Oslo

Lærer nynorsk av filosofene

HOLMLIA. På Holmlia har nynorsken tatt over KRL-faget. Der er ikke Aristoteles en interessant fyr, men ein spennande mann.

Mariah Malme har en mor fra Vestlandet, og det hjelper når hun skal skjønne ord som føresetnad og medan.
  • Forf>
  • <forf>kjersti Flugstad Eriksen <

Les flere saker fra Lokal-Aften


På Holmlia skole snakker elevene 40 forskjellige språk. Og nynorsk. For niendeklassingene heter læreboken i KRL "Under same himmel". På tavlen i klasserommet står det: "Kva meiner Sokrates om det gode liv"? Og når elevene skal stille hverandre spørsmål fra dagens tekst, høres det sånn ut:— Kvifor meinte Aristoteles at menneske ikkje er lukkeleg aleine? leser Nebrass Alshimerty, og lærer Torill Tørjesen trekker opp et grønt lite kort med teksten "BRA!"

Et nytt språk

— Hør på den nynorsken! Den må du lese en gang til, sier hun til Nebrass. Læreren snakker bokmål, men alt skriftlig, og svarene på spørsmålene fra teksten vil hun ha på nynorsk.Det synes Nabil Saleem er litt morsomt.- Det er gøy at vi lærer et nytt språk. Ikke helt nytt, da. I begynnelsen er det vanskelig, men egentlig er det ikke vanskelig, mener Nabil Saleem. Det vanskeligste ordet han har støtt på i dagens tekst om greske filosofer er ordet "medan".- Det betyr "imens", forklarer han. De vanskelige ordene skriver han og de andre elevene opp i margen i skriveboken.

Moderne språk

For fem år siden spurte Noregs Mållag om Tørjesen ville prøve nynorsk i KRL-undervisningen i to klasser. I år har 9 av de 16 klassene på ungdomsskolen KRL på nynorsk. - Elevene møter nynorsk ikke bare i det skjønnlitterære og vakre, men i sakprosa. Da får de et annet forhold til nynorsk. Det blir et mer moderne språk, sier Tørjesen.At mange av elevene ved skolen som har et annet morsmål eller et morsmål i tillegg til norsk, mener hun ikke er noen hindring.- Her har elevene kjempestore språkressurser. Mange på skolen kan arabisk, for eksempel, i tillegg til bokmål, og så velger de tysk eller fransk, og hvorfor skal de ikke kunne lære nynorsk i tillegg? spør Tørjesen.

Kan videreføres

Prosjektet ved Holmlia skole kan bli videreført til andre skoler. Ved Nasjonalt senter for nynorsk i opplæringa støtter og følger Benthe Kolberg Jansson nynorskelevene.- Vi tror dette kan være eksempler som andre skoler kan følge, når de høster erfaringer på Holmlia, sier Jansson.Mariah Malme har nettopp begynt med nynorsk i KRL-timene. Hun gikk i en nynorskfri klasse i fjor, men hun har en fordel på nynorskfronten likevel.- Mamma snakket sånn før, for hun er fra Molde. Hun snakket nesten nynorsk. Men hun har sluttet, for hun synes at vi har bodd så lenge i Oslo nå, sier Mariah.

Les også

  1. PowderPuff girls varmer opp til vinteren

  2. Bedre å ha det gøy enn å gå konkurs

  3. Taler naturens sak

  4. Provokatør på berget

  5. Årets innvandrer

  6. Bor på barnerommet