Oslo

«Vi ønsker å vise at det brenner i Oslo»

Lars Magne Hovtun er informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE). Han snakker seg varm om forebygging av branner og den livsfarlige tørrkokingen.

Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

For første gang fikk vi ikke lov å spandere kaffen på intervjuobjektet. Det hadde vi ikke ventet.

– Hvorfor får vi ikke lov å betale kaffen din?

– Jeg var kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsdepartementet da Anne Grethe Strøm Eriksen var forsvarsminister. Hun havnet som statsråd midt oppe i disse korrupsjonssakene med Siemens. Jeg var den som hadde pressevakt, og måtte si til verdenspressen at det norske forsvaret har et ikke-forhold til ­Siemens. Etter det har jeg hatt et prinsipp om aldri å ta imot noe som helst.

Hovtun var sist i ilden da han og flere av hans kolleger reiste opp til skogbrannen ved Romsås i Oslo. Som den eneste av nødetatene hadde Oslo brann- og redningsetat informasjonsmedarbeidere ute i felt den dagen for å bistå pressen.

Informasjonssjefen i OBRE tok seg også inn i skogen og sørget for at pressen fikk tilgang til bilder og video fra brannområdet.

– Hvorfor gjorde dere det?

– I fjor var det over 400 bygningsbranner i Oslo. Det er det veldig lite mediedekning om. Vi ønsker å vise at det brenner i Oslo, slik at folk forstår hvilken risiko som er knyttet til brann. Det å forstå at brann er noe som kan ramme oss, det er den forståelsen som gjør at en installerer røykvarsler. Derfor gjør vi bilder og video tilgjengelig for pressen i tillegg til det pressen selv skaffer seg.

– Vi i brannvesenet drikker bare svart kaffe. Mye svart kaffe, sier Hovtun. Ved siden av ligger terminalen til nødnettet.

– Alt handler om å spre brannforebyggende informasjon slik at Oslo kan bli en tryggere by. Målet vårt er at ingen skal dø i brann. I dette tilfellet er budskapet at det er forbudt å tenne bål i skogen.

– Dere har jobbet i hele vinter med å spre informasjon om et svært vanlig fenomen, tørrkoking. Hvorfor er det så viktig?

– Veldig mange branner starter i kjøkkenet. De starter ofte i gjenglemte pizzaer eller stekepanner som tar fyr, og så sprer brannen seg videre. Røyken fra en tørrkok kan være veldig giftig. Det kan sammenlignes med å sette seg inn i en lukket garasje mens bilen går. Da lager en kvelgass, som fortrenger oksygen fra blodet, så sovner en stille inn. Det er veldig farlig. I Oslo blir slike begynnende branner ofte meldt tidlig fordi vi bor tett og naboene reagerer.

– Frem til nå har vi hatt veldig flaks. Det er mange av dem som vi har reddet ut som kunne dødd hvis ikke naboen hadde varslet og vi hadde kommet frem så raskt.

– Du har bakgrunn fra Forsvaret og pressen, hvordan var det å begynne i OBRE?

– Både brannfolk og journalister er folk med ekstrem høy yrkesstolthet og som er veldig glad i jobben sin. Det er faktisk ikke så veldig store forskjeller. Jeg har følt meg veldig hjemme både i Aftenposten og i andre medier - og i brannvesenet.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Brann