Oslo

Mann dømt til fem års fengsel for overfall i Oslo

En 23 år gammel mann er dømt til fem års fengsel for å ha overfalt fire kvinner i Oslo. Tre av overfallene skjedde i løpet av 45 minutter en kveld i mars i år.

Oslo tingrett påpeker at straffen må være så streng at den markerer alvoret i hendelsen. En mann i 20-årene er dømt for å ha overfalt fire kvinner. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • NTB

– Det er vesentlig at straffen blir satt så strengt at den klart markerer alvoret i hendelsen, skriver Oslo tingrett i dommen som falt mandag.

23-åringen er dømt for et overfall som skjedde i november 2018, og for å ha overfalt tre kvinner på tre forskjellige steder i Oslo øst i løpet av tre kvarter en natt i mars i år.

Det første angrepet skjedde inne i en heis mens kvinnen hadde med seg barnet sitt. Der tok han tak i skrittet og brystet hennes.

Tre angrep samme kveld

En sen kveld i mars i år fulgte mannen først etter en kvinne fra T-banen før han overfalt henne og befølte henne så hardt utenpå klærne at det gjorde vondt. Kvinnen fikk ringt til politiet, men mannen kom seg unna og tok T-banen.

Bare 20 minutter senere fulgte 23-åringen etter en annen ung kvinne fra en bussholdeplass. Han overfalt henne i en trappeoppgang, holdt henne fast og prøvde å rive av henne klærne. Basketaket ble avbrutt da kvinnen ble dyttet mot et dørhåndtak slik at det ble mye lyd og ekko i oppgangen.

Mannen løp til T-banen etter dette overgrepet. Han tok T-banen én stasjon og fulgte deretter etter en 15 år gammel jente. Retten finner det bevist at han tok tak rundt halsen hennes og prøvde å ta under klærne hennes.

– Tiltalte holdt fast i henne og slo henne med knyttet neve minst tre ganger. De to siste slagene kom etter at det kom folk til og skulle ifølge tiltalte være for å få det til å se ut som et ran, heter det i dommen.

Utrygghetsfølelse

Mannen erkjente straffskyld da han møtte i Oslo tingrett, men han forklarte at han ikke hadde til hensikt å voldta noen av kvinnene. Hensikten var bare å ta på dem, sa han.

Han beklaget også hendelsene og skammet seg sterkt, ifølge dommen.

Oslo tingrett legger i dommen vekt på at det dreier seg om overfall med klart seksuelt motiv av unge jenter i det offentlige rom. Retten viser til den frykten og utrygghetsfølelsen slike overgrep fører til.

23-åringen er dømt til å betale 50.000 kroner i oppreisning til kvinnen som ble overfalt i november i fjor. To av de andre kvinnene tilkjennes 150.000 kroner i oppreisning, mens den siste kvinnen tilkjennes 175.000 kroner i oppreisning.

 1. Les også

  Mann dømt til 15 års forvaring for overfall og voldtekter av kvinner i Oslo

 2. Les også

  Døde etter vold på nachspiel: 46-åring dømt til 60 dagers fengsel

Les mer om

 1. Oslo
 2. Oslo tingrett
 3. Vold

Relevante artikler

 1. OSLO

  Mann dømt til forvaring for flere voldtekter og overfall

 2. NORGE

  Oslomann dømt til ni års fengsel for flere voldtekter

 3. NORGE

  54-åring dømt til 19 års fengsel for å ha drept ekskona

 4. NORGE

  15-åring tiltalt for overgrep og vold mot 13 år gammel jente

 5. NORGE

  19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet

 6. NORGE

  34-åring dømt til 13 år og seks måneders fengsel for drap i Oslo