Norsk skog? Norwegian Wood feirer med kun norske artister

25-årsjubilanten Norwegian Wood tar den helt ut og har kun norske band på årets plakat.

Etter fjorårets mageplask på Sukkerbiten er Norwegian Wood tilbake i Frognerbadet. Festivalsjef Svein Bjørge satser på ny vekst på gamle tomter.
  • Harald Fossberg
Etter fjorårets mageplask på Sukkerbiten er Norwegian Wood tilbake i Frognerbadet. Festivalsjef Svein Bjørge satser på ny vekst på gamle tomter.
Susanne Sundfør spiller en eksklusiv konsert på Norwegian Wood.
Raga Rockers er tilbake på gamle tomter ...
... i likhet med deLillos.
Jaga Jazzist deltar på Norwegian Woods 25-årsfeiring.
Kari Bremnes topper plakaten lørdag.
Klovner i Kamp er klare for festivalopptreden i Frognerbadet.

En sur kveld i januar lå den nye festivalsjefen for Norwegian Wood Svein Bjørge på sofaen og lurte på hvordan han skulle vekke til live og presentere festivalen etter fjorårets endagsfestival på Sukkerbiten.

Én ting var sikkert: Festivalen skulle tilbake til Frognerbadet.

– Det var åpenbart: Norwegian Wood hører hjemme her, det er ingen diskusjon. Enten Frognerbadet eller ingen ting. Men jeg ville fortelle en tilleggshistorie, sier han.

– Jeg bladde gjennom festivalboken fra 2012 og så til min overraskelse at nesten 70 prosent av bandene som har spilt her var norske. Da forsto jeg at fokuset på en Neil Young, en Bowie og et Eagles har tatt oppmerksomheten bort fra at Norwegian Wood har vært en av de viktigste scenene for norsk musikk i 24 år.

– Hvilke andre store, profilerte festivaler, har 70 prosent norsk på programmet? Da slo det meg: Det er den historien som må opp og frem, og hva kan vel passe bedre enn å gjøre det på festivalens 25-årsjubileum? Samme kvelden ringte jeg og kansellerte de to internasjonale artistene jeg hadde på gang. På 25-årsjubileet skal vi hylle den norske musikken med kun norske artister, tre dager til ende, fra 15. til 17. juni.

Lettvint og billig løsning?

– Det å satse kun på norsk er et modig grep, noen vil også kalle det lettvint ...

– Jo, vi hadde for så vidt dårlig tid, men mitt hovedmål var å få Norwegian Wood tilbake til Frognerbadet. Dette er jo en av Norges desidert beste konsertarenaer, lovprist av både publikum og artister. Jeg hadde to internasjonale artister på hånden, men kansellerte dem siden det ville ødelegge ideen min. Vi sparer dem til neste år, sier Svein Bjørge.

– Det blir vel også billigere for Norwegian Wood?

– Folk glemmer at norsk musikk selger; folk løper mann av huse for å se norske artister, sier han, og mener at noen festivaler kanskje har vel stort fokus på utenlandske artister. Det er kanskje litt frekt å satse bare norsk, men samtidig så ønsker jeg å sette fokuset på all den fantastiske norske musikken. Norsk musikk er mer enn bra nok til å fylle en festival, tenker jeg. Samtidig har alle vi festivalene et ansvar for å backe den norske musikken og de norske artistene.

Frognerbadet tar 9000 publikummere, men Bjørge har bestemt seg for å stoppe på 7000 billetter.

– Dette er festivalen som kickstarter sommeren, så det skal være god plass, mener han.

Eksklusiv konsert

Dermed var det bare å finne godt kjente norske artister, både dem som har spilt i Frognerbadet før og noen som alltid har ønsket å spille der.

– Susanne Sundfør topper plakaten torsdag og gjør den ene av bare to konserter med fullt band denne sommeren her. Den andre blir i hjembyen Haugesund. Jaga Jazzist spiller også denne dagen, sier Bjørge.

Fredag blir rockedagen med OnklP & De Fjerne Slektningene, Klovner i Kamp, Raga Rockers og Oslo Ess mens lørdagen blir «voksendagen» med Kari Bremnes og deLillos med gjester, der det kommer flere artister ved siden av dem.

Jimi Hendrix-fest lørdag

Ved siden av to andre artister som ennå ikke er klare, har Bjørge klar et opplegg som er nytt av året og skal bli fast post de kommende Norwegian Wood-festivalene:

– Det er Årets album, altså en utgivelse som skal fremføres i sin helhet av norske artister. I år er det Jimi Hendrix’ Are you Experienced, som fyller 50 år. Christer Falch er med på laget, og har samlet sammen et knippe av Norges beste gitarister som fremfører hver sin låt fra albumet. Alle er supergira på det og ingen har sagt nei.

På tross av at Bjørge satser norsk, blir det ikke navneskifte til «norsk skog» og ny profil fremover:

– Neste år skal vi tilbake til gammel tradisjon med internasjonale artister: «Nye» Norwegian Wood skal ta vare på grunnideen, men noen nye detaljer skal inn, lover Svein Bjørge.

Disse topper plakatene på de andre Oslo-festivalene

OverOslo 21.–24. juni:

Highasakite, Kool and the Gang, Sivert Høyem, Röyksopp

Piknik i Parken 22.–24. juni:

First Aid Kit, Father John Misty, Solange

Øyafestivalen:

Lana Del Rey, The XX, Pixies, Lars Vaular