Oslo

Krever forbud mot duemating

Duemøkk og døde fugler tetter igjen skorstein, takrenner og avløp. Fuglematingen på Helga Helgesens plass må forbys, krever gårdeiere.

På det meste kunne Oslobys reporter telle mer enn 50 duer på Helga Helgesens plass.
  • Øyvind Bosnes Engen

Helga Helgesens plass på Grønland er et populært sted for fuglematere. Konsekvensene av dette har eierne av Grønlandsleiret 18 fått merke: Døde duer og fuglemøkk tetter igjen skorstein og takrenner, kundene som frekventerer butikkene i første etasje, klager over dueskitt i hodet, og fortauet må stadig renses for fjær og ekskrementer.

Duene – samt noen av duematerne – har liten respekt for skiltet bydel Gamle Oslo har satt opp. "Fuglemat kan bli rottemat", lyder beskjeden.

Ifølge forretningsfører for bygården, Bjørn Bull-Hansen, skaper ikke duematingen bare kostbart ekstraarbeid, men kan også være farlig.— Vi har akkurat hatt en periode med fare for isras. Etter at duene tettet igjen takrennene, har det vært mye mer ising enn vi hadde regnet med, sier han.

Respekterer ikke skiltet

I desember satte bydel Gamle Oslo opp et skilt med oppfordring om å begrense matingen. Men da Osloby besøkte plassen tidligere denne uken, var det fortsatt fullt av matrester på plassen, og mer enn 50 duer var synlige på plassen.

Eierne av Grønlandsleiret 18 er plaget av duemøkk og døde fugler som tetter igjen takrenner og pipeløp.

— Skiltet hjelper ikke i det hele tatt. Folk står rett foran det og mater fuglene. Det må bli helt forbudt å mate duer på denne plassen, sier Bull-Hansen. Gamle Oslo har imidlertid ikke myndighet til å forby duemating, forteller spesialkonsulent i bydelen Anne-Marte Flem Lunde. Derimot har bydelen bedt kommunens Oslo-vakter daglig ta turen innom Helga Helgesens plass for å begrense matingen.

— Vårt inntrykk er at det er mindre duer der nå enn i høst. Men det kan ta litt tid før tiltakene har full effekt: Duene er vant til at det er mat å få der, sier Lunde.

Duene smitter hverandre

Ifølge viltforvalter Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten er det ikke mange byduer i Oslo sammenlignet med andre europeiske byer. Problemet er snarere at de hoper seg opp der det foregår storstilt mating.

— Det er ikke noe galt i å mate duene, men man bør spre det ut over og ikke gi mer enn de klarer å spise opp med én gang, sier Turtumøygard.

Hun nevner Vaterlandsparken, Olafiaplassen og Alexander Kiellands plass som andre steder som har hatt opphopning av duer. I tillegg til duemøkk er problemet at maten tiltrekker seg rotter, samt at fuglene smitter hverandre med sykdommer, mener Turtumøygard.

— Men det skal mye til for at de smitter mennesker, med mindre man har nærkontakt med dem, og det har vel de færreste, sier hun.

Brann- og redningsetaten opplyser at døde fugler i skorsteinen er noe de oppdager fra tid til annen, men at det ikke medfører noen ekstra brannfare.