Fra mandag kveld blir det trikk for T-bane i tre måneder

Den 90 år gamle T-banetunnelen mellom Majorstuen og Stortinget trenger sårt vedlikehold. Derfor blir den stengt på kvelds- og nattestid fire dager i uken de neste tre månedene.

T-banetunnelen mellom Majorstuen og Stortinget stenger fire kvelder og netter i uken for vedlikeholdsarbeider de neste tre månedene. Dette bildet viser tilsvarende arbeider mellom Tøyen og Ensjø.

Minst 5000 T-bane-reisende i Oslo i døgnet må belage seg på å bruke alternative reisemåter en periode fremover. Mandag den 7. januar blir tunnelen mellom Majorstuen og Stortinget i Oslo stengt fra klokken 21. Det vil den være mandager til torsdager frem til den 28. mars. Arbeidene skal pågå gjennom natten til den første T-banen starter om morgenen.

Stans hele døgnet i påsken

Så blir det en kort pause frem til påske, og gjennom hele påsken blir strekningen mellom Majorstuen og Tøyen stengt hele døgnet.

– Det vil bli utført nødvendig vedlikehold av taket og veggene i tunnelen for å hindre at det renner vann inn på skinnegang og strømlinjer. Hvis vann renner inn, vil det skape rustdannelse og dermed føre til kortere levetid på infrastrukten. Det vil vi unngå med dette arbeidet, sier Jan Rustad, kommunikasjonsrådgiver i Sporveien.

T-banetunnelen mellom Stortinget og Majorstuen blir stengt på kvelds-og nattestid de neste tre månedene. Her fra arbeider i tunnelen mellom Tøyen og Ensjø i mars 2018.

Arbeiderne vil jobbe gjennom hele natten og frem til den første T-banen begynner å gå i femtiden om morgenen.

– Vi har lagt vedlikeholdsarbeidet til sen kveldstid for å påvirke færrest mulig, sier Rustad.

– Vil publikum merke noen endringer etter vedlikeholdet?

– Vi vil ha en stabil leveranse, forhåpentlig. Hvis vi ikke hadde gjort noe nå, ville vi fått korrosjonsskader som igjen ville krevd utbedring.

Rustad minner om at tunnelen mellom Nationaltheatret og Stortinget ble åpnet i 1928.
– Den er dimensjonert for en annen tid, men den gjør absolutt jobben sin. Jeg vil understreke at det er sikkert og trygt å ta T-banen.

Les også

Charlotte (20) falt og ble sittende fast under T-banen: – Jeg ble ikke dyttet, jeg må ha sklidd og mistet balansen

Alternative reisemåter

Trikk 11 og 12 kommer til å kjøre som normalt. Trikk 19 blir forsterket med flere avganger. I tillegg blir det for denne anleggsperioden bli opprettet en midlertidig trikkelinje 15 for strekningen Majorstuen – Nationaltheatret – Øvre Slottsgate (ved Stortinget T) – Jernbanetorget.

Selv om T-banen ikke går gjennom Nationaltheatret stasjon, går fortsatt toget mellom Nationaltheatret og Oslo S.

De gamle, tyskproduserte SL79-trikkene med høye trappetrinn er ikke bygget for rullestoler. De som har behov for trinnfri av- og påstigning, er henvist til å ta omveien med linje 5 mellom Majorstuen og Stortinget via Storo.

Nye reisevaner

Ruter har tro på at publikum vil takle dette greit.

– Dette er jo et avvik som vil vare en stund, det er klart det er en ulemple for dem som blir berørt. Men vi tror at det skal gå tålelig greit, når folk venner seg til det, sier pressevakt Sofie Bruun.

Hennes tips til folk er å bruke reiseplanleggeren som ligger på ruter.no. Den kan også lastes ned som app på telefonen.