Tok 20 promillekjørere i helgen. Varsler kontroller hver helg i julebordsesongen

Det er flere som kjører med ruspåvirkning i julebordsesongen enn ellers i året. I helgen tok politiet 20 fyllekjørere i hovedstaden.

I helgen sto politibetjenter fra trafikkorpset flere steder i Oslo for å ta fyllekjørere, som her i Sørkedalsveien. Akkurat her var det ingen som ble tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Kjører du bil i Oslo i helgen, så må du regne med å bli vinket til side av politiet. Sist helg ble 523 førere stoppet av trafikkorpset i forbindelse med promillekontroller flere steder i hovedstaden. Åtte av disse blåste over grensen på 0,2 promille, og mistet lappen på stedet.

I tillegg ble flere førere stoppet av andre politienheter i Oslo. Tilsammen ble 20 førere anmeldt for promillekjøring.

– Det er ikke noe godt resultat. Erfaringsmessig vet vi at det er en økning i ruspåvirket kjøring i perioden før jul og nyttår. Vi vil derfor intensivere promillekontrollene fremover. Dette med tanke på å forebygge og avdekke promillekjøring, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

Finn Erik Grønli er politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

I tillegg til de åtte som ble stoppet i helgen av trafikkorpset, ble to promillekjørere tatt tidligere i uken.

Les også

Ny fotoboks i Oslo-tunnel aktivert: 26 mistet lappen i helgen. 2700 kjørte for fort.

Høyere risiko for dødsulykker

Cirka hver fjerde dødsulykke i trafikken skyldes rus. Tallet er høyere for ungdom mellom 18 og 24 år. For førere mellom 18 og 24 år øker risikoen for å bli drept i trafikken med 900 ganger dersom de har en promille på over 0,2. Dette ifølge tall fra politiet.

– Blandingsrus med alkohol og andre narkotiske stoffer gir høyest ruspåvirkning. Det er mange unge som kombinerer rusmidler på denne måten. Derfor er det viktig å stoppe dem, sier Grønli.

Politiet hadde i helgen blant annet kontroller på Ring 1 og i Sørkedalsveien.

– Vi valgte å stå på sentrumsnære områder der det er endel trafikk inn og ut av byen, sier Grønli.

Les også

Drakk to øl, krasjet med ny bil, erkjente skyld, ble frifunnet

Oppfordrer publikum til å tipse

Når politiet ikke har målrettede promillekontroller, er det tips fra publikum og sjåfører i trafikken som fører til at politiet stopper mistenkte for ruskjøring. Det er som regel vinglete biler som får folk til å tipse politiet.

– Det er viktig med tips fra publikum for å stoppe ruspåvirkede sjåfører. Det er ingen grunn til å nøle med å ta kontakt med oss når man ser en sjåfør som vingler. Dette vil hjelpe oss med å stoppe sjåfører som utgjør en risiko for både seg selv og andre i trafikken, sier Grønli.

Samtlige sjåfører som ble tatt i helgen er blitt anmeldt. Nå blir saken behandlet en av en politijurist. De fleste sakene ender til slutt i retten.