Nå har den «hemmelige» internasjonale suksessen inntatt Oslo

Hvem som spiller er hemmelig, og hvor det er er hemmelig. Verdenssuksessen «Sofar Sounds» har slått rot i hovedstaden.

En tilfeldig utvalgt gjeng uten høydeskrekk fikk nyte «Sofar»-konsert på toppen av Holmenkollen tidligere i vår. Neste mulighet er 5. juli.

«Sofar Sounds» har eksistert siden 2010 og arrangerer hemmelige intimkonserter i 239 byer over hele verden. USA, Canada, Danmark, Tyskland, Brazil, Peru og Mexico er bare noen av landene hvor konsertene har slått an de siste seks årene.

Nå har «Sofar», som det kalles på folkemunne, slått rot i Oslo og konseptet er enkelt; det blir holdt av tid og dato for konserten på hjemmesiden deres, sted og artist(er) er hemmelige frem til én dag før konserten. Du får kun informasjon om konserten hvis du har meldt deg på, og hvis det er plass. Tilbudet er gratis og drives av frivillige.

De er tre band eller artister som spiller hver gang, og i Oslo har det blitt avholdt rundt fjorten konserter. Deriblant på toppen av Holmenkollbakken, i Nordmarka og i butikken Velouria Vintage på Grünerløkka.

Klikk på bildet for å se videosnutt av konserten i Holmenkollen her:

Konsert på kjøkkenet

Eier av Velouria Vintage, Åsa Formark, fikk vite om konseptet på Instagram og bestemte seg for å melde seg som arrangør for en konsert.

– Vi ryddet bort alle varer og la kunstgress på gulvet for gjestene til å sitte på. Det kom rundt 50-60 stykker, og det var en skikkelig kul og spesiell opplevelse. «Sofar» er en unik mulighet til å oppdage musikk på andre premisser, da det er ingen som snakker i mobiltelefonen eller forstyrrer slik man kan oppleve på en vanlig konsert, sier Formark til Osloby.

Antall gjester varierer etter hvor konserten blir arrangert. Formark forteller at hun har vært på konserter i noens stue, på et kjøkken og i friluft.

– Det er nettopp dette som gjør opplevelsen så unik. Man vet aldri hva slags konsert man skal på, men det er en setting hvor folk er åpne og tilstede i øyeblikket der og da. Derfor hender det at man oppdager en sjanger man kanskje ikke har likt tidligere, eller får et nytt favorittband. Overraskelsesmomentet er enormt, sier Formark.

Her er Formark før konserten på Velouria Vintage i slutten av mai:

«Betal det du vil»

Chris Winfield, som er daglig leder for «Sofar» i Norge, forteller at det arrangeres cirka to konserter på hemmelige adresser i Norge i måneden og at målet er å gi publikum en unik musikkopplevelse.

– Det er stort sett tre ganger flere folk som melder seg på, enn det det er plass til på konsertene. Listen med artister som vil spille for oss begynner å bli lang. Vi verver artister gjennom å gå på små konserter og følge med på Urørt på P3, forteller Winfield til Osloby og legger til at de vil være en plattform som oppdager nye band og artister.

De er seks frivillige som arrangerer «Sofar» i Norge, og alle gjør det ved siden av sine respektive jobber da det ligger lite penger i det for arrangørene.

Gjerrige nordmenn

– Hvordan tjener dere penger?

– Vi tjener ikke penger. Det er en «betal hva du vil»-mentalitet bak hver konsert, så publikum kan velge om de vil donere penger eller ikke, men de aller fleste gjør det. I Norge har vi opplevd at folk har gitt lite, faktisk. Det er synd, for vi fordeler pengene på bandet og utstyret vi har brukt når kvelden er omme. En gang var det 80 stykker på en konsert som ga 26 kroner i gjennomsnitt per person. Det er for dårlig og overraskende siden Oslo er en av verdens rikeste byer, synes Winfield.

På instagrambildet under ser du fire av seks i «Sofar» Oslo-teamet:

– Vil dere slutte å arrangere «Sofar» i Oslo om folk ikke betaler?

– Nei, det vil ikke skje. Vi skal fortsette å levere unike musikkopplevelser uansett om folk vil betale eller ikke. Mange sier at nordmenn er lite imøtekommende og ikke vil snakke med fremmede. Min opplevelse er en annen. Det skjer noe når en haug med fremmede møtes i en intim setting for å høre på live musikk. I begynnelsen snakker ingen sammen, men mot slutten av kvelden er de fleste blitt venner. Det er noe magisk ved det.

Neste konsert arrangeres i Oslo 5. juli og du kan melde deg på gjestelisten her.