Oslo

Har brukt 800.000 statlige kroner på å finne ut hva Høgskolen skal hete om den blir universitet

Høgskolen i Oslo og Akershus har brukt rundt 800.000 kroner på konsulenter for å finne ut hva høyskolen skal hete hvis den en dag blir universitet.

Høgskolen i Oslo og Akershus har foreløpig brukt nesten én million kroner på å komme frem til tre navneforslag, i tilfellet høgskolen får godkjent søknaden om å bli universitet.
 • Aftenpostens redaksjon

Ledelsen blir ikke enige om navnet. Og Språkrådet sier nei til rektors favoritt. Det skriver nettavisen Khrono, som er eid av skolen.

 • LES OGSÅ: Høyskolen søker om å bli universitet

Lang prosess

Prosessen med å finne et universitetsnavn til Høgskolen i Oslo og Akershus har pågått i flere år. Ifølge Khrono er det brukt vel 800.000 konsulentkroner på jobben, som har vært drevet av en arbeidsgruppe ledet av konsulenter fra Burson-Marsteller i samarbeid med Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon ved høyskolen.

Etter måneder med utredning, skal tre potensielle universitetsnavn stå igjen i finaleheatet:

 • OsloMet universitet (her jobbes det med flere norske alternativer)
 • Aker universitet
 • Universitetet Nova

På spørsmål fra Khrono om årsaken til at prosessen er blitt så dyr og omfattende, svarer rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice følgende:

— Det er ikke slik at vi har hyret inn konsulenter for å komme med forslag til navn. De har kjørt mange møter og interne prosesser, eksterne undersøkelser og kvalitetssikring. Prosessen er heller ikke så vanskelig, men det er mange meninger. Det er heller ikke konsensus i ledergruppa. Vi blir rett og slett ikke enige om navnet, svarer Rice.

Ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har ikke klart å bli enige om ett navn. Derfor kommer rektor Curt Rice til å fremme alle tre navneforslagene til overfor styret i møtet i juni, skriver nettstedet.

Og i september inviteres styret til å bestemme hvilket navn høyskolen skal foreslå på seg selv som universitet, ifølge høgskolens interne hjemmeside.

Til syvende og sist er det Kunnskapsdepartementet som endelig avgjør hva universitetet skal hete.

Rektors favoritt

Rektor Curt Rice legger ikke skjul på at han har sin favoritt blant navnevalgene.

Curt Rice har ikke lagt skjul på at storbyprofilen og navnet OsloMet, som er en forkortelse for Oslo Metropolitan University,  er det han helst vil ha. Allerede i september 2015 skrev han i kommentarfeltet på Khrono at han var «a big fan of» navnet Oslo Metropolitan University.

Overfor Khrono bekrefter han at det fortsatt er favorittnavnet hans:

— Jeg skal legge frem og argumentere saklig for alle tre navneforslagene, men det er jeg som har foreslått OsloMet, ja, sier rektor Rice.

Språkslakt

Åse Wetås i Språkrådet liker ikke rektors favoritt, og sier at alle norske statsorganer skal ha et norsk navn.

Rice er også vara til styret i Språkrådet, men må tåle slakt av sitt favorittnavn fra direktør Åse Wetås i Språkrådet.

Wetås er klinkende klar på at OsloMet er et helt uaktuelt navn på det nye universitetet.

— Alle norske statsorganer skal ha et norsk navn, ifølge loven er ikke «Metropolitan» noe norsk ord, og det er heller ikke forkortelsen Met, så dette går ikke, sier hun.

 1. Les også

  Få norske studenter gjør en «utdannelsesreise»: Bare tre av ti har foreldre uten universitets- eller høyskole

 2. Les også

  «Skam» blir universitetsfag

 3. Les også

  Ti høyskoler vil bli universiteter: - Det er så på trynet at jeg ikke kan få sagt det

Les mer om

 1. Språkrådet
 2. Oslo
 3. Universitet