Oslo

«Det var koselig at de hadde med seg mammaen sin, men de hadde bæsj i rumpa»

Barnehagebarna storkoste seg da de fikk bli med og se 21 kyr bli sluppet løs på «sommerferie» i Tryvannskleiva.

  • Thea Roll Rakeng

Det var en spent gjeng fra friluftsbarnehagene Frognerseteren og
Tommlekollen som var kommet for å se på kalver og kyr bli sluppet løs i Tryvannskleiva torsdag formiddag.

Jubelropene satt løst da den første kua stakk hodet ut av lastebilen.Hun ble tett fulgt av to små kalver som spratt bortover gresset. Like etter fulgte de 18 andre kyrne som skal tilbringe hele sommeren i kleiva for å beite og «renske» området.

– Bæsj i rumpa

De tre venninne Hermine, Nicoline og Cecilia har gledet seg til kuslippet lenge, og vil gjerne dele med Aftenposten hvorfor de er så glade i kyr.

– Jeg liker kuer fordi de lager melk og spiser gress, og disse skal spise alt gresset her, forteller Hermine Stauge (6), som understreker at hun ikke er redd for kyrne selv om de er store.

  • Ops! Oksekalvene skulle beite på en øy i Oslofjorden. Det gikk ikke helt som planlagt.
De aller fleste barna fra friluftsbarnehagene Frogneseteren og Tommlekollen hadde sett kyr før, men det la ingen demper på entusiasmen. Fra venstre: Alvin, Hugo, Cecilia, Hermine og Nicoline.

– Og jeg elsker melk, sier Cecilia Schrøder Christensen (4) før Hermine bryter inn:

– Den største hadde bæsj i rumpa, ler hun.

– Det er ikke noe morsomt, belærer Hugo.

– Kuene var veldig store og fine, og det var ikke noe skummelt. Det var koselig at de hadde med seg mammaen sin, men de hadde faktisk bæsj i rumpa, sier Nicoline Schrøder Christensen.

Den første kuen kom litt nølende ut i dagslyset med tjue andre ivrige kalver og kyr hakk i hel.

– Beiter til det er tomt

Det tok ikke mer enn fire minutter før alle de 21 kyrne og kalvene var forsvunnet oppover bakken og inn i skogen.

Brødrene Oscar (4) og Alvin (5) Greve forteller til Osloby at de synes det var spennende å se kyrne gå oppover skibakken, men er nå i full gang med å kaste ut store brød og boller over gjerdet som kyrne skal få spise.

– Dette er mat for kuene som de kan spise når de kommer tilbake. Det er lov å smake også tror jeg, sier Oscar med munnen full av hvetebolle med rosiner.

– Kuer er gøy! utbryter Alvin.

De aller fleste barna fra friluftsbarnehagene Frogneseteren og Tommlekollen hadde sett kyr før, men det la ingen demper på entusiasmen.

Johan Ellingsen, ansvarlig for Beitepatruljen og seniorrådgiver i Norges vei, forteller til Osloby at det er åtte små kalver og tretten kyr fra Persbråten gård som skal beite i alpinanlegget helt frem til det ikke er noe mer for dem å spise.

– Disse kyrne har vært ute på beite tidligere i sesongen også, men de skal nok få ryddet opp her frem til høsten. Det er et gjerde som vi flytter rundt ettersom de spiser ned gresset.

– Vi regner med at de kan være her frem til september, sier Ellingsen og legger til at kyrne ikke er valgt ut på bakgrunn av glupskhet, men at det er helt vanlige kyr.

Dyre dyr i drift

Uansett hvor romantisk det er å se flotte kyr med kalver beite oppover grønne marker i sommerhalvåret, er det ingenting som er gratis her i livet.

De 21 sultne kyrne koster nemlig Tryvann Skisenter 50 000 kroner i perioden fra juni-september. Det forteller Espen Bengston som er daglig leder for Tryvann Skisenter.

– Dette er likevel en vinn vinn-situasjon for begge parter, det er det ingen tvil om. Kyrne sørger for at vi slipper å kjøre store maskiner, ryddesager og annet utstyr opp og ned de bratte bakkene. At kyrne beiter her er både miljøvennlig, mindre risikofylt og en hyggelig atmosfære for turister og turgåere, sier Bengston.

– Kan forbigående klappe kyrne?

– Jeg tror ikke jeg hadde gjort det selv, men de skal være er en fredelig gjeng. Bare ikke kom imellom mor og kalv, sier Bengston.

I tillegg til at kyrne tilfører en idyllisk følelse for turgåere, erstatter de også store maskiner som skulle ha klippet ned og rensket opp i ugress. Miljøvennlig og koselig, men ikke gratis.
Både kyr og kalver var klare for sommerferie da de steg ut av lastebilden som hadde fraktet dem fra Persbråten gård til Tryvannskleiva, til stor jubel fra barnehagebarna.

Les mer om

  1. Aftenposten