Oslo

Velgerne i Oslo rømmer fra MDG i ny måling

MDG beholder stortingsplassen - så vidt. Men det er også det eneste de har å glede seg over i Aftenpostens Oslo-måling for juni.

Rasmus Hansson har ennå ikke sagt om han går for en ny periode på stortinget eller ikke. Han får uansett ikke selskap av andre MDG'ere, ifølge meningsmålingene.
 • Christian Sørgjerd
  Journalist
 • Gunnar Kagge
  Journalist
 • Wasim Riaz
  Journalist

MDG noterer seg 4,6 prosent oppslutning. Det er klart ned fra forrige Oslo-måling i mars og det er nær en halvering fra partiets resultat (8,1 prosent) i kommunevalget i fjor. Det er også under Rasmus Hanssons resultat i 2013 (5,6 prosent), da han suste inn på Stortinget som den første og hittil eneste fra MDG.

Trøsten for partiet er at de sikrer gjenvalg, ifølge målingen.

Les også

Harald Stanghelle: «MDG har gått i SV-fella»

Men ingenting tyder på at Hansson får selskap, hverken fra Oslo eller resten av landet. Etter kontinuerlig vekst i fire år snuste partiet hans i fjor høst på 5-tallet på nasjonale målinger. Siden har pilene pekt motsatt vei.

Det har vært en rufsete vinter og vår for MDG:

 • En bitter personstrid i ledelsen har i perioder lammet partiet.
 • De er uenige om retningen. Skal partiet svinge mot sentrum?
 • På Stortinget har miljøsaken havnet i skyggen av flyktningkrisen.
 • I Oslo-politikken har rabalder om blant annet P-plasser og E18 preget debatten.

Skylder på Oslopakke 3

Rasmus Hansson selv tror endel av forklaringen på nedgangen i målingen ligger i forhandlingene om Oslopakke 3.

– MDG har frontet en tøff forhandlingsrunde med harde fronter, ikke minst i mediene. Dette kan ha påvirket resultatet i målingen, sier han.

Han legger til at når velgerne ser effekten av forhandlingene, så vil de forstå at resultatet ble godt for Oslo.

– Tror dere resultatene blir synlige allerede til neste valg?

– Det må vi selv jobbe for. På et halvt år har vi klart å snu kursen for samferdselspolitikken. Vi har gjort det vi har sagt.

Partibarometer Oslo - stortingsvalg:

(Tilbakegang/fremgang mot målingen i mars.)

– Vi møter litt motstand. Slik er det bare.

Torkil Vederhus (MDG)

Torkil Vederhus er leder i Oslo MDG. Han viser til at de gjorde et brakvalg i hovedstaden i fjor - høyere enn de fleste meningsmålinger i forkant.

–Så blir det usikkerhet, vi møter litt motstand. Slik er det bare. Men når resultatene fra byråd når innbyggerne, tror jeg troverdigheten kan hjelpe oss inn mot stortingsvalget.

– Hva har konflikten som har vært i ledelsen å si for nedgangen?

– Det er vanskelig å si. Tidligere har det vært lite søkelys på det som skjer internt i MDG. At vi er blitt større, medfører også oppmerksomhet om konflikter.

Er langt unna sperregrensen

Snittet av de nasjonale målingene i mai ga partiet 3,1 prosent – godt under sperregrensen. På Aftenpostens måling fikk de 3,3 prosent. Det er godt under sperregrensen. Dermed er MDG avhengig av gode resultater i enkeltfylker for å komme inn.

Valgforsker Bernt Aardal påpeker at den viktigste grunnen til at de kommer inn fra Oslo, er at hovedstaden har hele 18 på Stortinget. Men MDG nærmer seg faktisk grensen for å få falle ut herfra.

– Fallet vi har sett på nasjonale målinger, gjør seg nå gjeldende i Oslo også. Det er bekymringsfullt for partet, men ikke veldig uventet, sier valgforsker Bernt Aardal.

Mest illojale velgere av alle

For MDG er det også et problem at tidligere velgere svikter. I målingen har ingen partier mindre lojale velgere. Under halvparten av dem som stemte på MDG i 2013, sier at de vil stemme på partiet på nytt. De fleste går til andre partier.

Bernt Årdal kaller det «et dårlig signal».

– Det som vanligvis skjer når et parti faller, er at velgerne i første omgang setter seg på gjerdet. Velgerne har ofte en tilknytning til partiet over tid, som kan gjøre det litt smertefullt å skulle bytte parti. For MDG er det annerledes. De fleste av velgerne hadde aldri stemt på dem tidligere, de har ikke en slik tilhørighet, sier han.

Les også

Ledelsen i MDG har vært lammet av personlige konflikter siden 2014

Gode tall for Ap, men...

Tallene i meningsmålingen er ellers svært stabile. Det er ingen endring i mandatfordelingen. Også denne gangen viser tallene at Rødt kan gjøre comeback på Stortinget etter 20 år.

Unntaket er Ap, som gjør et solid byks oppover (frem 3,1 prosent). Det største av byrådspartiene kan notere seg 33,4 prosent. Man må tilbake til stortingsvalget 2009 for å finne like gode tall i hovedstaden.

– Det er hyggelig med en slik måling nå, når vi både kommer igang for fullt med prosjektet vårt i Oslo og forbereder neste års valgkamp. Selv om det bare er en enkelt måling, er det et hyggelig signal, sier Frode Jacobsen.

Frode Jacobsen, leder i Oslo Ap og gruppeleder for Ap i bystyret.

Tallene er likevel ikke bare oppløftende for lederen av Oslo Ap.

Målingen er gjort for stortingsvalg. Men hadde resultatet vært det samme ved neste kommunevalg, ville det rødgrønne flertallet i i Oslo glippet - med hårfin margin. De borgerlige ville fått 30 representanter i bystyret, venstresiden 29. MDGs tilbakegang er årsaken.

Jacobsen er forsiktig med å analysere samarbeidspartiets problem. Han nøyer seg med å si:

– Både partiet og velgerne deres er uvant med å ta ansvar. Det tror jeg vil gå seg til. De er med på et spennende politisk prosjekt, som vil gi resultater.

Les også

 1. Aftenposten spurte Lan Marie Nguyen Berg: Spiser du E18-kamelen med et smil?

Les mer om

 1. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 2. Oslo
 3. Meningsmålinger
 4. Politikk