Oslo

De har fastet i en måned – nå skal de feste

Fastemåneden ramadan er over. Fredag feirer muslimene høytiden id. På Furuset startet de feiringen allerede torsdag.

Fredag feirer muslimene høytiden id. Torsdag kveld var flere hundre kvinner og barn innom Urdu-skolen på Furuset for å forberede seg til festen. Her blir Haiqa Iftikhar (6) hennamalt av Fozia Saeed. I bakgrunnen venter storesøster Hiba (8) på sin tur.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

– Jeg fastet én dag. Det var ikke så vanskelig. Det vanskeligste var egentlig å vente til solnedgang. Og så ble jeg litt tørst, sier Shanzeeh Iftikhar (10).

I år startet den muslimske fastemåneden 17. mai. Muslimer som faster kan ikke spise eller drikke fra daggry til solnedgang. Torsdag er det siste dag i ramadan. Det betyr at fredag skal muslimene feire høytiden id.

  • LES OGSÅ: Her er jentene som droppet russefeiringen for å faste

Allerede klokken 18 torsdag var flere jenter og kvinner samlet i lokalene til Urdu-skolen på Furuset for å forberede seg til fredagens fest. Der kunne de få hennamaling på hendene, kjøpe nye klær og spise litt festmat.

Torsdag kveld får flere tusen hender i Oslo-området hennamaling.

– Jeg har malt venner og familie med henna siden jeg var 15 år gammel. Nå går barna mine på Urduskolen. Derfor er jeg her som frivillig i kveld, sier Fozia Saeed mens hun lager et fint henna-mønster på hendene til Haiqa Iftikhar (6).

15–20 på middag

Saeed har allerede planene klare for festdagen: Hun skal starte dagen med tradisjonell pakistansk frokost hjemme. Det betyr rettene «halwa og puri». På ettermiddagen blir det en tur til foreldrene på Lindeberg.

– Vi blir nok 15–20 til middag. Det blir en fin fest, smiler hun.

Uzma Dhillon er rektor på Urdu-skolen og arrangør for torsdagens samling som vil fortsette til midnatt.

I tillegg til hennamaling blir det salg av klær på Furuset torsdag kveld. Her står Sadia Ahmed (24), Rehmeen Irfan (9) og Zaineb Irfan (8) ved en av klesstandene.

– Det er 300 voksne som har meldt seg på. Hver av dem har med seg to-tre barn. Så jeg regner med at nesten tusen personer vil stikke innom kvelden. Id er jo en stor høytid for oss, sier Dhillion som til daglig er lærer ved Groruddalen skole.

– Hvordan har det vært å faste i det varme været?

– Det har ikke vært noe problem. Det har gått helt greit, svarer Dhillon.

Les mer om

  1. Ramadan
  2. Religion