Minst på Oslos minste skole

6877 barn begynte i 1. klasse i Oslo i dag. Brage er en av fem førsteklassinger som begynte på Maridalen skole - Oslos minste skole.

Brage Steen Tangen synes det var stas, men også litt skummelt, å begynne på Oslos minste skole.
  • May Andrine Gran

I dag åpnet Oslo-skolene med tidenes største 1. klassekull. Flere stappfulle skoler har måttet avvise elever. På Maridalen skole er det tvert om.

Les også

Kriseteam er i beredskap på savnede Sigrids gamle skole

Førsteklassingene på Maridalen skole består i år av Alva, Marte, Stine, Sunniva og Brage. Det er ikke så verst. På femte trinn er det for tiden ingen elever. De minste barna skal dele klasserom med annenklassingene i år. Aldersblandet undervisning er ikke noe nytt på skolen, som er en 1-til-7-skole med fem lærere.

Hønene går fritt på Maridalen skole.

Barn og hønerSkolegården deler barna med frittgående høns, en hane og kyllinger. En stor gressbane og skog på alle kanter er det også. I år er det 41 elever på skolen.

De fleste voksne lovpriser det lave elevtallet. Men for en liten førsteklassing blir skolen likevel litt stor og skremmende.

Brage Steen Tangen er en av dem som går rakrygget og målrettet for å hilse på rektor når han ropes opp. Men å snakke med en journalist i tillegg, blir litt i meste laget, selv om han tappert forsøker å vise seg upåvirket av begivenhetene.

Her er 1. klasse på Maridalen skole Sunniva, Brage, Stine, Marte og Alva er årets førsteklassinger på Maridalen skole. Alva synes det er litt skummelt og vil ha med mamma opp for å hilse på lærer Malin Karlsen (t.h.)

Stor dag— Brage har gledet seg til å begynne på skolen, og han har både en storebror og en fetter på skolen, forteller pappa Hallgeir Tangen støttende.

I skolegården kommer Brage til å møte begge to og være sammen med dem så mye han vil. Som klasserommet er også skolegården aldersblandet, og det legges til rette for leker som alle kan være med på.

Maridalen er et tynt befolket område. Skolebussen kjører på kryss og tvers i dalen og henter alle gratis, uansett avstand. Rektor vil gjerne rekruttere elever fra velfylte naboskoler.

— Vi har elever som kommer fra Majorstuen, Korsvoll og Svensenga, så det er fullt mulig for elever som bor litt lengre unna å begynne her, forteller Juell. Sist høst forsøkte rektor og FAU seg med en stand på Kjelsås skole i forbindelse med innskrivingsdagen. Der informerte de om Maridalen skoles fordeler.

Rektor Anders Juell vil gjerne ha flere barn på Maridalen skole. I år er det 41 barn fra 1. til 7. trinn.

Med stand på naboskolen— Dessverre klarte vi ikke å rekruttere noen, men det er viktig at vi gjør oss kjent. Prognosene tilsier at vi kommer til å ha to magre år før elevtallet i Maridalen stiger igjen, forteller rektor Anders Juell.

Et vikepliktskilt varsler om langrennsløpere rett utenfor skoleporten. Det ser ganske nytt ut, så det er trolig kommet opp etter at Vegard Ulvang skrev inn sine barn på skolen. Mens vi er på vei inn skoleporten, løper et ekorn over veien.

Barna valgte skole

Litteraturhus-leder Aslak Sira Myhre og Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes er blant dem som har valgt Maridalen skole til sine to barn.

— I utgangspunktet var det litt tilfeldig, for vi fikk barnehageplass i Maridalen barnehage. De har fått velge hvor de ville begynne på skole, og de har vært veldig klare på at de ville begynne på Maridalen skole, forteller Myhre.

Les også

Må bygge et klasserom i uken

Det var et valg han er strålende fornøyd med. — Oslo er klassedelt. Her på Maridalen skole er det et bredere sammensatt miljø. Skolen er en del av et lokalmiljø, noe som er tydelig når vi for eksempel feirer 17. mai eller har dugnad, forteller Myhre.

Når rektor Juell forteller om sin lille skole i Oslomarka, er det få som er skeptiske.

— Alle synes det høres ut som en idyll og et fantastisk sted, noe det også er, forteller den fornøyde rektoren.