Oslo

Første kvinne klar til å tale i norsk moské

Historisk. Som første kvinnelige prest er Sunniva Gylver invitert til å tale i en moské. - Fint det, men hun må få tale før fredagsbønnen - da får hun flest tilhørere, utfordrer SV-politiker Akhtar Chaudhry.<br></br>

Sunniva Gylver, tidligere TV2-prest med rastafletter, nå kapellan i Grønland kirke, er invitert til menigheten Idara Minhaj-ul-Quran. Foto: JON HAUGE

 • Forf>hanne Waaler Lier
 • <forf>wasim K. Riaz <

Søndag for litt over en uke siden var imam Noor Ahmad Noor i menigheten Idara Minhaj-ul-Quran invitert til Grønland kirke, for å tale til forsamlingen. Nå har den muslimske menigheten på Galgeberg invitert presten Sunniva Gylver til å tale i moskéen.Å slippe til en kvinnelig prest foran den mannsdominerte muslimske menigheten på fredagsbønnen er omstridt blant imamer både i Norge og i utlandet.

Ikke fredagsbønnen

Imam Noor Ahmad Noor er bestemt på at Gylver skal få taletid i moskéen, men hadde ikke planlagt at det skulle skje i forbindelse med fredagsbønnen. — Vi planlegger at hennes besøk skal skje på en annen dag, under et større møte, da vi kan ha et mer innholdsrikt program. Det vil være en større ære, sier Noor. Dette holder ikke for Akhtar Chaudhry. Han vil at presten skal tale før fredagsbønnen. - Hvis vi, les muslimer, ser at det er et poeng å gå i kirken, så må vi gjengjelde det på samme måte. Derfor må også presten få lov til å tale til den muslimske forsamlingen. For øvrig har jeg aldri hørt at en prest har talt i en moské, sier Chaudhry bestemt.

Styret avgjør

Imam Noor er uenig i Chaudhrys kritikk, og mener at det i prinsippet ikke vil være noe problem for ham å invitere Gylver til å snakke i forbindelse med fredagsbønnen. Men det er styret i menigheten som avgjør dette.Chaudhry ser ikke bort fra at det kan være problematisk at en kvinnelig prest taler til mennene før fredagsbønnen.- Nettopp derfor trenger vi å gjøre dette. Det var reaksjoner i kirken da imamen talte, men både presten og menigheten tålte det. Da må også vi tåle det. Det er slik samholdet bygges opp og videreutvikles, mener Chaudhry. Kapellan i Grønland kirke, Sunniva Gylver, understreker at hun er invitert til å komme og snakke i moskeen, men vet ennå ikke hvilken form det vil skje i. - Dette har vi ikke bestemt detaljene rundt ennå, og datoen er ikke satt, sier Gylver.

 1. Les også

  - Tal etter fredagsbønnen

 2. Les også

  Bør bruke hodeplagg

Noor Ahmad Noor Foto: ROLF ØHMAN

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Da Sunniva Gylvers mann fant henne på akuttmottaket, var hun «maltraktert»

 2. OSLO
  Publisert:

  Flere moskeer krever ekstraordinært årsmøte i Islamsk råd

 3. NORGE
  Publisert:

  Bønnen sendes på Facebook og messen på YouTube. Årets påske er heldigital.

 4. NORGE
  Publisert:

  Var i moskeen to timer før skytingen: – Barna spør om vi skal dra dit i morgen og er redde

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Jeg må bidra til å endre det bildet verden har av islam»

 6. NORGE
  Publisert:

  For første gang siden 1974 blir det ikke fredagsbønn her