Oslo sentrum får bedre lys

Som et strakstiltak mot voldtektsbølgen skal Oslo kommune før helgen skifte over tusen lyspærer i sentrum.

Totalt 49 voldtekter og voldtektsforsøk er anmeldt til politiet i år. To av voldtektene har funnet sted i Slottsparken. I går ble belysningen i parken oppgradert. Det skal bli lysere i sentrum før helgen.

— Det er helt forferdelig. Jeg har en datter på 20 år selv, og jeg tør ikke la henne gå alene hjem fra byen, sier energimontør Dick Lystad om de siste ukenes overfallsvoldtekter i Oslo. Lystad er i full gang med å skifte lyspærene i Slottsparken slik at det skal bli lettere å oppdage voldtektsmenn.

Slottsparken er ett av stedene som er blitt åsted for voldtektsbølgen den siste tiden. Natt til søndag 23. oktober, midt mellom Henrik Ibsens gate og Gardens vakthold foran Slottet, ble en 21 år gammel kvinne overfalt og voldtatt av to menn. To måneder tidligere skal en 15 år gammel jente ha blitt voldtatt i Slottsparken.

Les også

Nå kan du engasjere deg for å forebygge voldtekt

Jentene er del av en dyster statistikk. Totalt 49 voldtekter og voldtektsforsøk er anmeldt til politiet i år, noe som er minst 25 prosent høyere enn tidligere år.

Det er ikke bare i Slottsparken pærene skiftes ut. Som et strakstiltak mot voldtektsbølgen skal nye lyspærer og lampeskjermer monteres i store deler av sentrum. Over tusen lyspærer skal skiftes i og rundt de sentrumsnære parkene.

Lysere før helgen

Ifølge Bymiljøetaten vil de fleste pærene være skiftet allerede før helgen. Det er seksjonssjefen for drift og vedlikehold Tom Kristoffersen som har tatt initiativet til utskiftningen.

Det blir lysere på bakken med de nye lyspærene.

— Som et resultat av de mange overfallsvoldtektene, har vi besluttet å gjøre et såkalt serieskift av alle pærene i sentrumsparkene. Dette er det vi kan bidra med for en tryggere og lysere by nå, sier han.

Belysningen koster mellom to og tre millioner kroner. Pengene tas fra ekstrabevilgningen som egentlig skulle brukes spesifikt til flere typer tiltak langs Akerselva.

Ifølge Kristoffersen vil man flere steder merke betydelig forskjell med de nye pærene.

— Mange steder er det installert kvikksølvpærer, som lever lenge, men taper lysmengde etterhvert og gir lite lys på bakken. De mange eggeformede «Oslo-lyktene» gir også lite lys hvis pærene er dårlige. Nå forsikrer vi oss om at alle pærene lyser ordentlig, sier han.

Tror på belysningen

Ragnhild Bjørnebekk, forsker ved Politihøgskolen, tror at bedre belysning i Oslo-parkene vil virke forebyggende. Hun forteller at forskning fra hele verden viser at kriminaliteten går ned i områder som får bedre belysning.

Energimontør Dan Due Sørensen skifter en av lyspærene i Slottsparken.

— Gjerningspersonene finner gjerne steder der det er sårbare ofre, lett å utføre voldtekten og liten sjanse for å bli tatt. Bedre belysning er ubehagelig for gjerningspersonen og gjør at han lettere kan bli oppdaget, sier hun.Bjørnebrekk presiserer likevel at belysningen ikke vil fjerne roten til problemet, og at det godt kan hende at voldtektspersonene bare flytter seg til andre steder.

— Det kan hende vi får en omplasseringseffekt. Man kan jo ikke ha sterk belysning overalt, sier hun.

-Ikke nok

Lisa Arntzen, initiativtager bak Aksjon mot voldtekt, en gruppe som frivillig patruljerer gatene i helgene, tror imidlertid ikke belysningen vil være nok for å bekjempe voldtektene.

Les også

Stoltenberg åpner for mer videoovervåkning

— Den siste voldtekten i Slottsparken skjedde ikke langt fra der Garden står og heller ikke langt fra der folk går. Likevel klarer to menn å overfalle og voldta en kvinne. Vi er nødt til å jobbe med langsiktige løsninger. Det holder ikke bare med belysning.Hun presiserer likevel at hun ønsker lyspærene velkommen.

— Hvis lysene bidrar til bare én voldtekt mindre, er jeg fornøyd. Jeg er veldig for dette tiltaket, sier Arntzen.