Oslo

Biskop og økonomisjef siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks

Begge nekter straffskyld.

Mannskap fra seksjonen for finans- og miljøkriminalitet å ransaket torsdag formiddag arkivet til det katolske bispedømmet i Oslo.
  • Henrik Arneberg & Stein Erik Kirkebøen
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Rundt tolv polititjenestemenn fra seksjon for finans— og miljøkriminalitet tok seg torsdag morgen inn og ransaket lokalene til Oslo katolske bispedømme. Det ble gjort en rekke beslag.

Bakgrunnen for politiaksjonen var en anmeldelse fra en av de ansatte i bispedømmet.

Foretaket er nå siktet for grovt bedrageri av totalt 50 millioner kroner.

Biskop Bernt Eidsvig er en av to personer som er siktet i bedragerisaken, men minst fem ansatte er blitt avhørt på politihuset i Oslo. I tillegg ble det gjennomført flere avhør av ansatte på stedet.

Tips? Kontakt oss her!

Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke har beklaget at ikke praksisen for medlemsregistrering ble endret umiddelbart.

Ikke penger i egen lomme

Bakgrunnen er at bispedømmet skal ha registrert ikke-medlemmer som medlemmer. Det blir hevdet at det kan handle om så mange som 67.000. Hvis det stemmer at bispedømmet har fått offentlig støtte for så mange ikke-medlemmer, kan det ha fått urettmessige offentlige tilskudd på 50 millioner i året.

Det var Dagbladet som først avdekket medlemsrotet i trossamfunnet.

— Ledelse og stab i Oslo katolske bispedømme er svært ulykkelige for situasjonen som har oppstått, og vi gjør vårt ytterste for å gi politiet all den informasjonen de trenger. Vår hensikt har aldri vært å registrere noen mot deres vilje eller å motta støtte for ikke-katolikker. Vi er i innspurten av et grundig opprydningsarbeid for å sikre at våre medlemsregistre er korrekte, i tråd med fylkesmannens pålegg, sier Eidsvig i en pressemelding torsdag kveld.

Her bærer politiet ut beslaglagt materiale i forbindelse med aksjonen mot lokalene til det katolske bispedømmet i Oslo.

Alle parter siktet for grovt bedrageri

Politiadvokat Kristin Rusdal opplyser at både bispedømmet, Eidsvig og bispedømmets økonomisjef er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 271, grovt bedrageri. Strafferammen er på inntil seks års fengsel. For Oslo katolske bispedømme vil det være snakk om foretaksstraff.

— Men jeg vil understreke at Eidsvig ikke er siktet for å ha puttet pengene i egen lomme. Han er siktet for bedrageri der vinningen har gått til Oslo katolske bispedømme, sier hun til Aftenposten.

Politiadvokaten karakteriserer siktelsen som alvorlig, spesielt på grunn av beløpets størrelse.

— Til å være en sånn type sak, så er dette alvorlig.

- Hvorfor ransake, kunne dere ikke bare bedt bispedømmet oversende dokumentasjonen?

— Vi ønsker selv å vurdere hva av materialet som kan være relevant for siktelsen.

- Dere stoler ikke på bispedømmet?

— Vi behandler det som alle andre som blir anmeldt og som vi mener det kan være grunnlag for å reise siktelse mot. Det eneste som skiller denne aksjonen fra de fleste andre, er at bispedømmet, i likhet med for eksempel et advokatkontor, kan ha dokumenter som er taushetsbelagte og som vi ikke kan beslaglegge uten en rettslig kjennelse. Vi er i utgangspunktet ikke på jakt etter opplysninger som folk har gitt presten under løfte om taushet, sier Rusdal.

Marius Fein fra politiet orienterer om aksjonen mot Oslo katolske bispedømme.

Erkjenner ikke straffskyld

Eidsvigs advokat, Kjell-Clement Ludvigsen, opplyser at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

— Han ble avhørt i fire timer. Biskopen erkjenner ikke straffskyld, men har forklart seg grundig og detaljert om sin kjennskap til saken. Han er overrasket over at dette skjer mens det pågår en tilsynssak. Biskopen er likevel innstilt på å samarbeide fullt ut, sier han.

Økonomisjefens advokat, Anne Christine Stoltz, opplyser at heller ikke hennes klient erkjenner straffskyld.

— Han er av den oppfatning at det ikke er blitt begått straffbare forhold, men har latt seg avhøre og samarbeider med politiet, sier hun.

Bispedømmets advokat, Lars Holo, er overrasket over aksjonen.

— De er ikke enig i at det har skjedd noe straffbart, og de stiller seg uforstående til siktelsen.

Dette er lokalene til det katolske bispedømmet i Oslo.

Ingen fengslinger

I tillegg til ransakingen i lokalene til bispedømmet i Akersveien i Oslo sentrum har politiet også aksjonert mot biskopens privatbolig.

Ingen er varetektsfengslet.

— Foreløpig er det ikke noe som tyder på at det er fare for bevisforspillelse eller unndragelse i denne saken, sier Rusdal.

Politiet vet ikke når de vil være i mål med etterforskningen.

— Det kommer helt an på hva vi finner i beslaget. Dette skal ha pågått i flere år, og jeg regner med at det er et nokså omfattende materiale, sier politiadvokaten.

Les også

  1. Bedragerisiktet biskop: - Be for meg

  2. Den katolske kirke anmeldt for bedrageri

  3. Biskop Eidsvig vurderer sin stilling