Oslo

Varmt til lands som til vanns

Fire badedestinasjoner i hovedstaden kan skilte med 22 grader i vannet. Aftenposten gikk for ferskvannet på Frysja før en stekende het helg i flere deler av landet.

Sjette trinn ved Ila skole i Oslo tar en velfortjent dukkert før sommerferien.
  • Kristian Havnes Klemetzen
    Journalist

«Frysja er et gammelt navn på Akerselva, nevnt flere ganger i Sverres saga. Navnet er tolket som «den kalde», etter verbet «fryse»», står det på Wikipedia.

Folkets leksikon kunne ikke tatt mer feil denne torsdagen da den populære badeplassen øverst i Akerselva tronet på delt førsteplass på Oslo kommunes oversikt over badetemperaturer (se kart).

Godvær inn mot helgen

Eva Melby Sørensen (fire år, t.h.) er med pappa Are Volmert Sørensen til Frysja.

Eva Melby Sørensen og pappa Are Volmert Sørensen lå og duppet i vannet da Aftenposten videreførte den stolte journalisttradisjonen «Varmt vær».

– Vi har badet i et kvarter og blir ikke kalde. Vi tar et kvarter til, sier fire år gamle Eva.

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl tror den stekende heten holder seg i hovedstaden de neste dagene:

– Det blir nok ikke 30 grader, men det er ikke langt unna. Men når det er så varmt som nå, må man bruke termen «trolig» om at vi slipper unna regnbygene. Inn i helgen blir det varmt med litt mer skyer på ettermiddagen. Disse skyene vil trolig ikke gi fra seg regnbyger, men også her er ordet trolig med av en grunn.

– Er det fare for lyn og torden?

– I det som en gang var Buskerud kan det fort smelle litt fra torden, men ikke i Oslo. I starten av neste uke blir det sannsynligvis nedbør. Kort oppsummert så blir det pent vær de neste dagene før det i løpet av helgen eller i starten av neste uke blir nedbør og også torden, sier Escobar Løvdahl.

Siste skoledag

Pernille Hedløv (bakerst), Hulda Holte (t.v.) og Amy Petra Jallow går inn for dagens første bad på skolens siste dag.

Flere av dem Aftenposten møter er på plass for å markere slutten av skoleåret. Både sjette trinn ved Ila skole og avgangselevene ved Lakkegata skole valgte Frysja.

Skepsis i landingsøyeblikket hos avslutningselevene fra Lakkegata skole.

Etter å ha hoppet til ære for fotografen var Amy Petra Jallow, Pernille Hedløv og Hulda Holte enstemmige:

– Det var deilig!

Lei havtåke på Vestlandet

– Vestlandet har en lei havtåke. Den forsvinner trolig, og det blir nok mye pent vær. Som i Oslo endres det i løpet av helgen, og det vil passere nedbør som kan være kraftig, og også torden, sier Rafael Escobar Løvdahl.

Han er mer optimistisk for den nordligste landsdelen.

– Nord-Norge må trekkes frem. Der ser det ut til å bli veldig bra. Nordland ligger spesielt godt an, litt avhengig av vindretning. Der blir det bra vær med over 20 grader flere steder i helgen, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Vær