Oslo

Her kan Vålerenga spille i 2017

Og når mørket senker seg skal stadion se omtrent sån ut.

Om 2,5 år kan 18.000 Vålerenga-supportere hylle «Oslos stolthet» på egen plast på Valle Hovin. Sannsynligvis.

  • Stein Erik Kirkebøen

Tomten VIF fikk gratis, skal selges videre til NCC for 300 millioner kroner og dermed finansiere buyggingen av klubbens gaamle drøm..

Onsdag kveld vedtok Oslo bystyre at Vålerenga Fotball får overta tomten det samme bystyret ga klubben tilsagn om for seks år siden, for én krone. Dermed er det siste, formelle hinderet i et langt og tungt løp passert.

- Ja, nå er alle nødvendige vedtak fattet i Rådhuset, bortsett fra at bystyret må godkjenne leieavtalen vi er blitt enige med Utdanningsetaten om. Hvis resten går som planlagt, det gjenstår en del formaliteter som også tar tid, kan gravemaskinene rykke inn til våren og begynen å grav hullet som det nye stadionet skal bygges i, sier styreleder Åge Petter Christiansen i Vålerenga Kultur— og idrettspark.

- Og hvis det ikke går som planlagt . . .?

- Da venter vi et år. Grunnen til det, er at vi også skal bygge en videregående skole i prosjektet, og det er dårlig økonomi å ferdigstille en skole etter at skoleåret har begynt. Rekker vi ikke skolestart i 2017, venter vi til neste skolestart, forklarer Christiansen.

En drøm blir virkelig

-  Det er en drøm vi har hatt i årevis som nå ser ut til å bli virkelig, sier daglig leder i Vålerenga Fotball, Stig-Ove Sandnes.

Han kan ikke si noe om hva det økonomisk vil bety for klubben, men at det er viktig, det er han ikke i tvil om.

- Det vil bety enormt for identiteten vår at vi kommer hjem, og endelig får vår egen arena på Østkanten, sier Sandnes.

18.000 plasser

Stadion, som får rundt 18.000 plasser -  planen er å la Klanen få 6000 ståplasser - kunstgress og ellers alle fasiliteter som kreves av en moderne arena, vil koste 300 millioner.

- De pengene får vi inn ved at NCC kjøper en del av tomten for å bygge leiligheter. I tilknytning til stadion skal vi bygge en videregående skole som skal leies ut til Utdanningsetaten. Den skal være nedbetalt om 20 år. Vi håper at noen vil fortsette å drive skole i lokalene som da vil gi klubben gode leieinntekter.

-  . . . som Vålerenga Fotball kan bruke på å kjøpe inn islandske spisser og svenske midtbaneslitere?

- Nei. Det ligger noen bindinger i tomteavtalen, en av dem er at stadion skal driftes av breddeidretten i klubben. Inntektene skal gå til breddeidrett, sosialt arbeid og, selvfølgelig, til driften av stadion. Eliteklubben må leie seg inn her, akkurat som den i dag gjør på Ullevaal. Forskjellen er at den vil leie seg inn på klubbens egen arena. En egen stadion vil også generere større inntekter for klubben, men hvor mye det vil dreie seg om, våger jeg ikke å si noe om, sier Christiansen, som er opptatt av å poengtere at mange har jobbet godt og lenge for Vålerenga Fotball i denne saken.

Les også

  1. Oslo Høyre sier nei til VIF-tomt

  2. Ja til VIF-stadion på Valle Hovin

  3. Vålerenga-stadion godkjent uten tomt

  4. Nytt Vålerenga-stadion kan stå klart om tre år

  5. Slik kan VIFs stadion bli

Her er den nye arenane plassert ved siden av Valle Hovin rett ved Teisenkrysset på Ringveien