Oslo

Slik vil arkitektene slå ring om vikingskipene på Bygdøy

Underjordiske utstillingslokaler, kreative påbygg og sirkelformet festningsarkitektur. Slik vil arkitektene forme det nye vikingtidsmuseet.

Hvem som står bak de 107 forskjellige arkitektforslagene til nytt vikingtidsmuseum er foreløpig en godt bevart hemmelighet. Se flere forslag litt lenger ned i saken.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

— Dette gleder jeg meg veldig til, det blir spennende å jobbe med de ulike forslagene.

Det sier direktør ved kulturhistorisk museum Håkon Glørstad. Snaue tre måneder etter at Regjeringen bestemte seg for at det skulle lyses ut en internasjonal arkitektkonkurranse om et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy, foreligger en foreløpig konklusjon i form av 107 innsendte arkitektforslag.

LES OGSÅ:

Les også

Usikkert om vikingskipet tåler bygging av nytt museum

– For meg blir det viktigste å få et bygg som har potensial til at vi kan drive et museum på en spennende måte, og som kan utvikles i mange år fremover, sier Glørstad.

Variasjonen er stor blant de innsendte forslagene, hvis identitet inntil videre er hemmelig. Her er klare likhetstrekk med det kjente Guggenheimmuseet i Bilbao, flere av Snøhettas tidligere prosjekter som åpner opp for flater hvor publikum kan gå på, samt et tydelig festningspreg som vi også så i ett av forslagene til nytt regjeringskvartal. Samtidig har arkitektene boltret seg i materialer som skifer, marmor, granitt, tre og glass. Flere av utkastene åpner også opp for gjennomgående lysflater, mens andre har valgt underjordiske løsninger.

Her er noen av forslagene fra arkitektene:

Må tenke sikkerhet

Nå skal vinnerarkitektene og museumsledelsen jobbe tett med internasjonale eksperter for å sikre at de skrøpelige farkostene ikke blir skadet.

— Det er ingen tvil om at det er de alunkonserverte gjenstandene, som sledene, dyrehodestolpene og vognene som er de aller skrøpeligste, skipene er ikke i så dårlig forfatning, sier Glørstad.

Etter mange år med ørkenløse diskusjoner om fremtiden for de skjøre vikingskipene på Bygdøy nærmer det seg nå en avgjørelse.

Les også

Arkitekter boikotter konkurranse om vikingskip

— Nå skal en jury gå gjennom disse forslagene og konkludere i løpet av mars 2016. Da vil det bli kåret inntil tre vinnere, som vil gå i forhandlinger med Statsbygg. I disse forhandlingene vil 60 prosent handle om selve løsningsforslaget, og kvaliteten på det innsendte forslaget. 20 prosent vil handle om kompetansen deres, og honorar vil utgjøre 20 prosent, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Kan koste én mrd.

Vinnerforslaget vil deretter inngå i en reguleringsplan for hele området rundt vikingtidsmuseet på Bygdøy. Først i 2017 vil saken ende hos Kunnskapsdepartementet.

— Det er ikke satt noen endelig priskalkyle, men det er blitt antydet byggekostnader på rundt én milliard kroner, sier Njaa Aschim.

Her kan du se samtlige 107 forslag

Les bakgrunn om museumsplanene:

Les også

  1. Hva med vikingtidsmuseet?

  2. Ny tid for vikingtiden

  3. Vikingskipene blir på Bygdøy

  4. Vikingslag i Oslo Høyre