Oslo

Raymond Johansen skal ha gitt Astrid Søgnen beskjed om å gå av

Oslos omstridte og mektige utdanningsdirektør skal ha fått beskjed om å gå av når hun i november fyller 67 år.

Astrid Søgnen har vært utdanningsdirektør i Oslo i 18 år.
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist

Saken er oppdatert med nye opplysninger. I en tidligere versjon av saken meldte vi at Astrid Søgnen fikk beskjed om å gå av i et møte med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fredag i forrige uke.

Aftenposten får opplyst fra flere kilder at Johansen har gitt beskjed om at Søgnen skal gå av, men ikke at det skjedde i dette møtet.


Skoledirektør Astrid Søgnen skal ha fått beskjed om at det ikke er ønsket at hun fortsetter i stillingen etter at hun 8. november i år når ordinær pensjonsalder.

Det skal ha skjedd torsdag i forrige uke, i et møte med kommunaldirektør Bente Fagerli, som er Søgnens overordnede, ifølge Dagsavisen og kilder Aftenposten har snakket med.

Dagen etter, fredag for en uke siden, møtte Astrid Søgnen byrådsleder Raymond Johansen på tomannshånd, etter at hun ba om et møte med ham.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap)

– Jeg kan bekrefte at jeg hadde et møte med UDEs direktør fredag 7. september. Innholdet i denne samtalen har jeg ikke tenkt å kommentere i media, sier Raymond Johansen til Aftenposten.

Aftenposten får opplyst fra flere kilder nær det rødgrønne byrådet at Søgnen har fått beskjed av Johansen om å gå av.

Ifølge den ene av kildene har det vært en prosess over lengre tid for å avklare Søgnens fremtid fordi det har vært bekymring over samarbeidsforholdene med Utdanningsetaten.

Søgnen er, som én av få toppledere i kommunen, ikke ansatt i en åremålsstilling, men i en fast stilling. Det betyr at hun kunne ha fortsatt til fylte 70 år, som er normal øvre aldersgrense i Oslo kommune.

Søgnen «kjenner ikke til dette»

Astrid Søgnen har ikke ønsket å kommentere møtene, men Aftenposten vet at skolesjefen og folk rundt henne stiller seg uforstående til at hun skal ha blitt bedt om å slutte og skal fratre når hun fyller 67 år 8. november.

De mener de to møtene var uformelle og gjennomført etter initiativ fra Søgnen - for å ta opp sitt eget vanskelige arbeidsmiljø.

Les også

LES OGSÅ: Thorkildsen: – Jeg vurderer overhodet ikke min stilling som byråd

Varslerne: Søgnen kjente ikke til varselet

Sent fredag kveld, altså samme dag som Søgnens møte med Raymond Johansen, sendte flere personer i Utdanningsetatens ledergruppe inn et omfattende varsel om skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), som blant annet omhandles hennes lederstil, gjennom kommunens sentrale varslerordning.

Varslerne var kjent med at møtene mellom Søgnen og politisk ledelse hadde funnet sted, men sier til Aftenposten at de ikke kjenner til at Søgnens arbeidsforhold skal ha vært tema der.

Varslerne har hele tiden stått fast på at Søgnen ikke kjente til varselet i forkant. Det samme har Søgnen selv uttalt til Aftenposten.

Varslerne forteller at de har vurdert over tid å varsle, og tilspissingen av etatens samarbeid med byrådet den siste tiden, skal ha vært utløsende.

Raymond Johansen vil ikke kommentere varselet.

– Administrasjonen har startet en grundig vurdering av hvordan saken skal behandles. De vil om noe tid komme tilbake med sine vurderinger, sier han.

Les også

KOMMENTAR: «Varselet er langt over grensen for illojalitet», skriver Andreas Slettholm

Thorkildsen: Vanskelig over tid

Selv om det også var et tidvis problematisk forhold mellom etaten og politisk ledelse under Thorkildsens forgjenger Tone Tellevik Dahl (Ap), skal dette raskt ha blitt tilspisset etter at Thorkildsen sent i desember 2017 overok byrådsposten.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det over tid har vært et vanskelig samarbeidsforhold med Utdanningsetaten. Slik har det vært over flere år, også under tidligere politiske ledelse. Kommunikasjonen har til tider vært svært krevende, sa Thorkildsen selv til Nettavisen tidligere i uken.

Denne og liknende uttalelser har vekket oppsikt, og torsdag måtte Thorkildsen svare for dem da hun møtte oppvekstkomiteen i bystyret.

– Jeg kan komme tilbake til dette senere, men ikke nå, sa hun hver gang opposisjonen boret i dette.

Les også

BAKGRUNN: Varslere mener byråd Thorkildsen krenker, skremmer og ydmyker ledere i Oslo-skolen

Les mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Arbeidsmiljø
 3. Raymond Johansen
 4. Inga Marte Thorkildsen
 5. Bystyret
 6. Oslopolitikken
 7. Byrådet (Oslo)