Oslo

Klamydia florerer og voldtektstallene stiger. Nå skal Oslo-elever få bedre seksualundervisning.

Det står ikke så bra til med seksualundervisningen på Oslos skoler. Nå jubler elevene for mer og bedre undervisning.

Jonas Andersen Ekeli, Amanda Berg-Thomassen, Carsten Gilmyr, Simen Skeide, Ella Aamdal og Tamara Awadh fikk ut av 10.klasse før sommerferien. De synes seksualundervisningen var både god og kul. Foto: Olav Olsen

 • Heidi Anne Johnsen

Amanda Berg-Thomassen(15) og klassekameratene ved Frydenberg skole er blant dem som applauderer mer og bedre seksualundervisning.

– Men det kunne godt kommet tidligere. Vi i lærte mer på de tre timene enn det vi har lært om seksualitet gjennom alle årene på skolen, sier Amanda Berg-Thomassen (15).

Elevene gikk ut av 10. trinn på Frydenberg skole på Løren før sommerferien, og er bare noen av de 6000 elevene i Osloskolen som har hatt besøk av Sex og samfunn, senter for ung seksualitet.

– Det er veldig bra at Skam har tatt opp problemstillinger som fylleovergrep og hva man gjør hvis man ikke vet hva som har skjedd. Denne serien viser hva du kan gjøre i en slik situasjon, sier Amanda.

Seksualundervisning er mer enn sex | Gaute Boysen von Krogh

Oslo topper statistikken

For det står dårlig til med seksualundervisningen på mange av Oslos skoler. Og hovedstaden ligger i høyt oppe på statistikken når det gjelder både abort, seksuelt overførbare sykdommer og seksuelle overgrep.

*Aborttallene viser at Oslo ligger på en femteplass av landets fylker, med 29,8 aborter per 1000 kvinner. Landsgjennomsnittet er 21.

*Anmeldte voldtekter og forsøk på voldtekt økte med 20 prosent i Oslo i 2015 i forhold til året før.

*Chlamydia florerer i aldersgruppen 20–24 år. Oslo ligger 30 prosent over landsgjennomsnittet.

Bønnhørt av politikerne

Ungdommens bystyre har lenge ønsket bedre seksualundervisning og at den må komme tidligere. Nå ser det ut til at de er blitt hørt.

- Jeg vil ha mer likeverdig undervisning, sier skolebyråd Tone Tellevik Dahl. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Seksualundervisningen skal inn i skolen på et tidligere tidspunkt, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap.

– Det er store variasjoner i omfanget av og kvaliteten på skolenes seksualundervisning. Jeg vil ha en mer likeverdig undervisning, sier skolebyråden. Hun har bedt Utdanningsetaten om å styrke den seksualundervisningen som skolen selv har fra 6. trinn.

– Styrkingen innebærer at alle skoler må inkludere temaer som etisk refleksjon, respekt, grensesetting, identitet, ansvar, kjønnsmangfold, seksualitet, graviditet og abort i seksualundervisningen, sier hun.

Dessuten skal Sex og Samfunn, senter for ung seksualitet, inn allerede i 9.klasse.

Lærte om grenser og følelser

Elevene ved Frydenberg skole er godt fornøyde med supplementet fra Sex og samfunn.

- De tre timene med Sex og samfunn var nyttige. Dette er kunnskap som alle får bruk for i livet, sier Gilmyr. Foto: Olav Olsen

– Det ble ikke kleint, men morsomt. For det er lettere å snakke med en som ikke er læreren vår, og som vi ikke skal treffe igjen, sier Carsten Gilmyr (15).

For det å snakke om grenser og følelser, hva som er akseptabelt å gjøre med kroppen sin og hverandre, homofili og kjønnsidentitet er en like viktig del av undervisningen som den mer tekniske delen.

Voldtekt og overgrep

Lisa Arntzen i Dixi, et landsdekkende ressurssenter mot voldtekekt, synes ungdom i Oslo er heldige som får tilbud om opplegget til Sex og samfunn.

– Det står dårlig til med seksualundervisningen i mange skoler. Det handler ofte for mye om kondom, og for lite om hvordan kjenne igjen hverandres følelser og reaksjoner, sier hun.

Hovedvekten av dem som oppsøker Dixi er mellom 18 og 24 år, og Arntzen mener at bedre undervisning kan forebygge overgrep.

– Seksualitet, respekt og grenser må være et gjennomgående tema i hele oppveksten. Både foreldre og skole har ansvar for å forebygge, og undervisningen må dekke et bredt spekter som ikke bare forebygger overgrep, men også mobbing og kriminalitet, sier hun.

– Seksualundervisningen bør starte på stellebordet

Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder på Sex og samfunn, er glad for at de kommer tidligere inn i skolen.

– Helst skal seksualundervisningen starte på stellebordet og fortsette i barnehagen og oppover i ungdomstiden, sier Follestad.

Lanserer seksualundervisning for førsteklassinger

Det handler om å snakke med barna på det nivået de er.

– Hva heter de ulike kroppsdelene? Hva er ålreit å gjøre sammen med andre barn? Og at det er fint å snakke med voksne og fortelle om ting de opplever som ikke er så greit, sier han.

Seksualundervisningen prioriteres bort i mange skoler

Sex og samfunn er bare tre skoletimer i hver klasse, og er et supplement til skolenes egen undervisning.

– Denne undervisningen prioriteres ofte bort, sier han.

Mange lærere mangler kompetanse, og undervisningen blir vilkårlig. Lærerskolene underviser ikke i dette faget.

– Kan du tenke deg en lærer som underviser i matematikk uten relevant utdannelse på området? spør han.

Trenge mer tid og praktisk kunnskap i skolen

Aborttallene i Storby-Oslo er høye. Frydenberg-eleven Tamara Awadh mener det er spesielt viktig å lære om prevensjon og hvordan man forebygger uønsket graviditet og kjønnssykdommer.

Men de ble ikke tid til alt i løpet av tre skoletimer.

– Vi skulle hatt mer tid, for det ble så mange diskusjoner. Vi fikk nesten bare et par minutter til å lære å sette på kondom til slutt, sier Simen Skeid.

– Jeg bommet på første forsøk, og så var timen slutt, sier han.

Jeg ble voldtatt og klandrer meg selv- Mange har ikke reflektert over hva eksperimenterende, seksualisert adferd gjør med dem

Les mer om

 1. Skole
 2. Oppvekst
 3. Tone Tellevik Dahl
 4. Abort
 5. Barn- og ungdomslitteratur

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  – Det nytter ikke å snakke om bildedeling i 7. klasse når bildet allerede er delt

 2. SID
  Publisert:

  Seksualundervisning er mer enn å tre et kondom på en banan | Silje Brekke Bakke

 3. OSLO
  Publisert:

  Slik bygger de fremtidens digitale Osloskole

 4. SID
  Publisert:

  Vi lever i et sexfiksert samfunn med dårlige holdninger

 5. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, 13. mars

 6. NORGE
  Publisert:

  Likestillingsombudet ønsker nye tiltak mot seksuell trakassering