Skolekorpsenes kamp for å overleve

17. mai er korpsenes viktigste dag. Men mange skoler har ikke lenger et korps foran seg. Se vår oversikt over hvor det er flest og færrest korps i Oslo.

Rødtvet skolekorps er ikke stort. – Det gjør oss litt sårbare ved flere utmeldinger samtidig. På den annen side krever større korps mer organisering. Så det er veldig bra for oss å være «sånn passe», sier leder Bell Batta Torheim.

I hovedstaden vinker de fleste barneskolene til kongefamilien på 17. mai. Ferden opp Karl Johan blir ekstra stas for skolene som har et eget korps foran seg.

Før var målet til Norges Musikkorps Forbund ett korps per skole.

Men av de 84 offentlige barneskolene som skal gå i toget, stiller 23 skoler enten uten eget korps eller med innleid voksenkorps. 15 av skolene ligger i de levekårsutsatte bydelene i Oslo øst, 11 av dem i Groruddalen.

Musikkorpset på Rødtvet er ett av stadig færre skolekorps som lager 17. mai-stemning i Groruddalen.

Denne mandagen blåses det liv i kornettet og horn ute i skolegården. Alt handler om toner og takt før årets viktigste korpsdag.

Rødtvet skolekorps skal ikke gå i tog i sentrum på 17. mai, men øver på marsjering i nabolaget til tonene fra Abbas Voulez Vous.

– Det går bra med oss, sier leder Bell Batta Torheim.

Men det går ikke av seg selv.

Les hele saken med abonnement