Nominasjonskomiteen vraker tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang fra sikker stortingsplass for Høyre

Nominasjonskomiteen i Oslo Høyre valgte mandag kveld å foreslå partiets klart største velgermagnet i Oslo, Fabian Stang, på 8. plass på partiets liste ved høstens stortingsvalg.

Nominasjonskomiteen plasserte Fabian Stang på 8. plass på stortingslisten

Men det er ikke sikkert historien slutter der: – Utgangspunktet mitt var dårligere da jeg gikk for å bli ordførerkandidat. Da hadde jeg ingen støtte i nominasjonskomiteen, sier Fabian Stang (61).

– Så her blir det omkamp på nominasjonsmøtet 13. februar hvor listen skal endelig vedtas?

– Det vet jeg ikke. For å stille trenger jeg et spark i rumpa i form av henvendelser fra folk om at de ønsker meg på tinget, sier Stang.

Velgermagnet

– Hvordan er det mulig for et parti å vrake sin største velgermagnet, du fikk klart flest personlige stemmer under kommunevalget, dobbelt så mange som Raymond Johansen?

– Det vet ikke jeg. Men det er ikke folk flest som er med på nominasjonsmøter i Høyre, og nå har møtet talt, sier Stang som forsikrer at han ikke er bitter.

Stang, med blant annet åtte års fartstid som ordfører i Oslo, ønsker å spille på en større politisk arena. Statssekretæren til Sylvi Listhaug har lyst til å bli stortingsrepresentant:

– Som ordfører i Oslo har jeg hatt gleden av å spille på en sentral posisjon i 1. divisjon. Men Stortinget er tross alt eliteserien og det er fristende å prøve, sa Stang til VG i høst.

– Jeg har lyst, men for meg personlig er det ikke så viktig. Jeg har og har hatt spennende og morsomme jobber i mange år, men eg har lyst til å bidra til at vi beholder regjeringsmakten.

- Én plass for lavt

– Det kan du gjøre på 8. plass?

– Nei, det er nok én plass for lavt til at man kan snakke om kampplass, mener Stang.

Det var der partiets nominasjonskomité ville ha ham, men det er slett ikke sikkert siste ord er sagt.

– Det er ikke unaturlig om uenigheten som kom frem i nominasjonskomiteen også kommer til syne på nominasjonsmøtet hvor listen skal endelig vedtas, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg. Han tilhørte mindretallet i nominasjonskomiteen som ønsket Stang på 6. plass.

- Mange gode kandidater

– Flertallet valgte å legge vekt på det arbeidet Stefan Heggelund har gjort på Stortinget og på innstillingene fra bydelspartiene. Mindretallet viste til Stangs støtte både blant Høyre-medlemmer og i Oslo som helhet, sier Lae Solberg, som legger til at han er glad for at partiet har så mange gode kandidater å velge blant.

I nominasjonskomiteen var det også dissens om 4.-plassen. Flertallet valgte Heidi Nordby Lunde, mens Kristin Vinje ble plassert på 7.

Nominasjonskomiteens innstilling til de øverste ti på Oslo Høyres stortingsvalgliste:

1. Ine Marie Eriksen Søreide

2. Nikolai Astrup

3. Michael Tetzschner

4. Heidi Nordby Lunde, et mindretall ønsker Kristin Vinje.

5. Mudassar Kapur

6. Stefan Heggelund, et mindretall ønsker Fabian Stang.

7. Kristin Vinje

8. Fabian Stang

9. Mathilde Tybring-Gjedde

10. Astrid Nøklebye Heiberg