillebjørn Nilsen, får nå Oslos høyeste utmerkelse.

  • Her kan du lese om dem som fikk medaljen i fjor.

«Allemannseie»

Medaljen begrunnes med at han «har skapt sanger og musikk som forteller om og skildrer livet i Oslo. Sangene er blitt allemannseie, de brukes til allsang over hele landet. Nilsen er både musiker, tekstforfatter og komponist».

– Oslo er byen jeg vokste opp i. Byen med det store hjertet. Midt i Oslo hadde jeg alle mine mange tanter og onkler innen gåavstand fra Alexander Kiellands Plass; på Grünerløkka og Sagene. En del av Oslo som fremdeles kjennes som mine gater, sier Lillebjørn Nilsen i en kommentar til at han er tildelt medaljen.

Marianne Lind får St. Hallvards medalje

Marianne Lind er nok ikke like kjent for Oslos befolkning. Hun har ikke syntes like mye i bybilde – og media – som mange andre medaljevinnere.

Hun får utmerkelsen for sin «modige og banebrytende innsats gjennom over 30 år for incestutsatte. Hun grunnla det første støttesenteret mot incest i Oslo (SMI) og dannet basis for at det nå er slike sentre i alle fylker. Marianne Lind er en pionér. Hun er fortsatt aktiv i arbeidet mot incest, og tilknyttet senteret».

Marianne Lind er blitt satt pris på før. Her takker hun kong Harald for tildelingen av Kongens Fortjenstmedalje i 2007.

– Fantastisk for saken og for meg

– Det er helt fantastisk, sier medaljevinneren og snakker på vegne av seg selg og – ikke minst – på vegne av saken, Støttesenteret mot incest.

– For meg personlig er det selvfølgelig en stor ære å få byens fremste utmerkelse, og for saken tror jeg det vil bety mye. Vi får belyst og synliggjort samfunnsproblemet incest, og det er helt avgjørende. Incest skal ikke ties i hjel, det skal tales i hjel. Og så er prisen selvfølgelig en oppmuntring til alle som jobber mot incest, sier Lind.

Beæret ordfører

– Årets to mottagere har på hver sin måte hatt stor betydning for byen: Marianne Lind med sin enestående innsats for incestutsatte og Lillebjørn Nilsen med sine stemningsfulle sangtekster om Oslo. Jeg er beæret over å få hedre dem med St. Hallvard-medaljen, sier ordfører Marianne Borgen.

Les mer om

  1. Lillebjørn Nilsen
  2. Oslo